Intalnirea titanilor. Obama si Hu Jintao discuta noua ordine mondiala

×
Codul embed a fost copiat

Vizita presedintelui Chinei, Hu Jintao, in SUA este considerata de analistii politici drept cea mai importanta vizita a unui lider chinez din ultimii 30 de ani. Presa americana subliniaza faptul ca doi giganti se afla acum .. fata in fata.

Ce ar putea discuta reprezentantii unora dintre cele mai puternice state al lumii

CNN afirma ca Barack Obama si Hu Jintao "au multe de discutat". Relatiile dintre cele doua state au devenit "globale", dupa cum a spus chiar secretarul de stat Hillary Clinton.

De ce? Pentru ca Washington si Beijing lucreaza, acum, impreuna pentru rezolvarea problemelor majore ale lumii: de la schimbarile globale ale mediului pana la amenintarile nucleare, terorism si piraterie.

Comertul
Prin cumpararea unui numar foarte mare de produse chinezesti, Statele Unite isi trimit, practic, dolarul peste hotare. Apoi, chinezii folosesc acesti dolari pentru a cumpara actiuni guvernamentale.

Citește și
Hu Jintao
Hu Jintao, cel mai puternic om din lume in topul revistei Forbes
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”

Sectorul militar
Forta militara a Chinei este in continua crestere, intr-o expansiune considerata "exploziva" de catre jurnalistii de la CNN.

Ei sustin ca sunt "evidente" semnele ambitiilor militare ale Chinei. Un avion de lupta chinez, model "stealth", a fost lansat recent si se asteapta producerea lui in serie in perioada urmatoare. De asemenea, China se afla intr-un proces de dezvoltare a unor rachete cu raza lunga de actiune, care ar putea lovi navele maritime ale SUA din Pacific.

In plus, fondurile alocate armatei au crescut cu 12% in ultima decada. Cu toate acestea, suma de 78,6 miliarde de dolari, cheltuita de chinezi in 2010, nu reprezinta decat o mica parte din cea a Americii, tot in 2010: 663,8 miliarde de dolari.

China insista asupra faptului ca aceste fonduri sunt destinate apararii nationale si nu sunt indreptate asupra SUA. "Cu toate acestea, oficialii americani nu sunt convinsi" - scriu jurnalistii de la CNN.

Iranul si Coreea de Nord
Statele Unite incearca sa convinga o China "nehotarata" sa intervina, cu influenta pe care o are, asupra Coreei de Nord, pentru a opri programul nuclear, dar si pentru convinge sefii acestui stat sa puna capat atitudinii beligerante pe care o are fata de Coreea de Sud.

De altfel, oficialii de la Casa Alba au afirmat ca programul nuclear al Coreei de Nord devine o amenintare directa pentru SUA. In plus, americanii mai vor de la chinezi sa inaspreasca sanctiunile impotriva Iranului, care isi continua, nestingherita, activitatile nucleare.

Drepturile omului
Administratia presedintelui Obama incerca sa convinga oficialitatile de la Beijing sa elibereze toti prizonierii politici, asa cum este cazul laureatului premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiaobo, sa respecte drepturile minoritatilor tibetane si sa nu mai cenzureze libertatea de expresie a poporului chinez.

Obiectivele Chinei
Principalele puncte de interes al Chinei sunt indreptate asupra stabilitatii regimului, dar vizeaza si mentinerea cresterii economice, extinderea pietelor comerciale si obtinerea unui acces cat mai mare la nivel global, pentru a sustine aceasta dezvoltare.

Ce scrie presa chineza
Presa chineza, citata de CNN, spune ca presedintele Hu Jintao va sublinia in discutiile cu Barack Obama importanta acestei intalniri si va vorbi despre cat de constructiv si cuprinzator este parteneriatul dintre cele doua natiuni.

Acest parteneriat reprezinta un beneficiu nu numai pentru cele doua tari, ci si pentru stabilitatea din Asia si din lume, in ciuda diferentelor de abordare dintre SUA si China in probleme precum drepturile omului si controlul valutar.

"Turneul" lui Jintao - protestele din SUA

Jintao a fost intampinat la aeroport de vicepresedintele Joe Biden, alaturi de garda nationala, care i-a prezentat onorul pe imnurile celor doua tari.

Inainte de sosirea presedintelui chinez, mai multe organizatii din SUA au criticat China pentru nerespectarea drepturilor omului si i-au cerut lui Obama sa discute aceasta problema in intalnirile cu Jintao.

"In timp ce invitatii vor fi la dineu si vor servi mancaruri extravagante, altii vor sta dupa barele de fier ale guvernului chinez, din cauza convingerilor lor politicie si religioase" - a afirmat reverendul Patrick Mahoney, directorul Coalitiei pentru Apararea Crestinilor, citat de CNN.

De asemenea cateva sute de chinezi si tibetani au manifestat marti, in fata Casei Albe, in momentul in care presedintele chinez ajungea la Washington. Unii purtau pancarte pe care scria "Tibetul va fi liber" si scandau sloganuri cerandu-i lui Obama sa abordeze subiectul Tibetului in timpul discutiilor sale cu Hu.

In afara de Barack Obama, Jintao va avea intalniri oficiale si cu membrii ai Congresului, dar si oameni de afaceri americani. Iar dupa Washington, presedintele chinez se va opri, joi, si in Chicago. Vizita din SUA se va incheia vineri.

Puterea Chinei - Terra cucerita de rasa "galbena"

-► Potrivit cotidianului Financial Times, citat de Mediafax, China a imprumutat in ultimii doi ani mai multi bani decat Banca Mondiala statelor aflate in curs de dezvoltare.

Astfel, China a imprumutat cel putin 110 miliarde de dolari catre guverne si firme din tari aflate in curs de dezvoltare in 2009 si 2010, depasind finantarile in valoare de 100,3 miliarde de dolari platite de BM, scrie publicatia economica.

-► Parlamentul din Tadjikistan a aprobat saptamana aceasta un acord prin care transfera Chinei 0,78 la suta din teritoriul tarii.

Teritoriile cedate sunt in zona Pamir. "Daca nu am fi luat decizia de a ceda aceste teritorii, nu am fi putut rezista presiunilor Chinei. Tadjikistanul si-a asigurat astfel stabilitatea si securitatea la frontiera cu China" - a spus Suhrob Saripov, directorul Centrului de studii strategice subordonat presedintelui Emomali Rahmon.

-► Banca de Dezvoltare a Chinei este interesata sa investeasca in Romania si este dispusa sa sustina financiar proiectele derulate pe piata locala de companiile chinezesti din domeniul IT&C, a anuntat, joi, Ministerul Comunicatiilor de la Bucuresti, citat de Mediafax.

-► China este gata sa participe la viitoare masuri de stabilizare a zonei euro si va lua in considerare posibilitatea de a investi in fondul de urgenta de 440 de miliarde de euro infiintat de tarile din uniunea monetara, a declarat viceguvernatorul Bancii Chinei, Yi Gang, citat de Reuters.

-► Rezervele valutare ale Chinei, cele mai mari din lume, au inregistrat o crestere record de 199 miliarde de dolari in trimestrul al patrulea, la 2.850 miliarde de dolari, evidentiind perpetuarea dezechilibrelor din economia mondiala, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Pe parcursul intregului an 2010, rezervele valutare au urcat cu 18,7%, incluzand o crestere de 194 miliarde de dolari in trimestrul al treilea.

-► Un avion de lupta chinez, prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar, a efectuat un zbor inaugural, confirmand astfel progresele rapide inregistrate in proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate marti de presa oficiala, relateaza AFP.

Acest model este considerat un raspuns chinez la avionul de vanatoare invizibil pe radar F-22A Raptor al fortelor aeriene americane.

-► Chinezii iau cu asalt sectorul bancar european, scrie Ziarul Financiar, care citeaza The Wall Street Journal.

Astfel, Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare banca din lume dupa capitalizare, intentioneaza sa deschida cinci noi filiale in Europa in urmatoarele doua saptamani, dublandu-si astfel prezenta pe piata europeana.

-► China a construit cel mai lung pod peste apa din lume, de 50 de kilometri. Podul Qingdao este suficient de lung, incat ar putea traversa Canalul Manecii si este cu aproape 5 km mai lung decat podul Lake Pontchartrain Causeway din Louisiana, SUA, detinatorul actual al recordului mondial.

-► Chinezii au creat un laborator subteran: vor sa descopere materia neagra. In acest fel, China intra in concurenta directa cu europenii si americanii in descifrarea misterelor Cosmosului.

-► China bate SUA la zgarie-nori. Demoleaza pentru asta orase intregi.

Or fi inventat americanii zgarie norii, dar chinezii sunt hotarati sa construiasca cele mai multe turnuri din lume.

-► Mai rapid cu trenul decat cu avionul! Record feroviar in China: 486 km/ora! Asa vor circula chinezii, dupa inaugurarea unei linii feroviare care a batut deja un record mondial. Trenul de mare viteza a depasit 486 de km la ora in cursul unui test intre Beijing si Shanghai.

Romania, te iubesc! Lectia chineza de crescut economia.

Romania, te iubesc! China: ce-a fost si ce-a ajuns!

Romania, te iubesc: romanii care sfideaza criza sunt in China!

 

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Sefii celor mai mari puteri ale lumii, fata in fata
Sefii celor mai mari puteri ale lumii, fata in fata

Presedintele chinez Hu Jintao a aterizat aseara la Washington, urmand sa-si petreaca urmatoarele 4 zile in Statele Unite. In onoarea oaspetelui sau, Barack Obama va oferi astazi un dineu de stat, primul din ultimii 13 ani pentru un lider chinez.

Hu Jintao, cel mai puternic om din lume in topul revistei Forbes
Hu Jintao, cel mai puternic om din lume in topul revistei Forbes

Presedintele chinez, Hu Jintao, este cel mai puternic om de pe planeta, devansandu-l pe omologul sau american, Barack Obama, potrivit topului realizat de revista Forbes, care include oameni politici si chiar infractori: Osama ben Laden.

Barack Obama fata in fata cu Hu Jintao. Competitie acerba la nivel planetar
Barack Obama fata in fata cu Hu Jintao. Competitie acerba la nivel planetar

"Vrem sa fim tratati de la egal la egal in toate problemele." Este mesajul ferm al presedintelui chinez catre Barack Obama. Plin de curtoazie, acesta i-a replicat ca nicio tara nu poate inflori pe seama alteia.

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.