Ce spune Aleksandr Lukaşenko despre posibilitatea de a invada Ucraina
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, cel mai apropiat aliat al Kremlinului, a negat vineri că ar avea planuri de a ataca Ucraina, într-o întâlnire cu locuitorii districtului Prujana (regiunea Brest), din sud-vestul Belarusului, relatează EFE.
"Să nu credeţi că plănuiesc un atac, că vom bombarda Ucraina de pe teritoriul Belarusului sau ceva de genul acesta", a spus preşedintele belarus, citat de agenţia oficială Belta, potrivit Agerpres.
El a adăugat că nu are "nicio dorinţă" ca copiii săi sau copiii cetăţenilor belaruşi să lupte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"De dragul a ce? Trebuie să ne calmăm!", a spus preşedintele belarus.
Lukaşenko susţine că nu Ucraina este cea care luptă, ci "întregul bloc NATO şi SUA în primul rând luptă astăzi împotriva Rusiei".
Europa ar fi pus capăt demult războiului dacă SUA, cu ajutorul Poloniei, nu ar fi continuat să alimenteze acţiunile de luptă din Ucraina, a declarat Lukaşenko.
Guvernul ucrainean consideră regimul belarus drept "complice la agresiunea rusă" pentru că a permis de pe teritoriul său nu numai atacuri ruseşti cu rachete, ci şi intrarea trupelor ruse în Ucraina la începutul "operaţiunii militare speciale" lansate de preşedintele rus Vladimir Putin în urma cu aproape şase luni.
"Din punct de vedere juridic şi pentru mult timp, Belarus va fi considerată o ţară care şi-a oferit infrastructura pentru invazia rusă", a declarat recent consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak, citat de EFE.
La 16 august, purtătorul de cuvânt al forţelor militare aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat că, la ora actuală, circa 430 de avioane ruseşti se află în apropierea graniţelor Ucrainei pe diferite aerodromuri din Belarus, Rusia şi Crimeea anexată, conform Unian.