Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale

explozie
Shutterstock

Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene.  

De luni de zile, obiective importante din Rusia au fost lovite de incendii și de explozii misterioase, scrie Business Insider.

Incidentele au puține explicații evidente, dar par să fi afectat un set restrâns de ținte. Unele pot fi opera rușilor care se opun lui Putin; altele par a fi realizate de trupele de operațiuni militare speciale.

Războiul din Ucraina nu merge bine pentru armata Rusiei. Luna aceasta, în doar câteva zile, forțele ucrainene au reușit să elibereze mai mult teritoriu decât a capturat armata rusă în peste șase luni de război.

Dar luptele armatei ruse nu se limitează la interiorul granițelor ucrainene. De luni de zile, locuri sensibile și facilități importante din întreaga Rusie au fost lovite de incendii și explozii misterioase, sugerând o campanie de sabotaj care poartă semnul distinctiv al forțelor de operațiuni speciale.

Citește și
granita rusia georgia
Rușii stau la cozi uriașe pentru a ieși din țară. Treceri record spre Finlanda și mașini întinse pe 16km către Georgia. VIDEO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Zeci de incendii și explozii misterioase în toată Rusia

În luna mai, în timp ce armata rusă se pregătea să lanseze o nouă ofensivă în regiunea Donbas a Ucrainei, mai multe incendii și explozii misterioase au lovit avanposturile militare, centrele de recrutare și complexele industriale de apărare din Rusia. Zeci de incidente la unități din toată Rusia, fără explicații evidente.

Țintele includ rafinăriile de petrol, instalațiile de producție și depozitare de muniție, companii aerospațiale și de apărare și infrastructura de comunicații. Atacurile par a fi parte a unui efort de a submina și degrada capacitățile ofensive ale armatei ruse.

În mai, de exemplu, autoritățile ruse au surprins doi adolescenți ruși aruncând cocktail-uri Molotov într-un comisariat militar – de fapt, o secție de recrutare. Zeci de comisariate au fost atacate în Rusia în acest an, ceea ce sugerează că unii ruși, în special cei care ar putea fi recrutați în armată, se opun războiului.

Dar atacurile par să se concentreze asupra unui set restrâns de ținte, iar incidentele s-au aliniat în mare măsură cu ceea ce unitățile militare de operațiuni speciale ar trebui să întreprindă ca parte a unui război neconvențional.

Războiul neconvențional și operațiunile speciale, abilități la care SUA excelează

Războiul neconvențional este un set de abilități la care comunitatea de operațiuni speciale din SUA excelează, cu zeci de ani de experiență în desfășurarea acestora, dar și în instruirea altora care vor să facă același lucru.

Deoarece armata americană nu este însă direct implicată în luptele din Ucraina, sursa atacurilor sunt probabil comandourile ucrainene sau dizidenții ruși – sau posibil o combinație a ambelor.

O astfel de campanie de gherilă ar putea lua avânt dacă Rusia continuă să eșueze în Ucraina și ar putea lua multe forme, a declarat pentru Insider un luptător din Beretele Verzi (forțele de Operațiuni Speciale din Armata SUA- n.red.), repartizat la o unitate din Garda Națională.

”La început, poate părea o campanie de perturbare, ca cea pe care am văzut-o în Belarus cu trenurile. Țintirea și atacarea liniilor de aprovizionare și a altor ținte soft este întotdeauna pe listă”, a spus Bereta Verde, care nu era autorizată să vorbească cu mass-media.

„Următoarele pe listă ar fi ținte și mai mari, cum ar fi convoaiele sau bazele militare sau chiar atacuri asupra centrelor de comandă și control și a cartierelor generale”, a adăugat ofițerul din Beretele Verzi.

Beretele Verzi care au instruit armata ucraineană au avut un rol esențial

După 2014, când Rusia a atacat Ucraina, cucerind Crimeea și invadând Donbasul, Comandamentul pentru Operațiuni Speciale din SUA și-a intensificat pregătirea, asistența și consilierea forțelor ucrainene.

Beretele Verzi din Grupul 10 de forțe speciale, care are Europa ca zonă de operațiuni, au fost esențiale în instruirea comunității ucrainene de operațiuni speciale.

Iar eficacitatea instrucțiunilor americane este acum vizibilă întregii lumi prin operațiunile desfășurate de armata ucraineană.

Unele dintre aceste operațiuni par să fi lovit în interiorul teritoriului rus, inclusiv un atac asupra unui depozit de combustibil din orașul Belgorod în aprilie, pe care Rusia l-a atribuit elicopterelor ucrainene și loviturilor cu rachete asupra bazelor rusești din Crimeea, în august.

„Dar, în cele din urmă, o campanie de gherilă ar trebui să se adapteze la măsurile de securitate pe care armata și serviciile de securitate ruse sunt așteptate să le ia ca răspuns la atacuri”, a declarat Bereta Verde pentru Insider.

Chiar dacă mulți ruși și-au exprimat deja opoziția sau consternarea față de războiul președintelui Vladimir Putin din Ucraina, partea cea mai dificilă a unei astfel de campanii gherilă pentru Ucraina ar putea fi câștigarea publicului rus, a mai spus Bereta Verde.

„Mulți ruși sunt patrioți înverșunați, iar Putin a folosit războiul destul de inteligent pentru a-l atrage de partea sa pe rusul obișnuit”, iar o campanie de război neconvențional „este foarte greu de realizat” împotriva unei populații ostile, a adăugat Bereta Verde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 216. Cresc tensiunile în Rusia după decretul de mobilizare. Oamenii continuă să protesteze

Rusia
Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă. Unii aleg să treacă granița spre Georgia pe jos

În Rusia cresc tensiunile după decretul de mobilizare dat săptămâna trecută de Putin. Au fost lupte de stradă în republica Daghestan, în timp ce rușii care fug de mobilizare au început să treacă granița spre Georgia și pe jos.  

Ucraina
Ucraina ar fi capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în luna martie, potrivit CNN.

 

rubla ruseasca
Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China

Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominaţia SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat.

Bursa de la Moscova
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni și au ajuns la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care a început invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite CNBC.  

Petrol
Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

 

arestare FSB
Rusia: Un consul japonez a fost reţinut de FSB şi declarat persona non grata

Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat, luni, că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţară.

leu
Leii salvați din Ucraina vor avea o nouă casă. Animalele, inițial aduse în România, vor ajunge în SUA și Africa

Leii salvați din Ucraina și adăpostiți timp de câteva luni la grădini zoologice din România pleacă spre noile lor case.  

viktor orban
Viktor Orban atacă din nou UE: ”Europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”

Viktor Orban a criticat din nou Bruxelles-ul, despre ale cărui sancțiuni împotriva Rusiei spune că au făcut Europa să se împuște singură în picior, în timp ce europenii au sărăcit, iar Kremlinul ”nu a căzut în genunchi”.

 

rusia si kazahstan
Preşedintele kazah promite că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug din Rusia de teama mobilizării

Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina.

Rusi
Sosirile ruşilor în Georgia aproape s-au dublat după mobilizarea lui Putin în Ucraina

Sosirile ruşilor în Georgia s-au dublat, la aproape 10.000 de oameni pe zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare în ofensiva sa din Ucraina, anunţă marţi Ministerul georgian de Interne.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
Medvedev amenință din nou cu armele nucleare. "Rusia are dreptul de a le folosi"

Fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a afirmat din nou că țara ar putea folosi armele nucleare. În prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, acesta a mai spus că "nimeni nu are nevoie" de Ucraina.

Republica Osetia de Nord-Alania
Rusia va deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia

Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia.

referendum
„Referendumurile” de anexare din Ucraina vor avea „consecinţe” asupra securităţii zonelor anexate, anunţă Kremlinul

Kremlinul anunţă marţi că „referendumurile” de anexare care se încheie marţi în patru regiuni ucrainene vor avea „consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii.

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

Referendum Rusia
Ultima zi a „referendumurilor” ruse de anexare a regiunilor separatiste Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Rusia încheie, marţi, referendumurile de anexare în patru teritorii aflate în totalitate sau parţial sub controlul său în Ucraina, care au înfuriat Kievul şi Occidentul, care ameninţă cu un răspuns puternic în cazul anexării.

Vladimir Putin
Declarațiile lui Putin în ultima zi de referendumuri de anexare. Rusia vrea „să salveze populaţiile” din teritoriile ocupate

Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - au scopul ”să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii.

razboi
Noii soldați ruși sunt trimiși pe front fără medicamente și garouri. Sunt sfătuiți să folosească absorbante dacă sunt răniți

Este ultima zi a așa-ziselor referendumuri ținute de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina.

Citește și...
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni și au ajuns la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care a început invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite CNBC.  

Rușii stau la cozi uriașe pentru a ieși din țară. Treceri record spre Finlanda și mașini întinse pe 16km către Georgia. VIDEO
Rușii stau la cozi uriașe pentru a ieși din țară. Treceri record spre Finlanda și mașini întinse pe 16km către Georgia. VIDEO

Numărul ruşilor care au intrat duminică în Finlanda trecând frontiera terestră cu Rusia a fost dublu faţă de cel de duminica precedentă.

BBC: Trupele speciale britanice (SAS) au ucis peste 50 de persoane neînarmate în Afganistan
BBC: Trupele speciale britanice (SAS) au ucis peste 50 de persoane neînarmate în Afganistan

Un comando din cadrul Special Air Service (SAS, Forţele Speciale britanice), a ucis ”cu sânge rece” cel puţin 54 de afgani neînarmţi în circumstanţe suspecte, fapte ascunse de ierarhia lor.

Avertismentul unui spion dezertor. „Nu este de glumit cu trupele speciale nord-coreene!”. Cum ar acționa în caz de război
Avertismentul unui spion dezertor. „Nu este de glumit cu trupele speciale nord-coreene!”. Cum ar acționa în caz de război

Coreea de Nord are cea mai mare forță de operațiuni speciale din lume. Un spion dezertor oferă indicii despre modul în care trupele de comando ar acționa într-un război.

Ungaria trimite un comando la Kabul pentru a-și recupera cetățenii. ”Nimeni nu va fi lăsat acolo”
Ungaria trimite un comando la Kabul pentru a-și recupera cetățenii. ”Nimeni nu va fi lăsat acolo”

Ungaria trimite o echipă de salvare independentă la Kabul şi nimeni nu va fi lăsat acolo, a declarat Levente Magyar, secretarul de stat ungar al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.