Noii soldați ruși sunt trimiși pe front fără medicamente și garouri. Sunt sfătuiți să folosească absorbante dacă sunt răniți

×
Codul embed a fost copiat

Este ultima zi a așa-ziselor referendumuri ținute de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina.

„Vrem să-i salvăm pe oamenii de acolo”, a spus Vladimir Putin, care se pregătește să anunțe anexarea unor regiuni care reprezintă 15% din teritoriul țării invadate.

În paralel, continuă exodul bărbaților ruși. Fug de teamă să nu ajungă pe front. Însă, Moscova a anunțat că va deschide un birou de recrutare chiar la granița ruso-georgiană. Ca să sporească panica generală, fostul președinte Dimitri Medvedev a venit cu o nouă amenințare scandaloasă. "Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale”, a spus acesta.

Sute de oameni au fost arestați în Dagestan, republică majoritar musulmană, unde bărbații de vârsta mobilizării și mai ales familiile lor protestează cu îndârjire, de mai multe zile, împotriva recrutărilor cerute de Putin.

În paralel, rușii - mai ales cei care au ceva bani puși deoparte - preferă totuși să fugă din țară, de teamă să nu ajungă pe fronturile din Ucraina!

Citește și
bomba
O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO

Mihail, de loc din Krasnodar, a primit ordinul de mobilizare chiar în ziua în care a murit tatăl lui.

Mihail: Am încercat să obțin o amânare, m-am gândit că voi găsi puțină omenie. Dar nici pomeneală, așa că mi-am făcut bagajul și am plecat imediat.

Coada de mașini, prin defileul în care este punctul de trecere al frontierei cu Georgia, depășea aseara 20 de kilometri.

Pleacă cu miile nu doar bărbați singuri. În multe cazuri, își iau și familiile cu ei.

Cum exodul capătă proporții, au fost trimise blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia, în cazul în care oamenii ar decide să forţeze ieșirea. Ministerul de Interne din Osetia de Nord a anunțat că un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi instalat în curând chiar acolo.

Mulți dintre cei disperați să scape de regimul Putin își iau bagajul la spinare și se îndreaptă pe jos către graniță. Unii îi mituiesc pe vameși ori plătesc călăuze ca să reduca timpul de așteptare.

Georgia este cea mai bună alegere pentru cei care fug de mobilizare, deoarece rușii pot rămâne acolo, până la un an, fără să aibă nevoie de viză. Cei mai mulți speră, evident, să primească azil într-o țară din Uniunea Europeană.

O altă opțiune de refugiu este Kazahstan, unde prețul chiriilor a crescut deja și de opt ori.

Pe de altă parte, până și Kremlinul admite că mobilizarea este marcată de excese, confuzie și dezorganizare.

Unii recruți sunt trimiși direct în Ucraina, alții sunt instruiți în condiții deplorabile.

Într-o ședință, noii soldați au fost sfătuiți să facă rost de absorbante pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați in Ucraina.

Vă spun direct, dacă sunteți în apropierea focului, s-a zis cu voi! Luați-vă saci de dormit. Veți dormi unde veți apuca. Tot ce vă dă armata este uniformă și arme. Nimic altceva. Nici medicamente. Medicamente împotriva diareei, apă oxigenată, garouri. Nu am destule pentru voi. Nu sunt garouri în farmacii. Luați kit-urile de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți-le soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt tampoanele? Pentru a opri sângerarea. Introduceți tampoanele direct în rana provocată de glonț și asta e tot! Tamponul începe să se umfle și închide rana”.

Marți este ultima zi în care s-a votat în așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Vladimir Putin: Desigur, astăzi, pe fondul operațiunii militare speciale și al referendumurilor din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se desfășoară referendumurile este în gândurile noastre și în centrul atenției pentru întreaga noastră societate, pentru țara noastră. Acest lucru este firesc, deoarece este legat de evenimente dramatice.

Aproape 4 milioane de oameni din regiunile estice Donețk și Luhansk, precum și din regiunile sudice Herson și Zaporojie au fost chemați să se pronunțe în privința alăturării la Rusia. De vineri, de când a început votul în așa-zisele consultări populare s-au înmulțit acuzațiile de intimidare, în timp ce oficialii electorali au mers din casă în casă însoțiti de gărzi înarmate.

Undeva în Donețk, votul a început după ce personalul secției de votare a intonat imnul Rusiei.

Alona așteaptă cu ai ei la un punct de control ucrainean. Fiica, Sofia se joacă, fără griji. Tatăl copilei se ferește să fie filmat. Alona le explică reporterilor că s-a temut că ocupanții îl vor forța pe soțul ei să lupte împotriva propriei țări, după încheierea pseudo-votului.

Alona: Ni s-a spus că noi reguli vor fi aplicate celor care vor să mai plece din teritoriile ocupate.

Potrivit ziarului financiar rusesc Vedomosti, care citează mai multe surse de la Kremlin, Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate. Favorit pentru conducerea acestuia fiind Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos.

Dacă Rusia absoarbe aceste regiuni - care reprezintă cam 15% din teritoriul Ucrainei - războiul ar putea trece la un nou și mult mai periculos nivel. Cu Moscova pretinzând că orice tentativă a Ucrainei de recucerire a acestor teritorii ar fi un atac direct la suveranitatea sa teritorială.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repetat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare "dacă este necesar" pentru a răspunde amenințărilor și a subliniat, într-o postare pe Telegram: "cu siguranță nu este o cacealma". Cred că NATO "nu va interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu" - a mai scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 216. Cresc tensiunile în Rusia după decretul de mobilizare. Oamenii continuă să protesteze

Rusia
Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă. Unii aleg să treacă granița spre Georgia pe jos

În Rusia cresc tensiunile după decretul de mobilizare dat săptămâna trecută de Putin. Au fost lupte de stradă în republica Daghestan, în timp ce rușii care fug de mobilizare au început să treacă granița spre Georgia și pe jos.  

Ucraina
Ucraina ar fi capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în luna martie, potrivit CNN.

 

rubla ruseasca
Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China

Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominaţia SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat.

Bursa de la Moscova
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni și au ajuns la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care a început invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite CNBC.  

Petrol
Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

 

arestare FSB
Rusia: Un consul japonez a fost reţinut de FSB şi declarat persona non grata

Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat, luni, că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţară.

leu
Leii salvați din Ucraina vor avea o nouă casă. Animalele, inițial aduse în România, vor ajunge în SUA și Africa

Leii salvați din Ucraina și adăpostiți timp de câteva luni la grădini zoologice din România pleacă spre noile lor case.  

viktor orban
Viktor Orban atacă din nou UE: ”Europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”

Viktor Orban a criticat din nou Bruxelles-ul, despre ale cărui sancțiuni împotriva Rusiei spune că au făcut Europa să se împuște singură în picior, în timp ce europenii au sărăcit, iar Kremlinul ”nu a căzut în genunchi”.

 

rusia si kazahstan
Preşedintele kazah promite că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug din Rusia de teama mobilizării

Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina.

Rusi
Sosirile ruşilor în Georgia aproape s-au dublat după mobilizarea lui Putin în Ucraina

Sosirile ruşilor în Georgia s-au dublat, la aproape 10.000 de oameni pe zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare în ofensiva sa din Ucraina, anunţă marţi Ministerul georgian de Interne.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
Medvedev amenință din nou cu armele nucleare. "Rusia are dreptul de a le folosi"

Fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a afirmat din nou că țara ar putea folosi armele nucleare. În prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, acesta a mai spus că "nimeni nu are nevoie" de Ucraina.

explozie
Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale

Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene.  

Republica Osetia de Nord-Alania
Rusia va deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia

Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia.

referendum
„Referendumurile” de anexare din Ucraina vor avea „consecinţe” asupra securităţii zonelor anexate, anunţă Kremlinul

Kremlinul anunţă marţi că „referendumurile” de anexare care se încheie marţi în patru regiuni ucrainene vor avea „consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii.

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

Referendum Rusia
Ultima zi a „referendumurilor” ruse de anexare a regiunilor separatiste Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Rusia încheie, marţi, referendumurile de anexare în patru teritorii aflate în totalitate sau parţial sub controlul său în Ucraina, care au înfuriat Kievul şi Occidentul, care ameninţă cu un răspuns puternic în cazul anexării.

Vladimir Putin
Declarațiile lui Putin în ultima zi de referendumuri de anexare. Rusia vrea „să salveze populaţiile” din teritoriile ocupate

Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - au scopul ”să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
SUA trimit cea mai avansată navă de război în Asia de Est. „Va atrage atenția Chinei” | GALERIE FOTO
SUA trimit cea mai avansată navă de război în Asia de Est. „Va atrage atenția Chinei” | GALERIE FOTO

Cea mai avansată navă de război a marinei SUA va fi trimisă în Pacificul de Vest.

O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO
O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO

O bombă de 100 de kilograme, din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost găsită, duminică seara, într-o pădure de lângă Cluj-Napoca.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.