Noii soldați ruși sunt trimiși pe front fără medicamente și garouri. Sunt sfătuiți să folosească absorbante dacă sunt răniți
Este ultima zi a așa-ziselor referendumuri ținute de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina.
„Vrem să-i salvăm pe oamenii de acolo”, a spus Vladimir Putin, care se pregătește să anunțe anexarea unor regiuni care reprezintă 15% din teritoriul țării invadate.
În paralel, continuă exodul bărbaților ruși. Fug de teamă să nu ajungă pe front. Însă, Moscova a anunțat că va deschide un birou de recrutare chiar la granița ruso-georgiană. Ca să sporească panica generală, fostul președinte Dimitri Medvedev a venit cu o nouă amenințare scandaloasă. "Rusia are dreptul de a se apăra cu arme nucleare dacă este împinsă dincolo de limitele sale”, a spus acesta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sute de oameni au fost arestați în Dagestan, republică majoritar musulmană, unde bărbații de vârsta mobilizării și mai ales familiile lor protestează cu îndârjire, de mai multe zile, împotriva recrutărilor cerute de Putin.
În paralel, rușii - mai ales cei care au ceva bani puși deoparte - preferă totuși să fugă din țară, de teamă să nu ajungă pe fronturile din Ucraina!
Mihail, de loc din Krasnodar, a primit ordinul de mobilizare chiar în ziua în care a murit tatăl lui.
Mihail: Am încercat să obțin o amânare, m-am gândit că voi găsi puțină omenie. Dar nici pomeneală, așa că mi-am făcut bagajul și am plecat imediat.
Coada de mașini, prin defileul în care este punctul de trecere al frontierei cu Georgia, depășea aseara 20 de kilometri.
Pleacă cu miile nu doar bărbați singuri. În multe cazuri, își iau și familiile cu ei.
Cum exodul capătă proporții, au fost trimise blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia, în cazul în care oamenii ar decide să forţeze ieșirea. Ministerul de Interne din Osetia de Nord a anunțat că un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi instalat în curând chiar acolo.
Mulți dintre cei disperați să scape de regimul Putin își iau bagajul la spinare și se îndreaptă pe jos către graniță. Unii îi mituiesc pe vameși ori plătesc călăuze ca să reduca timpul de așteptare.
Georgia este cea mai bună alegere pentru cei care fug de mobilizare, deoarece rușii pot rămâne acolo, până la un an, fără să aibă nevoie de viză. Cei mai mulți speră, evident, să primească azil într-o țară din Uniunea Europeană.
O altă opțiune de refugiu este Kazahstan, unde prețul chiriilor a crescut deja și de opt ori.
Pe de altă parte, până și Kremlinul admite că mobilizarea este marcată de excese, confuzie și dezorganizare.
Unii recruți sunt trimiși direct în Ucraina, alții sunt instruiți în condiții deplorabile.
Într-o ședință, noii soldați au fost sfătuiți să facă rost de absorbante pentru oprirea sângerărilor în caz că sunt împușcați in Ucraina.
„Vă spun direct, dacă sunteți în apropierea focului, s-a zis cu voi! Luați-vă saci de dormit. Veți dormi unde veți apuca. Tot ce vă dă armata este uniformă și arme. Nimic altceva. Nici medicamente. Medicamente împotriva diareei, apă oxigenată, garouri. Nu am destule pentru voi. Nu sunt garouri în farmacii. Luați kit-urile de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți-le soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt tampoanele? Pentru a opri sângerarea. Introduceți tampoanele direct în rana provocată de glonț și asta e tot! Tamponul începe să se umfle și închide rana”.
Marți este ultima zi în care s-a votat în așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.
Vladimir Putin: Desigur, astăzi, pe fondul operațiunii militare speciale și al referendumurilor din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se desfășoară referendumurile este în gândurile noastre și în centrul atenției pentru întreaga noastră societate, pentru țara noastră. Acest lucru este firesc, deoarece este legat de evenimente dramatice.
Aproape 4 milioane de oameni din regiunile estice Donețk și Luhansk, precum și din regiunile sudice Herson și Zaporojie au fost chemați să se pronunțe în privința alăturării la Rusia. De vineri, de când a început votul în așa-zisele consultări populare s-au înmulțit acuzațiile de intimidare, în timp ce oficialii electorali au mers din casă în casă însoțiti de gărzi înarmate.
Undeva în Donețk, votul a început după ce personalul secției de votare a intonat imnul Rusiei.
Alona așteaptă cu ai ei la un punct de control ucrainean. Fiica, Sofia se joacă, fără griji. Tatăl copilei se ferește să fie filmat. Alona le explică reporterilor că s-a temut că ocupanții îl vor forța pe soțul ei să lupte împotriva propriei țări, după încheierea pseudo-votului.
Alona: Ni s-a spus că noi reguli vor fi aplicate celor care vor să mai plece din teritoriile ocupate.
Potrivit ziarului financiar rusesc Vedomosti, care citează mai multe surse de la Kremlin, Rusia intenționează să creeze un nou district federal care va include peninsula Crimeea și toate teritoriile ucrainene ocupate. Favorit pentru conducerea acestuia fiind Dmitri Rogozin, fostul vicepremier rus și șef al Roscosmos.
Dacă Rusia absoarbe aceste regiuni - care reprezintă cam 15% din teritoriul Ucrainei - războiul ar putea trece la un nou și mult mai periculos nivel. Cu Moscova pretinzând că orice tentativă a Ucrainei de recucerire a acestor teritorii ar fi un atac direct la suveranitatea sa teritorială.
Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a repetat că Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare "dacă este necesar" pentru a răspunde amenințărilor și a subliniat, într-o postare pe Telegram: "cu siguranță nu este o cacealma". Cred că NATO "nu va interveni direct în conflict nici măcar în acest scenariu" - a mai scris Medvedev, care este vicepreședintele Consiliului de securitate al Rusiei.