Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă. Unii aleg să treacă granița spre Georgia pe jos

×
Codul embed a fost copiat

În Rusia cresc tensiunile după decretul de mobilizare dat săptămâna trecută de Putin. Au fost lupte de stradă în republica Daghestan, în timp ce rușii care fug de mobilizare au început să treacă granița spre Georgia și pe jos.  

În Ucraina, marți este ultima zi de vot la așa-zisele referendumuri care vizează alipirea unor teritorii la Rusia. Între timp, autoritățile de la Kiev acuză forțele ruse de noi atacuri nemiloase aspura civililor. La Harkov, cel puțin șapte oameni au fost uciși, între care și o fetiță de numai 15 ani, după ce mai multe case au fost lovite cu rachete cu dispersie.

Peste 150 de persoane au fost arestate

Peste 150 de persoane care refuză să accepte decretul de mobiliare al lui Putin, au fost arestate în republica Dagestan. Forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari.

Daghestanul este o republică din Federația rusă, majoritar musulmană, deja cu pierderi pe fronturile din Ucraina mult mai mari decât oricare altă regiune a Federației ruse.

Potrivit corespondentului publicației The Guardian la Moscova, un rus ar fi încercat să-și de foc într-o stație de autobuz din orașul Reazan, din estul țării, în timp ce striga că nu vrea să ia parte la războiul din Ucraina.

Citește și
bomba
O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De săptămâna trecută, când Putin a anunțat mobilizare parțială, peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele față de încorporarea rezerviștilor, în diferite locuri din Federația Rusă, dar mai ales la Moscova și Sankt Petersburg.

Observatorii arată că, tocmai pentru a preîntâmpina protestele, a fost lansată o mobilizare totală a bărbaților disponibili, mai ales în mediul rural și în regiunile îndepărtate.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus:Într-adevăr, sunt cazuri când decretul de mobilizare a fost încălcat. În unele regiuni, guvernatorii acționează activ pentru a corecta situația. O activitate susținută și foarte necesară este dusă și de jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor publice, care atrag atenția asupra erorilor”.

Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă

Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați a continuat, luni, toată ziua. La granița Rusiei cu Georgia, coada de mașini se întindea pe mai bine de 20 de kilometri, iar mulți dintre cei disperați să scape de încorporare trec granița pe jos. Câțiva mărturisesc că au dat șpagi la vamă pentru a putea trece.

Localnic:Situația este catastrofală. Peste 3.000 de mașini cu cetățeni ruși încearcă să scape de mobilizarea din Rusia, de regimul lui Putin. Costă 150 de euro de persoană. Da, doar pentru a trece de vama rusească și a ajunge la cea din Georgia”.

Localnic: Nu am vrut să ajung să mor în război. Și nu vreau să ucid oameni din Ucraina”.

Potrivit presei ruse, oficialii de la Kremlin au hotărât să trimită vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibilele incidente, sunțin aceștia.

Ucrainenii continuă contraofensiva

Pe front, ucrainenii își continuă contraofensiva.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Situația este deosebit de intensă în regiunea Donețk. Facem totul pentru a reduce activitatea inamicului. Acesta este obiectivul nostru numărul unu acum, Donbas este în continuare obiectivul numărul unu pentru ocupanți”.

Însă rușii lovesc fără milă locuințele civililor ucraineni. Cel puțin șapte oameni au fost uciși ieri în Harkov și 4 au fost grav răniți la Kramatorsk.

Localnic:Nu știu ce vor acești ruși de la noi și de ce lovesc casele oamenilor. Nu înțeleg un asemenea război”.

Marți este ultima zi de vot pentru așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Președintele rus ar urma să facă anunțul într-un discurs în parlament, vineri, pe 30 septembrie.

Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat asupra unor „consecințe catastrofale” dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată, așa cum au sugerat în câteva rânduri oficiali de la Kremlin.

General Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO: Amenințarea nucleară este mai mare decât de obicei. M în fața unei audieri în Congresul american spunea că nu există din punctul lui de vedere arme nucleare tactice și arme nucleare strategice orice armă nucleară este, că să îl citam, game changer, este un factor care schimba regulile jocului pentru că este este o bariera, o linie, iar daca se trece peste aceasta linie livelul de escaladare poate crește fără a mai putea fi controlat”.

Potrivit unor surse de la Pentagon, în cazul în care Rusia va folosi armament nuclear, răspunsul Vestului ar fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea.

 

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 216. Cresc tensiunile în Rusia după decretul de mobilizare. Oamenii continuă să protesteze

Ucraina
Ucraina ar fi capturat un soldat rus care ar avea legătură cu atrocităţile de la Bucea

Serviciul de securitate ucrainean afirmă că un soldat rus capturat în timpul luptelor în regiunea Herson, în această lună, ar avea legătură cu atrocităţile petrecute la Bucea, lângă Kiev, în luna martie, potrivit CNN.

 

rubla ruseasca
Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China

Rusia intenţionează să folosească rubla digitală în tranzacţiile bilaterale cu China, pentru a reduce dominaţia SUA pe piaţa financiară globală, a declarat luni Anatoli Aksakov, şeful comisiei financiare din Duma de Stat.

Bursa de la Moscova
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni și au ajuns la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care a început invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite CNBC.  

Petrol
Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

 

arestare FSB
Rusia: Un consul japonez a fost reţinut de FSB şi declarat persona non grata

Agenţia de securitate rusă FSB a anunţat, luni, că a reţinut un consul japonez pentru presupuse acţiuni de spionaj şi i-a cerut să părăsească ţară.

leu
Leii salvați din Ucraina vor avea o nouă casă. Animalele, inițial aduse în România, vor ajunge în SUA și Africa

Leii salvați din Ucraina și adăpostiți timp de câteva luni la grădini zoologice din România pleacă spre noile lor case.  

viktor orban
Viktor Orban atacă din nou UE: ”Europenii au devenit mai săraci, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi”

Viktor Orban a criticat din nou Bruxelles-ul, despre ale cărui sancțiuni împotriva Rusiei spune că au făcut Europa să se împuște singură în picior, în timp ce europenii au sărăcit, iar Kremlinul ”nu a căzut în genunchi”.

 

rusia si kazahstan
Preşedintele kazah promite că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug din Rusia de teama mobilizării

Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară în curs în Rusia, în scopul trimiterii de întăriri în Ucraina.

Rusi
Sosirile ruşilor în Georgia aproape s-au dublat după mobilizarea lui Putin în Ucraina

Sosirile ruşilor în Georgia s-au dublat, la aproape 10.000 de oameni pe zi, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, o mobilizare în ofensiva sa din Ucraina, anunţă marţi Ministerul georgian de Interne.

Rusia vrea reintroducerea pedepsei cu moartea. Medvedev: E timpul să închidem ambasadele, ne vom privi doar prin lunete
Medvedev amenință din nou cu armele nucleare. "Rusia are dreptul de a le folosi"

Fostul lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a afirmat din nou că țara ar putea folosi armele nucleare. În prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, acesta a mai spus că "nimeni nu are nevoie" de Ucraina.

explozie
Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale

Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene.  

Republica Osetia de Nord-Alania
Rusia va deschide un centru de recrutare la frontiera cu Georgia

Rusia va deschide un centru de recrutare la punctul de trecere a frontierei Verhnii Lars, în Republica Osetia de Nord-Alania, singurul post de acest fel între Rusia şi Georgia.

referendum
„Referendumurile” de anexare din Ucraina vor avea „consecinţe” asupra securităţii zonelor anexate, anunţă Kremlinul

Kremlinul anunţă marţi că „referendumurile” de anexare care se încheie marţi în patru regiuni ucrainene vor avea „consecinţe” profunde asupra acestor teritorii, mai ales în domeniul securităţii.

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 73. Peste 10.000 de presupuse crime de război comise de ruși sunt investigate
ONU, despre crimele de război: Invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului

Organizația Naţiunilor Unite reclamă, marţi, că invazia Rusiei din Ucraina a provocat o situaţie gravă a drepturilor omului.  

Referendum Rusia
Ultima zi a „referendumurilor” ruse de anexare a regiunilor separatiste Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

Rusia încheie, marţi, referendumurile de anexare în patru teritorii aflate în totalitate sau parţial sub controlul său în Ucraina, care au înfuriat Kievul şi Occidentul, care ameninţă cu un răspuns puternic în cazul anexării.

Vladimir Putin
Declarațiile lui Putin în ultima zi de referendumuri de anexare. Rusia vrea „să salveze populaţiile” din teritoriile ocupate

Preşedintele rus Vladimir Putin dă asigurări marţi că referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - au scopul ”să salveze populaţiile” care locuiesc în aceste teritorii.

razboi
Noii soldați ruși sunt trimiși pe front fără medicamente și garouri. Sunt sfătuiți să folosească absorbante dacă sunt răniți

Este ultima zi a așa-ziselor referendumuri ținute de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă
Război în Ucraina, ziua 215. Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor ocupate de Rusia. Referendumul continuă

Știrile Pro TV transmit, luni, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.  

O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO
O bombă de 100 de kilograme a fost găsită într-o pădure de lângă Cluj-Napoca | FOTO

O bombă de 100 de kilograme, din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost găsită, duminică seara, într-o pădure de lângă Cluj-Napoca.

Israelul va acorda îngrijiri medicale unui număr de 20 de militari ucraineni răniţi în război
Israelul va acorda îngrijiri medicale unui număr de 20 de militari ucraineni răniţi în război

Ambasada Israelului la Kiev a anunţat duminică faptul că statul evreu va prelua 20 de soldaţi ucraineni răniţi în timpul războiului cu forţele ruse pentru a le acorda îngrijiri medicale.

 

Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război
Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război

Înalți oficiali ruși, aliați ai președintelui Vladimir Putin, au recunoscut că mobilizarea dictată de Kremlin generează numeroase greșeli și ordonă remedierea acestora. 

 

Război în Ucraina, ziua 214. „Referendumurile” continuă în zonele ocupate, sub amenințarea armelor
Război în Ucraina, ziua 214. „Referendumurile” continuă în zonele ocupate, sub amenințarea armelor

ȘtirileProTV.ro transmit, duminică, cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.