Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă. Unii aleg să treacă granița spre Georgia pe jos
În Rusia cresc tensiunile după decretul de mobilizare dat săptămâna trecută de Putin. Au fost lupte de stradă în republica Daghestan, în timp ce rușii care fug de mobilizare au început să treacă granița spre Georgia și pe jos.
În Ucraina, marți este ultima zi de vot la așa-zisele referendumuri care vizează alipirea unor teritorii la Rusia. Între timp, autoritățile de la Kiev acuză forțele ruse de noi atacuri nemiloase aspura civililor. La Harkov, cel puțin șapte oameni au fost uciși, între care și o fetiță de numai 15 ani, după ce mai multe case au fost lovite cu rachete cu dispersie.
Peste 150 de persoane au fost arestate
Peste 150 de persoane care refuză să accepte decretul de mobiliare al lui Putin, au fost arestate în republica Dagestan. Forțele de ordine folosesc gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe protestatari.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daghestanul este o republică din Federația rusă, majoritar musulmană, deja cu pierderi pe fronturile din Ucraina mult mai mari decât oricare altă regiune a Federației ruse.
Potrivit corespondentului publicației The Guardian la Moscova, un rus ar fi încercat să-și de foc într-o stație de autobuz din orașul Reazan, din estul țării, în timp ce striga că nu vrea să ia parte la războiul din Ucraina.
De săptămâna trecută, când Putin a anunțat mobilizare parțială, peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele față de încorporarea rezerviștilor, în diferite locuri din Federația Rusă, dar mai ales la Moscova și Sankt Petersburg.
Observatorii arată că, tocmai pentru a preîntâmpina protestele, a fost lansată o mobilizare totală a bărbaților disponibili, mai ales în mediul rural și în regiunile îndepărtate.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus: „Într-adevăr, sunt cazuri când decretul de mobilizare a fost încălcat. În unele regiuni, guvernatorii acționează activ pentru a corecta situația. O activitate susținută și foarte necesară este dusă și de jurnaliștii locali și reprezentanți ai organizațiilor publice, care atrag atenția asupra erorilor”.
Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați continuă
Exodul bărbaților ruși care fug de teamă să nu fie încorporați a continuat, luni, toată ziua. La granița Rusiei cu Georgia, coada de mașini se întindea pe mai bine de 20 de kilometri, iar mulți dintre cei disperați să scape de încorporare trec granița pe jos. Câțiva mărturisesc că au dat șpagi la vamă pentru a putea trece.
Localnic: „Situația este catastrofală. Peste 3.000 de mașini cu cetățeni ruși încearcă să scape de mobilizarea din Rusia, de regimul lui Putin. Costă 150 de euro de persoană. Da, doar pentru a trece de vama rusească și a ajunge la cea din Georgia”.
Localnic: „Nu am vrut să ajung să mor în război. Și nu vreau să ucid oameni din Ucraina”.
Potrivit presei ruse, oficialii de la Kremlin au hotărât să trimită vehicule blindate la punctul de trecere a frontierei dintre Osetia de Nord şi Georgia pentru a evita posibilele incidente, sunțin aceștia.
Ucrainenii continuă contraofensiva
Pe front, ucrainenii își continuă contraofensiva.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația este deosebit de intensă în regiunea Donețk. Facem totul pentru a reduce activitatea inamicului. Acesta este obiectivul nostru numărul unu acum, Donbas este în continuare obiectivul numărul unu pentru ocupanți”.
Însă rușii lovesc fără milă locuințele civililor ucraineni. Cel puțin șapte oameni au fost uciși ieri în Harkov și 4 au fost grav răniți la Kramatorsk.
Localnic: „Nu știu ce vor acești ruși de la noi și de ce lovesc casele oamenilor. Nu înțeleg un asemenea război”.
Marți este ultima zi de vot pentru așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit unor surse de la Kremlin, Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă. Președintele rus ar urma să facă anunțul într-un discurs în parlament, vineri, pe 30 septembrie.
Pe de altă parte, Statele Unite au avertizat asupra unor „consecințe catastrofale” dacă Moscova va folosi arme nucleare pentru a proteja orice regiune anexată, așa cum au sugerat în câteva rânduri oficiali de la Kremlin.
General Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO: „Amenințarea nucleară este mai mare decât de obicei. M în fața unei audieri în Congresul american spunea că nu există din punctul lui de vedere arme nucleare tactice și arme nucleare strategice orice armă nucleară este, că să îl citam, game changer, este un factor care schimba regulile jocului pentru că este este o bariera, o linie, iar daca se trece peste aceasta linie livelul de escaladare poate crește fără a mai putea fi controlat”.
Potrivit unor surse de la Pentagon, în cazul în care Rusia va folosi armament nuclear, răspunsul Vestului ar fi unul convențional. Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, spune că asta ar putea însemna distrugerea flotei ruse din Marea Neagră sau a bazelor din Crimeea.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, vladimir putin, mobilizare,
Dată publicare:
27-09-2022 07:30