Încă un pachet exploziv a fost descoperit la o bază a forţelor aeriene din Madrid

Politie Spania
AFP

Agenţii de securitate de la baza aeriană Torrejón de Ardoz din Madrid au detectat joi dimineaţa pe scaner un pachet cu bombă trimis prin poştă Centrului de Sateliţi, care este situat în aceste unităţi militare.

Acest al treilea pachet se adaugă celor două trimise miercuri ambasadei Ucrainei în Spania şi unei companii din Zaragoza care produce echipamente militare, relatează News.ro, care citează El Mundo.

Potrivit Ministerului spaniol de Interne, sistemele de securitate ale bazei aeriene au detectat un plic suspect între orele 3.00 şi 4.00, joi dimineaţă. După ce a fost analizat cu raze X, s-a stabilit că plicul ar putea conţine un mecanism, motiv pentru care au fost sesizate Garda Civilă şi Poliţia Naţională, care au venit la bază pentru a securiza zona. Ministerul spaniol al Apărării a confirmat informaţiile, adăugând că nu au existat pagube regretabile, nici personale, nici materiale.

Agenţi din cadrul Comisarului General de Informaţii al Poliţiei Naţionale analizează plicul, precum şi cele două transporturi ajunse miercuri, pentru a încerca să le afle provenienţa şi dacă au legături între ele sau dacă sunt imitatori, o variantă exclusă, având în vedere intervalul apropiat în care au fost trimise cele trei transporturi, potrivit surselor din poliţie.

Poliţia se teme că pe parcursul zilei vor apărea noi pachete în diferite locaţii de pe teritoriul spaniol. În Torrejón de Ardoz există zone de utilizare în comun cu NATO.

Ambasada Ucrainei și compania din Zaragoza

Miercuri dimineaţă a fost anunţată explozia unui pachet-capcană la Ambasada Ucrainei din Madrid. Un angajat a deschis plicul, care era adresat ambasadorului, şi a fost rănit uşor la o mână. Pachetul în cauză era un plic de carton de mărimea unei cărţi cu adresa scrisă de mână în spaniolă pe o etichetă albă: ”D. Serghei Pohoreltsev. Ambasador al Ucrainei în Spania. C/ Ronda de la Abubilla, 52 28043-Madrid”.

Transportul, a explicat ambasadorul, a stârnit suspiciunile secretarului său pentru că nu avea un expeditor şi nu avea aspectul corespondenţelor adresate de obicei diplomaţilor. Secretarul a redirecţionat pachetul către ”comandant”, astfel s-a referit ambasadorul la ofiţerul ucrainean responsabil cu paza ambasadei.

Pachetul, a explicat Serhii Pohoreltsev, conţinea o cutie. Responsabilul cu paza a luat-o si a dus-o în grădina ambasadei să o deschidă unde nu era nimeni.

”Şi imediat ce l-a deschis, a auzit că ceva s-a declanşat şi l-a aruncat instantaneu”, a declarat ambasadorul pentru European Pravda cum a fost declanşată explozia.

Pohoreltsev a subliniat că modul de a proceda al personalului ambasadei a prevenit o nenorocire mai gravă, în pofida faptului că nu era un exploziv puternic.

”Dacă nu ar fi fost performanţa sa profesională, consecinţele ar fi mult mai grave”, a spus ambasadorul, care nu a vrut să speculeze provenienţa pachetului, potrivit presei ucrainene.

Într-un interviu oferit ulterior televiziunii RTVE, întrebat cine a putut trimite scrisoarea, acesta a răspuns făcând referire la Moscova.

”Cunoaştem metodele teroriste ale ţării agresoare şi suntem pregătiţi pentru orice tip de urgenţă care s-ar putea ivi”, a afirmat ambasadorul după ce s-a arătat încrezător în ancheta pe care o desfăşoară Poliţia Naţională cu privire primul atac asupra unei ambasade a Ucrainei.

”Sunt sigur că în scurt timp autorităţile spaniole, după o anchetă, ne vor oferi detalii despre cei responsabili de această acţiune”, a adăugat el.

În cursul după-amiezii au apărut informaţii cu privire la cel de-al doilea pachet. De data aceasta, destinatarul a fost firma Instalaza, situată pe Calle Monreal, din Zaragoza. Delegatul Guvernului în Aragon, Rosa Serrano, a dat asigurări că pachetul din Zaragoza a venit din Ucraina.

Instalaza este o companie din Zaragoza care se dedică proiectării şi fabricării de echipamente militare de infanterie. Compania şi-a început activitatea în 1943 şi îşi exportă producţia în peste 35 de ţări. Instalaza produce sisteme de lansare de rachete, grenade de mână şi dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Citește și...
Presa din Ucraina: Rusia „a cumpărat” membri ai Parlamentului European pentru a recunoaște anexarea Crimeei
Presa din Ucraina: Rusia „a cumpărat” membri ai Parlamentului European pentru a recunoaște anexarea Crimeei

Kremlinul a „cumpărat” membri ai Parlamentului European pentru a recunoaște anexarea Crimeei ucrainene și ridicarea sancțiunilor, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu rachete care dublează rază de acţiune a forţei de lovire
SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina, cu rachete care dublează rază de acţiune a forţei de lovire

Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar, de 2,2 miliarde de dolari, destinat Ucrainei şi care include rachete care vor putea, practic, dubla rază de acţiune a forţei de lovire ucrainene împotriva ruşilor, scrie AFP şi Reuters.

Primele imagini cu bebelușul lăsat de părinți pe banda de bagaje la check-in pentru că nu avea bilet
Primele imagini cu bebelușul lăsat de părinți pe banda de bagaje la check-in pentru că nu avea bilet

Un incident cu totul ieșit din comun s-a petrecut pe aeroportul israelian Ben Gurion. Doi belgieni și-au lăsat bebelușul pe banda de bagaje de la check-in când au aflat că şi copilul avea nevoie de bilet și oricum riscau să rateze îmbarcarea.

Recomandări
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea

Cei care vor să-și ducă afacerea la nivelul următor trebuie să știe că până în 2027 Uniunea Europeană pune la bătaie cinci miliarde de euro pentru mediul privat de la noi.

Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE
Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE

Facturile la energie electrică nu vor mai fi complicate, cu informații greu de înțeles, ca până acum. 

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”

Sunt trei morți și trei răniți, în stare gravă, după ce un autocar plin cu români s-a răsturnat pe o autostradă din Slovenia, în apropiere de granița cu Ungaria.