VIDEO DRAMATIC! Mama-elefant isi resusciteaza puiul nou-nascut!

08-10-2009 00:00


Riski este un pui de elefant nascut la Gradina Zoologica din Bali, Indonezia in luna septembrie a acestui an.  Surprinsa in premiera pe camera, nasterea, de-un dramatism incredibil, a facut furori pe internet.

Se vede foarte clar cum mama-elefant se chinuie sa-l aduca pe lume pe "micutul"  de 118 kilograme si 95 de centimetri inaltime.

Momentul nasterii este cat se poate de dramatic: puiul cade inert la podea. Alertata cand vede ca nu respira, mama incepe sa-l...resusciteze. Il loveste disperata cu picioarele, intr-un mod care aminteste de procedura folosita de medici, in cazul nou-nascutilor care nu plang: palme usoare peste fund.

Zdruncinat bine, puiul deschide, in cele din urma, ochii. Respira greu, la inceput, nesatul parca. In final, insa, reuseste sa se ridice in picioare.

Perioada de gestatie la elefanti este de nu mai putin de 22 de luni, timp in care, de obicei, doar un singur micut se dezvolta. Micut la figurat, desigur, pentru ca puiul cantareste in jur de 100 de kilograme la nastere si are aproape un metru in inaltime.

In primii doi ani de viata elefantul este alaptat si bea zilnic aproximativ 10 litri de lapte. In acest timp, insa, invata sa mestece si ierburi sau trufe.

La varsta de 14 ani, atunci cand puii masculi ating pragul maturitatii, acestia sunt alungati din grup pentru a nu se imperechea cu membrii familiei. Femelele, in schimb, raman alaturi de turma toata viata si, pana cand nasc, se ocupa de cresterea celorlalti puiuti.

VIDEO PROTVPLUS.RO