Mubarak, condamnat la inchisoare pe viata. Lacrimi si masca de oxigen la iesirea din elicopter

Dată publicare: 02-06-2012 10:54
Dată actualizare: 12-06-2012 20:53


Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak a refuzat, plangand, sa paraseasca elicopterul care l-a transportat de la tribunalul unde a fost condamnat sambata la inchisoare pe viata, pana la inchisoarea din Tora, la sud de Cairo.

16:30 Starea de sanatate a fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, in varsta de 84 de ani, s-a degradat in momentul sosirii sale la inchisoare, sambata, dupa ce a fost condamnat la detentie pe viata, a anuntat presa oficiala, citata de AFP.

"Mubarak a suferit o problema de sanatate surprinzatoare la sosirea sa cu elicopterul la inchisoarea din Tora", la sud de Cairo, au informat televiziunea si agentia oficiala Mena, fara a oferi alte detalii.
O masca de oxigen i-a fost aplicata, potrivit unor surse din domeniul securitatii.

15:00
"El plangea si nu voia sa paraseasca elicopterul. Membri ai securitatii au fost nevoiti sa-l convinga sa coboare", a precizat acest oficial.

Mubarak, in varsta de 84 de ani, a fost condamnat sambata la inchisoare pe viata pentru uciderea unor manifestanti in timpul revoltei care a dus la inlaturarea sa de la putere in 2011. Unul dintre avocatii sai a anuntat imediat ca acesta va face apel impotriva condamnarii.

Dupa incheierea sedintei, Mubarak, care pana in prezent era in arest preventiv la un spital militar, a fost transferat de la tribunal intr-o aripa medicala a inchisorii din Tora, o suburbie situata la sud de Cairo.

El a asistat impasibil la citirea verdictului, intins pe o targa, la fel ca la celelalte sedinte de judecata, cu privirea ascunsa de o pereche de ochelari fumurii.

"Nul si neavenit! Nul si neavenit!", "Poporul vrea epurarea justitiei", au strigat cativa avocati, furiosi dupa achitarea a sase oficiali din domeniul securitatii, care fusesera acuzati de implicare in moartea manifestantilor, si dupa anuntul judecatorului potrivit caruia faptele de coruptie de care erau acuzati fiii lui Mubarak s-au prescris.

Televiziunea egipteana a prezentat imagini cu un tanar care avea sange la gat, in timp ce mai multi barbati ii acordau ajutor.

Avocatii care s-au constituit parte civila au declarat ca se tem ca Mubarak si fostul ministru de Interne Habib el-Adli sa nu fie achitati in apel.

Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, in varsta de 84 de ani, a fost condamnat sambata la inchisoare pe viata, pentru uciderea a aproape 850 de manifestanti in timpul revoltei care a dus la inlaturarea sa de la putere in 2011.

Primul dintre liderii inlaturati de la putere de "primavara araba" care compare personal in fata judecatorilor, Hosni Mubarak era judecat de la 3 august 2011.

Acuzarea ceruse pedeapsa cu moartea impotriva lui Mubarak, iar el a pledat nevinovat.

Fostul ministru de Interne Habib el-Adli, judecat tot pentru uciderea unor manifestanti in timpul revoltei din 2011, a fost condamnat de asemenea la inchisoare pe viata.

Alti sase fosti oficiali de rang inalt din serviciile de securitate, care erau judecati pentru aceleasi fapte, au fost achitati.

In acelasi timp au fost judecati si fiii fostului presedinte, Alaa si Gamal Mubarak, dar faptele de coruptie de care erau acuzati acestia s-au prescris.


VIDEO PROTVPLUS.RO