George Bush Sr. a fost înmormântat. Ultima dorință i-a fost îndeplinită la funeralii


Ultimul update: Vineri 07 Decembrie 2018 14:34
Data publicarii: Vineri 07 Decembrie 2018 12:31
Categorie: Stiri externe

Fostul președinte american George Herbert Walker Bush a fost înmormântat la biblioteca prezidențială din Texas.

Sicriul a fost dus pe ultimul drum cu un tren special, după o slujbă la biserica episcopală din Houston. De-a lungul traseului de 100 de km, mii de americani i-au adus un ultim omagiu celui de-al 41 preşedinte al Statelor Unite.

Staruri de muzică country au cântat în cursul ceremoniei religioase. Discursurile au fost ţinute de fostul secretar de stat, James Baker, George P. Bush - fiul fostului guvernator de Florida - şi Jeb Bush, nepotul preşedintelui defunct.

George P. Bush: "Astăzi mă aflu în fața dumneavoastră ca cel mai vârstnic nepot al celui pe care îl cunoșteam, simplu, drept "Gampy". George Herbert Walker Bush a fost cel mai grațios, mai decent și mai umil om pe care l-am cunoscut vreodată."

James Baker: "Gloria noastră, George, a fost să te avem preşedinte şi bun prieten."

După slujbă, sicriul fostului preşedinte George H.W. Bush a fost condus pe ultimul drum cu un tren creat special pentru el. Locomotiva, vopsită la fel ca aeronava prezidenţială Air Force One, a fost denumită 41-41, în onoarea celui care a fost cel de la 41-lea preşedinte al Statelor Unite.

A fost dorinţa lui Bush Senior includerea unui tren funebru ca parte a funeraliilor de stat. O tradiţie începută cu Abraham Lincoln, dar la care nu s-a mai recurs de aproape 50 de ani.

Mii de oameni s-au adunat pe marginea căii ferate ca să-i spună adio fostului preşedinte. Între ei, o femeie care a văzut trecând şi trenul funerar al lui Eisenhower, acum o jumătate de secol.

Femeie: "Tata mi-a zis că o să învăţ mai mult văzând trenul funerar al lui Eisenhower decât dacă aş fi mers în acea zi la şcoală."

De altfel, numeroşi părinţii şi-au învoit copiii de la şcoală pentru ca aceştia să fie martorii unui eveniment memorabil.

Părinte: "E ceva despre care poţi povesti generaţiilor viitoare. E o bucată din istoria Americii."

Patru avioane militare i-au adus un omagiu fostului preşedinte şi veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, înainte ca sicriul să fie purtat în curtea bibliotecii prezidenţiale, unde a fost înhumat.

Imagini cu trenul care a dus sicriul lui George Bush Sr, o premieră în ultimii 50 de ani
Cum a ajutat George Bush sistemul medical din România, imediat după căderea lui Ceaușescu
Soții Trump, Obama, Clinton și Carter, la funeraliile lui George Bush Sr.
VIDEO PROTVPLUS.RO