Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. De ce sunt atât de multe uniforme militare la ceremonii
Regatul Unit al Marii Britanii și milioane de oameni din lumea întreagă își iau rămas bun pe la cel mai longeviv monarh, Regina Elisabeta a II-a, care a marcat istoria ultimelor șapte decenii printr-o domnie echilibrată, în vremuri dificile.
Este ziua cea mai grea a despărțirii, care presupune un ritual solemn, conform tradiției regale, și o slujba religioasă impresionantă.
Transmisiunea LIVE de la Londra a fost comentată în studio de către politologul Cristian Pîrvulescu.
Emisiunea maraton a fost moderată de Cristian Leonte. Jurnalistul l-a întrebat pe invitatul său cum se explică prezența la aceste ceremonii a uniformelor militare, în număr destul de mare.
”De fapt, acest lucru spune foarte multe despre stat, pentru că statul a fost în mare măsură reprezentat prin format militar. Este evident continuarea unei tradiții din secolele 18-19, când regii, de cele mai multe ori bărbați, au fost excepții. Nu mă refer doar la Marea Britanie, ci și la alte regate care vor deveni constituționale. Regii îmbrăcau uniforma militară pentru a transmite ideea de ordine pe care armata o simbolizează. Armata, alături de biserică reprezintă elemente ale ordinii. Numai că nu trebuie să uităm că eram după reforma religioasă, care a însemnat războaie civile religioase. Inclusiv Anglia a cunoscut un asemenea război, și Revoluția engleză și cei 10 ani de republică engleză s-au datorat de fapt tot unei confruntări în mare măsură religioase.” - a explicat Cristian Pîrvulescu.
Ce urmează. ”Regina a murit. Trăiască Regele!”
Pe de altă parte, politologul este de părere că Regele Charles al III-lea va trebui să se adapteze la noul său statut.
”În primul rând va trebui să se adapteze. Până acum comportamentul a fost perfect, pentru că totul a fost foarte bine reglat, totul a fost foarte bine stabilit, n-a fost loc de greșeală și nu s-a greșit. Dar, este altceva. Charles era un prinț. Acum vorbim de un rege. Din momentul în care a devenit rege încarnează statul. Nu mai este o persoană publică. Vedeți, avem 2 înmormântări, 2 ceremonii, una publică, aceasta în care este vorba despre stat și continuitatea lui și una privată, în care partea privată, pentru că regina era o mamă, era o bunică, și partea aceasta este rezervată familiei. Este o parte care nu este vizibilă. Pentru noul rege nu mai există viața privată.
Toate erorile pe care le-a făcut în trecut sunt uitate. Începe de la zero ca rege. Eu îl compar cu Eduard al VII-lea, cel care acum 121 de ani în 1901 îi luat locul mamei sale, regina Victoria. A așteptat mult, la 60 de ani a devenit rege. Ceea ce în 1901 era evident o vârstă înaintată, comparabilă cu cea de 73 de ani acum.
A fost un model modernizator. Eu cred că Regina Elisabeta a devenit asemănătoare odată cu trecerea timpului, cu stră-strp-străbunica sa, regina Victoria, iar prințul Charles este nevoit să intre în această imagine a lui Eduard al VII-lea, care a pregătit pentru fiul său, George a V-lea, a pregătit monarhia. George al V-lea este este marele modernizator al secolului 20. Dacă astăzi vorbim despre Camera Comunelor ca o cameră importantă a regatului, este pentru că s-au produs reformele atunci în 1911.” - a mai spus Cristian Pîrvulescu în ediția specială a Știrilor Pro TV.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii, funeralii, Cristian Pirvulescu, Regele Charles al III-lea al Marii Britanii,
Dată publicare:
19-09-2022 17:26