Delegatia Romaniei, pazita non stop la UEFA Euro 2016. Cine este francezul, capturat in Ucraina, care planuia 15 atentate

Ultima actualizare: 09-06-2016 06:58

Un francez arestat in Ucraina pregatea 15 atentate in Franta in timpul Campionatului European de Fotbal Euro 2016, au anuntat luni serviciile secrete ucrainene.

Mai sunt cateva zile pana la debutul UEFA Euro 2016, iar tensiunea este in crestere. Ucrainenii au confirmat ca au arestat un individ, care planuia mai multe atentate in Franta. Avea asupra lui explozibili si munitie de razboi.

Tocmai de teama pericolului terorist, delegatia noastra, formata din fotbalisti, dar si din oficiali este pazita non stop, inclusiv la hotel. Masura are temei, in conditiile in care serviciile secrete franceze, au descoperit ca 82 dintre cei 3.500 de oameni, angajati pentru siguranta suporterilor, figureaza pe lista potentialilor teroristi.

Gregoire Moutaux,  un francez in varsta de 25 de ani, a fost arestat la granita Ucrainei cu Polonia. Era inarmat pana in dinti. Politistii au gasit asupra lui un arsenal cat sa porneasca un razboi - 5 pusti Kalashnikov, doua lansatoare de grenade anti-tanc, 5 mii de gloante si 125 de kg de TNT.

Acestea ar fi trebuit sa fie folosite in 15 atentate inainte si in timpul campionatului european de fotbal potrivit serviciilor secrete.

Vasyl Hrytsak, seful serviciului de securitate din Ucraina: "Initial am crezut ca face parte dintr-o organizatie terorista din Franta, insa cand a inceput sa ceara ajutorul unor ucraineni pentru a duce armament in Franta, ne-am dat seama ca trebuie sa investigam, era dispus sa atace mai multe zone in care se desfasoara campionatul european. "

Barbatul urmeaza sa fie extradat in Franta. Capturarea individului arata ca amenintarea terorista ce planeaza asupra evenimentului sportiv este cat se poate de reala. Tocmai de aceea, delagatia romaniei in Franta este foarte bine protejata. Politisti, jandarmi si politisti de frontiera de la noi sunt deja alaturi de fotbalisti.

Sorin Cojocaru, manager de securitate FRF: "O parte vor fi locati in aria in care echipa nationala va fi cazata. la hotelul nostru vom avea si ofiteri francezi iar unul dintre ei este persoana de legatura dintre FRF si autoritatile franceze."

Ai nostri ii ajuta pe francezi si in controlul de la frontiera in caz de frauda a documentelor. Francezii au de dus insa greul. Zeci de mii de politisti, jandarmi, militari si agenti privati trebuie sa asigure, in primul rand stadioanele si zonele pentru fani. Meciurile se vor juca in zece orase: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nisa, Paris, Saint-Denis, Saint-Étienne si Toulouse. Tricolorii vor deschide EURO 2016, in 10 iunie, pe Stade de France si vor mai juca cel putin alte doua meciuri la turneul final: pe Parc des Princes in Paris si Stade des Lumières in Lyon.

Seful politiei din Paris: "In cadrul operatiunii Santinela, agentii vor asigura si monitoriza intarirea sercuritatii in zona Parisului. In ceea ce priveste meciurile de fotbal vom asigura securitatea pentru doua stadioane: Parc des Princes pentru cinci meciuri si Stade de france pentru 7 meciuri, inclusiv meciurile de deschidere si inchidere "

Si oficialii Uefa au sporit semnificativ numarul de agenti de securitate privati si au angajat in plus 10 mii de oameni. Din pacate o parte dintre cei selectati figureaza se pare pe listele cu potentiali teroristi.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO