Fostul lider al Cataloniei riscă până la 30 de ani de închisoare, pentru „rebeliune”

30-10-2017 17:03

Carles Puigdemont

Fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, riscă până la 30 de ani de închisoare, pentru „rebeliune, instigare la răzvrătire și folosire ilegală a fondurilor publice”.

Procurorul general José Manuel Maza a depus, luni, o plângere împotriva sa, ca urmare a situației tensionate cauzate de referendumul privind independența de Spania.

Într-o conferință de presă, José Manuel Maza a acuzat Guvernul Catalan că, după referendumul privind independența față de Spania, a produs „o criză instituțională, care s-a încheiat cu declarația unilaterală de independență, care contravine Constituției”, informează Politico.eu.

Deși procurorul general al Spaniei nu a cerut Curții Naționale să emită mandate de arestare pe numele liderilor, el a precizat că vor fi chemați în instanță în următoarele zile. Astfel, dacă va fi găsit vinovat, Puigdemont și Cabinetul său riscă până la 30 de ani de închisoare.

Săptămâna trecută, Guvernul spaniol a invocat un articol din Constituție pentru a dizolva Executivul regional, după ce Parlamentul catalan s-a arătat favorabil declarării independenței regiunii. Totodată, noi alegeri regionale au fost convocate pentru 21 decembrie.

Inițial, partidele pro-independență au respins directivele Guvernului de la Madrid. De exemplu, Alfred Bosch, consilier local la Primăria Barcelonei, a declarat pentru BBC Radio 4 că Puigdemont se va prezenta la muncă, deși Executivul spaniol l-a demis.

„Sunt sigur că președintele Cataloniei, care este acum președintele Republicii Catalane, se va prezenta la muncă”, a spus Bosch.

Cu toate acestea, Puigdemont a lipsit, luni, de la ședința Partidului Catalan European-Democrat. Surse citate de publicația El Periodico au precizat că el ar fi la Bruxelles, la o întrevedere cu lideri flamanzi. Informația nu a fost confirmată purtătorul de cuvânt al delegației catalanilor la Bruxelles.

Tot luni, președintele Legislativului catalan, Carme Forcadell, a anulat o ședință care urma să aibă loc luni, pe motiv că „Parlamentul a fost dizolvat”.

 

Sursa: Politico.eu


VIDEO PROTVPLUS.RO