"Amendă uriaşă" primită de Facebook. În câte minute câştigă de fapt compania această sumă

Ultima actualizare: 30-10-2019 13:41
cambridge analytica
Getty

Facebook a acceptat miercuri să plătească o amendă de 580.000 de euro pentru încălcarea legislaţiei privind protecţia datelor în legătură cu firma de consultanţă Cambridge Analytica.

Biroul britanic al comisarului pentru informaţii (ICO) a amendat anul trecut Facebook după ce date despre cel puţin 1 milion de utilizatori britanici s-au aflat printre informaţiile strânse de Cambridge Analytica şi folosite în scopuri politice.

ICO a declarat miercuri că, prin acceptarea plăţii amenzii, Facebook nu și-a recunoscut însă vinovăţia.

Profiturile Facebook pe anul 2018 s-au ridicat la 6,88 miliarde de dolari, cu 2,61 de miliarde mai mult decât în anul precedent.

Astfel, într-un an presărat de scandaluri, cum a fost 2018, compania Facebook a câștigat acești bani în aproximativ 50 de minute.

„Principala îngrijorare a ICO a fost că date despre cetăţeni ai Regatului Unit au fost expuse unui risc grav de prejudicii. Protecţia informaţiilor personale şi a intimităţii are o importanţă fundamentală”, a declarat comisarul adjunct al ICO, James Dipple-Johnstone.

„Suntem bucuroşi să aflăm că Facebook a luat şi va continua să ia măsuri semnificative pentru a se conforma principiilor fundamentale ale protecţiei datelor”, a adăugat reprezentantul ICO.

Firma de consultanţă Cambridge Analytica a intrat în atenţia opiniei publice pentru rolul său în referendumului din 2016 privind Brexitul, după ce a obţinut date despre milioane de utilizatori Facebook fără permisiunea acestora.

Cambridge Analytica a fost angajată de Donald Trump pentru campania sa dinaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, din toamna lui 2016.

La 25 mai 2018, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR), un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal. De la data respectivă aproape toate statele membre şi-au adaptat legislaţia naţională pentru a se conforma GDPR.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO