Exit-polluri: Merkel, invinsa in propriul ei fief electoral la alegerile regionale. Partidul antimigratie AfD, pe locul 2

Ultima actualizare: 07-09-2016 06:55
angela merkel

Partidul antimigratie AfD a obtinut o victorie zdrobitoare si umileste CDU in fieful lui Merkel, la algerile regionale, potrivit exit-poll-urilor.

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Crestin-Democrata, se afla pe locul trei in sondajele publicate dupa inchiderea urnelor in alegerile regionale din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioara, crestin-democratii fiind in urma social-democratilor din SPD si a formatiunii antiimigratie Alternativa pentru Germania (AfD).

Potrivit sondajelor publicate de posturile de televiziune, formatiunea SPD ar fi obtinut circa 30% din voturi, AfD circa 21%, iar CDU intre 19% si 20%.

Aceste cifre arata infrangerea cancelarului Merkel in propriul ei fief electoral, concomitent cu avansul partidului populist AfD.

“Nu este placut pentru noi”, a recunoscut intr-un interviu acordat postului ZDF, citat de Reuters, Michael Grosse-Groehmer, unul dintre deputatii CDU, el admitand de asemenea ca “aceia care au votat pentru AfD au transmis un mesaj de protest”.

Scrutinul pentru parlamentul regional din landul Mecklenburg-Pomerania Inferioara s-a desfasurat exact la un an de la decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide portile Germaniei pentru sutele de mii de migranti veniti din afara Europei, provocand astfel nemultumirea unei parti a populatiei germane, nemultumire concretizata in cresterea popularitatii formatiunii antiimigratie AfD.

Initial o formatiune eurosceptica ce a respins ajutarea Greciei de catre Uniunea Europeana, AfD a contestat deschis politica usilor deschise fata de migranti sustinuta de Angela Merkel.

De altfel, aceasta politica a mai fost sanctionata si in alegerile regionale desfasurate in luna martie in alte trei landuri, unde AfD a inregistrat de asemenea rezultate peste asteptari, in timp ce CDU a scazut fata de alegerile precedente.

In prima reactie dupa publicarea sondajelor, lidera AfD, Frauke Petry, a apreciat ca la acest scrutin “alegatorii s-au pronuntat clar impotriva politicii dezastruoase a lui Merkel privind migratia”. “Am pus CDU la locul sau”, a mai spus ea, potrivit agentiei DPA.

In opinia liderului AfD din landul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioara, Leif-Erik Holm, citat de AFP, rezultatul acestui vot “este probabil inceputul sfarsitului pentru cancelarul Merkel”, aluzie la alegerile generale care vor avea loc anul viitor.

Dar chiar daca numararea voturilor va confirma ca AfD se afla pe locul doi, acest partid nu va putea sa intre in coalitia din guvernul regional al landului Mecklenburg-Pomerania Inferioara in conditiile in care CDU si SPD pot forma o majoritate si isi vor mentine actualul acord de guvernare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO