Drumuri distruse, clădiri fisurate. Imagini surprinse în timpul cutremurului din Alaska

Ultimul update: Sambata 01 Decembrie 2018 13:34
Data publicarii: Sambata 01 Decembrie 2018 13:16
Categorie: Internaţional

Drumuri distruse, clădiri fisurate, geamuri sparte, rafturi şi dulapuri golite de conţinut, acesta este peisajul în urma puternicului cutremur, cu magnitudinea 7, care a zguduit vineri sudul statului Alaska şi a provocat panică Anchorage.

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a lansat o avertizare de tsunami în urma cutremurului produs vineri, la ora 17,28 GMT, la 13 kilometri de Anchorage, localitatea cea mai mare din Alaska, unde trăiesc circa 300.000 de persoane. Alerta a fost ridică la scurt timp.

"A fost mult zgomot când s-a întâmplat. Era clar ca era ceva mult mai puternic decât de obicei", a declarat primarul oraşului Anchorage, Ethan Berkowitz, citat de CNN, relatează Agerpres.

În urma seismului nu au fost raportate decese, însă mai mulţi răniţi, dintre care o persoană aflată în stare gravă, au fost transportaţi la spitale, conform mass-media americană.

Poliţia din Anchorage a raportat "daune importante la nivelul infrastructurii". "Numeroase locuinţe şi clădiri sunt deteriorate. Multe drumuri şi poduri sunt întrerupte. Nu plecaţi la drum dacă puteţi evita acest lucru", a recomandat poliţia din Anchorage, care a anunţat ulterior redeschiderea unor autostrăzi importante.

Conform datelor publicate de USGS, cutremurul a avut loc la ora locală 8:29 (17:29 GMT), la 41 kilometri adâncime. Seismul a fost urmat de zeci de replici pe tot parcursul zilei de vineri.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat starea de urgenţă pentru Alaska şi a ordonat acordarea unui ajutor în acest stat.

În imaginile de pe reţelele de socializare sau în cele prezentate de televiziuni pot fi văzute secţiuni de drumuri prăbuşite şi clădiri crăpate, în timp ce pe Twitter numeroşi locuitori au publicat fotografii cu magazinele răvăşite de seism.

Fostul guvernator al statului Alaska, Sarah Palin, a declarat pe Twitter că "familia ei este teafără", însă "nu este acasă".

Serviciile de intervenţie s-au temut, în principal, de accidentele şi incendiile care ar fi putut fi provocate de liniile de electricitate căzute la sol sau de conductele de gaze fisurate.

Vineri seară circa 10.000 de clienţi erau în continuare privaţi de energie electrică în Anchorage.

Cutremurul a fost resimţit violent de populaţie, din fericire obişnuită cu seismele, în general de intensitate mai mică. Locuitorii s-au refugiat sub birouri şi în spaţiile deschise, aşa cum se recomandă în astfel de situaţii.

"Cutremurul a fost suficient de puternic pentru a arunca obiectele de pe rafturi şi a făcut casele din regiune să se clatine", a scris Anchorage Daily News.

Traficul aerian de la Aeroportul Anchorage a fost suspendat pentru câteva ore pentru evaluarea daunelor.

Oleoductul care traversează Alaska a fost, de asemenea, închis ca măsură de precauţie, însă a fost repus în funcţiune după şapte ore.

Instituţiile de învăţământ şi-au suspendat activitatea, iar unii elevi au fost evacuaţi.

La 27 martie 1964, un cutremur cu magnitudinea 9,2, cel mai violent înregistrat vreodată în Statele Unite şi în lume, a lovit regiunea Anchorage. Seismul a durat mai multe minute şi a provocat un tsunami distrugător pe toată coasta de vest a Americii, lăsând în urmă aproximativ 130 de victime, aminteşte AFP.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Earthquake damage on Vine Road, south of Wasilla is seen from above on Nov. 30. Alaska’s largest city—pop. about 300,000—was rocked by back-to-back #earthquakes on Friday, including one that measured magnitude 7.0, according to the U.S. Geological Survey. The first and more powerful quake was centered about seven miles north of Anchorage, the Associated Press reports. There were no immediate reports of any deaths or serious injuries. Alaska averages 40,000 earthquakes per year, the AP adds, with more large quakes than all other states combined. Governor Bill Walker said it would take more than a week or two to repair damaged roads. Read more on TIME.com. Photograph by @marclesterphoto—@anchoragedailynews/@apnews

A post shared by TIME (@time) on

 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It’s still unbelievable seeing all our friends’ pictures out of Anchorage, Palmer, and Wasilla. I feel like this area is our backyard. We’ve spent so much time in Anchorage and involved the community with Mira doing Cheer at Alaska Athletics that Anchorage is like a 2nd hometown for us. There are just so many of our friends that are affected. If you need a place and are out of power, the Egan Center has set up a shelter and brought in meals for you. Also, Costco has water. They are limiting it to 3 per transaction, but at least you’ll have bottled water. Thinking and praying for each one of you. ???? #anchorage #earthquake #eagleriver #wasilla #palmer #glennhighway #alaska #alaskastrong #anchoragestrong #alaskaisourhome #prayingforAlaska #vineroad Picture Cred: Various @COtoAKtoUT

A post shared by Bob's Wife|Mom-Vinny/CJ/Mira (@cotoaktout) on

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
soldati kosovo
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic