Doliu national in Columbia: Trupul neinsufletit al lui Garcia Marquez a fost incinerat. Familia nu stie ce sa faca cu cenusa

Ultima actualizare: 22-04-2014 06:54
Gabriel Garcia Marquez

Trupul neinsufletit al scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, care a murit joi, la varsta de 87 de ani, a fost deja incinerat, a anuntat ambasadorul Columbiei in Mexic, José Gabriel Ortiz.

Ambasadorul Columbiei in Mexic a facut acest anunt, vineri, si a refuzat sa ofere alte detalii. Postul de radio columbian Caracol informa ca trupul neinsufletit al scriitorului laureat cu premiul Nobel pentru literatura pe 1982 a fost incinerat joi, chiar in ziua in care acesta a murit, si cita surse apropiate familiei, potrivit Mediafax.

Cenusa scriitorului se afla la casa funerara J. García López din Ciudad de Mexico. De altfel, reprezentantii firmei de pompe funebre au declarat pentru AFP ca "serviciul funerar a avut loc", fara sa ofere alte informatii. Familia scriitorului columbian, stabilit in Mexic din anii 1960, nu a decis inca daca cenusa va fi impartita intre Mexic si Columbia sau daca va fi pastrata toata intr-un singur cavou, a mai spus ambasadorul columbian.

"Au cenusa (familia, n.r.) (...) trebuie sa se decida daca vor duce toata cenusa in Columbia sau doar o parte", a explicat ambasadorul jurnalistilor veniti la locuinta vaduvei scriitorului, Mercedes Barcha. "Trebuie sa intelegeti ca este vorba de o familie foarte simpla. Nici Márquez, nici familia sa nu au tinut sa planifice ce vor face dupa moartea sa. Nu era stilul lui", a subliniat Jaime Abello, directorul Fundatiei pentru un Nou Jurnalism Ibero-american (Fundación Nuevo Periodismo Iberoamericana, FNPI), infiintata si prezidata de laureatul premiului Nobel.

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Márquez a murit, joi, "in jurul orei 10.00 GMT", potrivit Radio Caracol. "Suferea de o insuficienta renala si respiratorie" care i-a fost fatala, potrivit postului de radio. Un omagiu ii va fi adus lui "Gabo" luni, in Ciudad de Mexico.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos va veni cu aceasta ocazie in Mexic pentru a asista la ceremonia care va avea loc la Palacio de Bellas Artes, a mai spus ambasadorul columbian. De altfel, dupa decesul scriitorului, Juan Manuel Santos a decretat trei zile de doliu national in Columbia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO