Dezvaluiri despre inchisoarea CIA din Romania. Ce hobby avea organizatorul atentatelor de la 9/11

Ultima actualizare: 14-07-2013 02:56
inchisoare

CIA i-a permis lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM), organizatorul atentatelor din 11 septembrie, detinut intr-o inchisoare secreta din Romania, sa realizeze schita unui aspirator pentru a-l mentine sanatos din punct de vedere psihic.

"Nu voiam ca ei sa innebuneasca", a declarat un fost oficial CIA pentru Associated Press, unii dintre putinii care au vorbit sub acoperirea anonimatului din cauza interdictiei de a discuta despre centrele de detentie secrete ale CIA, in prezent inchise, sau despre interesul lui Mohammed pentru aspiratoare, afirma Associated Press, citata de Washington Post, in editia online. Metodele programului CIA erau "concepute pentru «dislocarea » psihologica" a detinutilor.

Dar odata incetate interogatoriile, agentia a fost nevoita sa repare prejudiciul psihologic cauzat detinutilor. Ca urmare, i-a permis lui Mohammed, licentiat in inginerie mecanica, sa deseneze schita unui aspirator, reusind astfel sa il mentina sanatos.

Altii nu s-au descurcat la fel de bine. Ramzi Binalshibh si Abd al-Nashiri, care ar fi fost inchisi in Polonia si Romania cu Mohammed, au avut probleme psihice. Al-Nashiri sufera de depresie si tulburare de stres posttraumatic, iar Binalshibh este tratat de schizofrenie cu o gama larga de medicamente antipsihotice.

Dupa ce inchisoarea din Polonia a fost inchisa, in septembrie 2003, Mohammed a fost mutat la Bucuresti, in centrul de detentie cu numele de cod "Britelite", sustine AP.

La scurt timp, CIA a incercat sa gaseasca modalitati de a-l destinde pe Mohammed, intrucat valoarea sa ca furnizor de informatii se diminuase. In inchisoarea din Romania, detinutilor li se ofe ireau carti pe care sa le citeasca. Potrivit fostilor oficiali, lui Mohammed ii placea seria Harry Potter.

Ca masura de securitate, dupa ce un detinut termina de citit o carte, ofiterii CIA verificau minutios fiecare pagina pentru a se asigura ca detinutii nu comunica intre ein acest fel.

La un moment dat, ei l-au prins pe Mohammed incercand sa ascunda un mesaj intr-o carte in care ii avertiza pe colegii sai de detentie sa nu vorbeasca despre curierul lui Osama ben Laden. Mohammed a terminat studiile la North Carolina AT&T State University, obtinandu-si licenta in inginerie mecanica in 1986.

Nu este clar daca Mohammed era interesat in realizarea unui aspirator mai bun sau avea motive ascunse. Este posibil ca el sa fi intentionat sa foloseasca planurile pentru a ascunde informatii secrete sau pentru a-si insela temnicerii.

Avocatul militar al lui Mohammed, Jason Wright, a declarat ca i s-a interzis sa discute despre interesul clientului sau pentru aspiratoare.

El a adaugat insa ca a vorbit deseori despre "inovatii tehnologice moderne" si "miracolele stiintifice" ale Coranului cu Mohammed, pe care l-a numit "exceptional de inteligent".

AP a cerut CIA copii ale schitelor aspiratorului sau orice ale documente guvernamentale despre acestea in baza Actului privind accesul la informatii, dar CIA a raspuns ca acestea, "daca exista", sunt considerate dosare operationale ale CIA si nu pot fi date publicitatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO