David Cameron vrea "toleranta zero" impotriva celor care au provocat violentele din Regatul Unit

Dată publicare: 15-08-2011 19:51
Dată actualizare: 28-08-2012 17:54


Insa premierul britanic se loveste de un spirit de fronda din partea politistilor. Agentii nu suporta criticile si nu vad cu ochi buni sosirea la Scotland Yard pe post de consultant a unui "super-politist" new-yorkez.

Politistii britanici continua, metodic, vanatoarea suspectilor. Peste 2000 au fost arestati si peste 800 dintre acestia vor ajunge in fata instantei.

Asta in timp ce premierul Cameron spune ca "noua prioritate nationala" trebuie sa fie combaterea actiunilor infractionale si antisociale ale bandelor de cartier.

Insa sefii politiei se intreaba cu cine va fi dusa la bun sfarsit aceasta misiune. In privinta fortelor de ordine, planurile de rigoare bugetara inseamna 16.000 de politisti mai putin, incepand cu 2015.

"Pledoaria pe care am facut-o la guvern si o fac in continuare este ca numarul politistilor conteaza. E vital sa mentinem efectivele ridicate, pentru a pastra si increderea populatiei", a declarat Boris Johnson, primarul Londrei.

Scenele incredibile cu jafuri si incendieri au provocat consternare si chiar furie in randul populatiei britanice, cu mai putin de un an inaintea Jocurilor Olimpice de la Londra. Mesajul oamenilor e clar: nu faceti economii pe seama politiei.

Pe langa taierea fondurilor, criticile prim-ministrului in privinta metodelor folosite de fortele de ordine, totusi vizibil depasite la inceputul violentelor, au provocat tensiuni.

"Cred ca pentru premier si ministrul de interne sa spuna ca tacticile politiei au fost gresite, e pur si simplu dezgustator", a spus Paul Deller, presedintele sindicatului politistilor.

In plus, multi vad ca o ofensa recrutarea unui super-politist de peste Ocean, fost sef de politie la New York, Boston si Los Angeles.


VIDEO PROTVPLUS.RO