Curtea Suprema din Austria a ANULAT alegerile prezidentiale, pierdute la limita de candidatul extremei-drepte

Ultima actualizare: 04-07-2016 07:50

Curtea Constitutionala din Austria a invalidat vineri alegerile prezidentiale, pe motiv ca au existat iregularitati la numararea voturilor, si a decis repetarea scrutinului.

Partidul de extrema dreapta FPO a depus o contestatie la Curtea Constitutionala prin care punea sub semnul intrebarii legalitatea scrutinului in urma carora candidatul sau, Norbert Hofer, a fost invins la diferenta mica de voturi de independentul sustinut de Verzi, Alexander Van der Bellen.

Van der Bellen, care urma in principiu sa-si preia functia la 8 iulie, a castigat alegerile obtinand cu 30.863 de voturi mai mult decat Hofer, acumuland 50,3% din sufragii in cel de al doilea tur al scrutinului, in luna mai.

Partidul lui Hofer, care a esuat in tentativa de a deveni primul sef de stat european provenit dintr-o formatiune de extrema dreapta, a insistat ca scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.

Decizia Curtii Supreme deschide calea reorganizarii celui de-al doilea tur al scrutinului prezidentiabil, in care independentul Alexander van der Bellen va trebui sa demostreze ca il poate invinge pentru a doua oara pe Norbert Hofer.

Daca este ales, Norbert Hofer va deveni primul presedinte de extrema-dreapta dintr-un stat membru UE.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO