Motoarele lumii economice, afectate de pandemie. Oamenii preferă să rămână în șomaj, decât să lucreze

Ultima actualizare: 22-05-2020 21:23

China nu îşi va stabili un obiectiv de creştere economică în acest an, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, slăbit de pandemia de coronavirus.

Pe de altă parte, în Statele Unite, numărul șomerilor se apropie de 40 de milioane. Noile cifre sunt urmarea măsurilor stricte adoptate pentru ţinerea sub control a răspândirii coronavirusului. În martie, activitățile economice au fost oprite brusc, ceea ce a antrenat valuri de concedieri fără precedent după Marea Depresiune din anii '30.

Cozi nesfârșite pentru alimente distribuite gratis, alte rânduri la depunerea cererilor pentru alocații de șomaj și creșterea cu 45% a numărului de oameni ai străzii. Sunt tot atâtea imagini ale crizei economice din Statele Unite.

Jerome Powell, președintele Sistemului de Rezervă Monetară:„Economia își va reveni, dar va dura ceva timp.”

Sherrod Brown, senator Statele Unite: „E limpede că economia nu va reporni ca rachetă în iulie.”

Numărul americanilor care au depus cereri pentru indemnizații de șomaj în ultimele nouă săptămâni a depășit 38,6 milioane. Asta în condițiile în care în cursul perioadei de boom dintre 2010 și februarie 2020, economia SUA a creat 22 de milioane de locuri de muncă. În februarie, șomajul era de 3,5%. Acum se îndreaptă spre 20%.

Donald Estrada lucra la întreținerea de clădiri în Miami, dar a fost concediat și, de șase săptămâni, așteaptă alocația de șomaj. Acum are în cont doar 66 de cenți.

Bărbat: „În fiecare dimineață, când mă trezesc, mă aștept ca proprietarul casei să mă arunce în stradă.”

Responsabilii locali din Florida spun că au procesat până acum peste 80% dintre cererile de șomaj.

Iată un alt cuplu din clasa de mijloc, cu venituri confortabile până în martie: el lucrează în vânzări, ea este educatoare.

Femeie: „Suntem chiar pe marginea prăpastiei. E foarte stresant. Te trezești și adormi cu gândul ăsta, îți stă ca un pietroi pe inimă.”

Există însă, și o altă fațetă a problemei. Angajatorii și recrutorii de forță de muncă se plâng că una din cinci persoane contactate refuză să se întoarcă la muncă.

Angajator: „Oamenii nu vor să vină, spun că salariile oferite sunt prea mici. Preferă să rămână pe indemnizație de șomaj.”

Indemnizația de șomaj este, în medie, de 350 de dolari pe săptămână, la care se adaugă 600 de dolari din Fondul Federal de Ajutor Economic adoptat de Congres.

Student: „Înainte să-mi pierd slujba, eram norocoasă dacă făceam 250-300 de dolari pe săptămână.”

Unii spun că se tem de expunerea la virus, dar cei mai mulți recunosc că e pură matematică.

Josh Souder, director: „Angajații nu mă sună înapoi. Cineva a revenit și a renunțat după două zile, preferând să rămână în șomaj.”

La începtul crizei, un patron de restaurant era disperat că fusese nevoit să trimită în șomaj 75 de angajați. Acum vrea să redeschidă localul, dar nu are cu cine.

Americanii nu sunt singurii la ananghie. Ministrul rus al Economiei a anunțat că economia țării va scădea cu 5% în 2020, iar rubla se va deprecia, pe măsură ce pandemia și prețul scăzut al petrolului produc efecte.

Vești alarmante vin și din China.

Li Keqiang, premier al Republicii Populare Chineze: „Aș vrea să precizez că nu ne propunem o anume țintă de creștere economică pentru acest an. Asta pentru că anumiți factori sunt greu de prezis din cauza incertitudinilor antrenate de pandemia de coronavirus.”

Este ideea principală a discursului, rostit vineri de premierul chinez în deschiderea sesiunii anuale a parlamentului.

În fiecare an, partidul comunist își subliniază puterea la Congresul Național, supranumit "al poporului" și, cu mare pompă, parlamentul, un fel de mare adunare națională, aprobă din oficiu înțeleapta agendă politică a conducerii.

Mai toți delegații purtau măști, mai puțin președintele Xi Jinping. Măsurile de distanțare socială i-au rărit și pe jurnaliști, astfel că evenimentul a devenit și mai puțin accesibil.

Steven Jiang, CNN: „În loc să merg direct spre centrul Beijingului, unde este sala în care se ține Congresul, trebuie să trec întâi pe la un hotel al guvernului. Ne-au spus că înainte vom fi testați pentru coronavirus.”

După șase ore, toți jurnaliștii au "trecut" examenul.

Steven Jiang, CNN: „Așadar, după controale medicale și controale de sănătate, iată-ne, în sfârșit, în Marea Sală a Poporului.

După imn, a fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO