Țara care riscă o criză umanitară majoră. Premier: Oamenii nu-și vor permite nici pâine
Libanul riscă o criză alimentară majoră şi s-ar putea ca în curând multor libanezi să le fie greu să-şi cumpere chiar şi pâine din cauza crizei financiare acute, ca urmare a epidemiei de COVID-19, a avertizat joi premierul libanez, Hassan Diab
Într-un editorial în Washington Post, Hassan Diab a atras atenţia cu privire la o urgenţă globală de securitate alimentară declanşată de pandemie, potrivit Agerpres.
El s-a pronunţat împotriva restricţionării exporturilor alimentare şi a solicitat SUA şi Uniunii Europene să înfiinţeze un fond de urgenţă pentru a ajuta Orientul Mijlociu să evite o criză severă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În caz contrar, "foametea ar putea declanşa un nou flux migrator spre Europa şi ar putea destabiliza şi mai mult regiunea", avertizează şeful guvernului libanez.
Libanul era într-o criză profundă înainte de COVID-19. Moneda locală a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa din octombrie, în contextul unei penurii de lichidităţi valutare. Inflaţia şi şomajul cresc vertiginos.Libanul a intrat în faliment de stat din martie.
Preţurile la produsele din import au crescut mai mult decât dublu de la începutul anului, indică Diab. Mai mult de jumătate din alimentele din Liban provin din import.
"Cândva grânar al regiunii din estul Mediteranei, Libanul se confruntă în prezent cu o dramatică provocare care părea de neimaginat acum un deceniu: riscul unei crize alimentare majore", avertizează premierul.
"În urmă cu câteva săptămâni, Libanul a cunoscut primele 'proteste împotriva foametei'. Mulţi libanezi au încetat să mai cumpere carne, fructe şi legume, iar în curând s-ar putea să nu-şi permită nici măcar pâine", scrie el.
Diab, care şi-a preluat funcţia anul acesta cu sprijinul Hezbollah, grupare şiită susţinută de Iran şi de aliaţii săi, a criticat decenii de gestionare politică defectuoasă şi corupţia pentru lipsa investiţiilor în agricultură.
COVID-19 şi măsurile restrictive de izolare au "agravat dramatic criza economică şi au perturbat profund lanţurile de aprovizionare cu alimente".
Optzeci la sută din grâul utilizat de Liban provenea din Ucraina şi Rusia, dar Rusia şi-a suspendat exporturile de grâu luna trecută, iar Ucraina intenţionează să facă la fel, a declarat el.
Efectele tragice ale pandemiei
"Sărăcia extremă" provocată de pandemia de coronavirus amenință până la 60 de milioane de oameni, avertizează Banca Mondială.
Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a transmis că în baza estimărilor instituției pe care o conduce, economia globală să scadă cu 5% în acest an.
„Milioane de mijloace de trai au fost distruse, iar sistemele de asistență medicală sunt sub tensiune la nivel mondial. Estimarea noastră este că până la 60 de milioane de persoane vor fi împinse în sărăcie extremă”, a declarat Malpass.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!