Criză economică declanșată de Covid-19. Italienii își vând bunurile la amanet pentru a-și cumpăra mâncare

Dată publicare: 02-04-2020 08:10
Dată actualizare: 02-04-2020 09:43


Au început să apară și primele semne ale unei crize economice. În Italia se formează deja cozi la casele de amanet, în timp ce în SUA oameni simpli, rămași fără locurile de muncă, se tem că nu vor mai avea cu ce să își plătească ratele și chiriile.

 

Totul în timp ce bursele americane înregistrează pierderi după pierderi, în ciuda pachetului de măsuri pentru stimularea economiei promis de administrația Trump.

Pe o stradă lăturalnică din Torino, mai multi oameni stau la coadă în fața unei case de amanet.

Din cauza pandemiei, mulți și-au pierdut locurile de muncă și sunt nevoiți să renunțe la bunuri de valoare ca să facă rost de bani pentru mâncare sau alte produse de strictă necesitate.

Italian: ”Dacă suntem aici, este pentru că trebuie să venim aici. Ce putem face la amanet? Fie reînnoim contracte, fie amanetăm ceea ce avem!”.

Italian: ”Sunt mulţi oameni care sunt înfometaţi, care nu au de lucru, ce pot să facă? Vin aici să-şi amaneteze bijuteriile. Ai aur, îl amanetezi, îţi dau banii, apoi vii să îl răscumperi. Asta e tot”.

Pentru a-i proteja pe angajați în timpul unor situații excepționale, cum este acum pandemia de coronavirus, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri și ajutoare financiare care ar trebui să sprijine companiile europene pentru a-și păstra angajații în timpul unei crize majore.

Milioane de americani, în șomaj

Și peste ocean au apărut primele semne ale unei recesiuni economice.

Bursele au început din nou pe minus, milioane de oameni și-au depus actele pentru șomaj, iar mulți dintre ei se tem că vor rămâne fără un acoperiș deasupra capului în zilele următoare.

Jas Wheeler, locuitor Burlington, Vermont: ”Am fost concediată din cauza pandemiei de COVID-19. Sunt îngrijorată cum o să-mi plătesc chiria şi, în acelaşi timp, abia am luat un credit pentru o casă, aşa că nu ştiu cum o să plătesc prima rată, pe 1 mai”.

Jade Brooks, locuitor Boston, Massachusetts: ”Şi după ce mama şi-a pierdut locul de muncă full-time, cea mai mare frică a noastră e că vom fi daţi afară şi vom ajunge pe străzi”.

Guvernul american a promis că va oferi cetățenilor afectați de repercusiunile economice ale pandemiei câte 1.200 de dolari, ca să îi ajute să treacă peste această perioadă.

Experții din domeniu spun însă că banii vor ajunge în conturile oamenilor după săptămâni întregi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO