Planul UE pentru a ajuta țările membre, în contextul pandemiei. Cum pot beneficia de el românii

Ultima actualizare: 19-05-2020 21:40

Uniunea Europeană a pus la punct un plan de măsuri pentru a ajuta țările membre să treacă mai ușor peste criza economică generată de pandemie.

Despre banii care ajung în România au discutat marți, într-o conferință online, parlamentarii europeni români. Pe lângă fondurile alocate pentru sănătate și cele pentru afacerile afectate, vor fi luate măsuri prin care să fie ajutați și fermierii.

Criza din sănătate i-a afectat și pe agricultori. Ovidiu Tănăsache cultivă legume și cereale, iar peste noapte s-a trezit că nu mai are cu cine să muncească pământul.

Ovidiu Tănăsache, agricultor comuna Vânători, județul Galați: „Cu această pandemie, lumea nu a mai venit la lucru. A stat lumea în casă, chiar dacă a fost în agricultură. Am avut lipsă de personal, lipsă de irigatori. Problemele au venit una după alta."

Și seceta le provoacă pierderi serioase. Pentru că în multe zone ale țării nu a mai plouat suficient din luna noiembrie a anului trecut, apa se duce adânc în pământ și nu rămâne în stratul de 30 de centimetri de la suprafață, unde se dezvoltă plantele.

Sicuța Murgu, agricultor: „Ne zbatem să supraviețuim, udăm cât putem, acolo unde sistemul n-a fost distrus. Unde este distrus, ne uităm cum pier culturile de primăvară. Am pierdut răpiță, 40 de hectare. Dacă n-o să plouă în perioada următoare, de cel puțin o săptămână, pierd și floarea soarelui și porumb. Acum este, poate, marea noastră șansă să avem niște oameni care să știe ce să ceară și unde să ajute."

O speranță pentru fermieri vine, așadar, de la Uniunea Europeană. Sunt deja discuții în Parlamentul European pentru ca această criză sanitară să nu se transforme într-una alimentară.

Dacian Cioloș: „Subvențiile pentru agricultorii români trebuie să continue să crească, așa cum se întâmplă din 2015. Suntem convinși că vom găsi o majoritate în Parlamentul European, ca bugetul pentru politica agricolă comună să nu scadă. Sprijinul cel mai concret, care poate veni de la UE, și o să mă bat și eu pentru asta, este să obținem finanțare pentru investiții în sistemul de infrastructură pentru irigații.”

Uniunea Europeană a luat deja măsuri și a acceptat condiții mai flexibile pentru utilizarea banilor. În România, Ministerul de Finanțe a alocat din fonduri europene peste un miliard de euro pentru finanțarea sistemului medical, din care 350 de milioane pentru echipamente medicale și 120 de milioane de euro pentru plata unor sporuri pentru medici și asistenții care îngrijesc pacienți cu Covid-19. Alți bani merg către afacerile afectate.

Din fondurile europene pe care le poate folosi România pentru a trece mai ușor peste această criză, o mare parte este alocată deja pentru plata șomajului tehnic, adică peste 300 de milioane de euro. Guvernul a anunțat că va acorda aceste ajutoare până la 1 iunie și după această dată doar companiilor care vor rămâne închise, din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Vestea bună este că mulți dintre angajații care au intrat în șomaj tehnic au fost deja rechemați la muncă. Din cei peste un milion de oameni care au avut la începutul crizei contractele suspendate, acum mai sunt doar 600.000 de angajați în șomaj tehnic.

În plus, companiile pot primi bani ca să își revină.

Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European: „Se folosesc liniile de finanțare existente. Orice întreprinzător, care până acum accesa fonduri europene, este rugat să meargă la aceleași surse. Începând cu 4 mai există fonduri europene pentru IMM-uri din sudul României. Între 200.000 de euro și 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere și mai există fonduri de până la 10% din cifra de afaceri.”

Săptămâna viitoare urmează să fie prezentată propunerea Comisiei Europene de buget a Uniunii Europene pentru următorii șapte ani. În paralel, se discută planul de redresare economică prin care să fie făcute investiții de 2.000 de miliarde de euro în tot spațiul comunitar. Asta în condițiile în care toate economiile sunt puternic lovite de pandemie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 22 Octombrie 2021

48:23
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!