Cruzime in spatele scenei! Animalele de la circ, torturate in Rusia

19-10-2009 00:00

In Rusia, mii de animale salbatice sunt folosite in numere impresionante de dresura. Insa, spre deosebire de Occident, in lipsa unor legi care sa le protejeze pe necuvantatoare, nici autoritatile si nici publicul nu se preocupa de metodele folosite.

 

Una dintre cele mai aplaudate demonstratii de dresura la circul fratilor Zapashni din Moscova: imblanzitorul calareste un leu ca intr-un numar de rodeo cu fiare salbatice. Sau... il lasa sa manance o bucatica de carne pe care o tine in gura.

"Ei sunt animale de prada si noi suntem prada lor. Noi facem ca situatia sa fie diferita, in numere de dresura care sunt anormale pentru natura, dar starnesc interesul pentru oameni", spune imblanzitorul.

O echipa de televiziune britanica a reusit sa filmeze modul in care sunt imblanzite si dresate felinele. "Biciul" se foloseste din plin, iar animalele sunt fortate sa intre in apa, desi se stie ca aceste pisici urise detesta sa faca asta.

Cea mai mare parte a timpului, leii si tigrii sunt tinuti in lanturi sau in custi meschine. Nu e de mirare ca sunt stresati sau nervosi.

Si totusi, dresorul, care este si unul din patronii circului, sustine ca animalele lui sunt "fericite".

Putinii activisti pentru drepturile animalelor abia isi fac auzita vocea, care se loveste in van de nepasarea autoritatilor.

"Peste 3000 de animale sunt folosite la circurile din toata Rusia si exista putina opozitie, daca nu deloc, la aceste numere de dresura", spun acestia.

Numai la acest circ vin in weekend cam 20.000 de spectatori, fara sa-si bata capul prea mult cu scenele de cruzime din spatele scenei.

Tags: legi, animale,


VIDEO PROTVPLUS.RO