Croatii voteaza pentru alegerea unui nou sef de stat. Principalul favorit e chiar presedintele in exercitiu, Ivo Josipovic

Ivo Josipovic

 Croatii voteaza, duminica, pentru alegerea unui nou sef de stat.

Presedintele in exercitiu, social-democratul Ivo Josipovic, conduce in sondaje, in aceasta fosta republica iugoslava, ultima tara care a aderat la Uniunea Europeana (UE) si care se confrunta cu o criza economica grava, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Sectiile de votare au fost deschise la ora 6.00 GMT (8.00, ora Romaniei). Primele rezultate sunt asteptate duminica seara.
Patru candidati lupta pentru cea mai inalta functie in stat, iar Josipovic, un jurist si compozitor de muzica clasica, ar urma sa o infrunte in turul doi, pe 11 ianuarie, pe candidata taberei conservatoare Kolinda Grabar Kitarovic, un fost ministru de Externe in perioada 2003-2008.

Potrivit ultimului sondaj, Josipovic, care candideaza pentru al doilea mandat succesiv de cinci ani, este creditat cu 46,5% din voturi, iar rivala sa cu 34,9%.

Constitutia croata ofera presedintelui tarii puteri limitate. El este comandantul suprem al fortelor armate si gestioneaza impreuna cu Guvernul politica externa.

Citește și
Croatia UE
Tara proaspat intrata in UE, care deja incearca sa evite falimentul
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"El este onest, inteligent si capabil", a declarat Mario Rozankovic, in varsta de 30 de ani, precizand ca vrea sa voteze pentru presedintele in exercitiu.

Intr-o tara care se pregateste pentru sarbatorile de la sfarsitul anului, intr-o campanie electorala terna, principalii doi candidati au promis sa actioneze pentru a redresa economia, in pofida faptului ca aceste atributii nu tin de functia prezidentiala.

Candidata Comunitatii Democratice Croate (HDZ, opozitie) Grabar Kitarovic, in varsta de 46 de ani, l-a criticat pe rivalul ei pentru ca a "esuat" sa determine Guvernul sa implementeze reforme economice.

"Josipovic nu a spus de ce nu a recurs la atributiile prezidentiale pentru a urni lucrurile. El poarta responsabilitatea, impreuna cu Guvernul, pentru situatia grava in care se afla tara", a declarat Kitarovic, o fosta ambasadoare in Statele Unite, numita in 2011 adjuncta a secretarului general al NATO, insarcinata cu informatii publice.

"Voi vota pentru Kolinda. Ea este frumoasa si totodata inteligenta", a declarat Ivan Janjic, un locuitor din Zagreb. "Ea a renuntat la un post foarte bun in strainatate pentru a-si servi tara", a continuat acest functionar in varsta de 40 de ani.

Criza economica continua

Croatia se afla in recesiune din 2008, iar datoria publica reprezinta aproape 80% din PIB. Aderarea in 2013 la UE nu a ajutat tara sa iasa din marasmul economic.

PIB-ul croat urmeaza sa se contracte din nou in 2014, cu aproximativ 0,5%. Rata somajului atinge 20%, iar un tanar din doi nu are loc de munca.

Josipovic, in varsta de 57 de ani, este criticat pentru politica sa concilianta, vizand sa "incerce sa ramana in termeni buni cu toata lumea", ceea ce l-a adus, in opinia criticilor sai, in situatia de a nu avea o opinie clara asupra subiectelor importante.
Insa, odata cu apropierea alegerilor, el s-a aratat mai ferm si chiar a criticat Guvernul de centru-stanga (SDP) pentru incapacitatea de a scoate tara din criza economica.

El a promis imbunatatirea situatiei economice si "crearea unui loc de munca pentru fiecare tanar din tara".

In pofida faptului ca ramane cel mai popular politician croat, imaginea sa este afectata de esecul economic al Guvernului condus de catre Zoran Milanovic.

Inainte de alegerile legislative de la sfarsitul lui 2015, acest scrutin reprezinta totodata un test in privinta raportului de forte dintre stanga-dreapta (la putere) si conservatori (in opozitie).

Coalitia aflata la putere este afectata de lunga criza economica, o situatie de care conservatorii din HDZ intentioneaza sa profite.

Ceilalti doi candidati la presedintie sunt Milan Kujundzic, un nationalist, in varsta de 57 de ani, si un tanar activist din societatea civila, Ivan Vilibor Sincic, in varsta de 24 de ani, care a devenit foarte popular dupa ce s-a opus expluzarii din apartamente a persoanelor indatorate si incapabile sa-si plateasca creditele.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Momentul in care un
Momentul in care un "manunchi de fulgere" loveste statiunea Dubrovnik

O furtuna cu tunete si fulgere a facut spectacol in statiunea croata Dubrovnik

Tara proaspat intrata in UE, care deja incearca sa evite falimentul
Tara proaspat intrata in UE, care deja incearca sa evite falimentul

Focurile de artificii care au marcat intrarea acestui stat in UE s-au stins. Noul membru al blocului comunitar se gaseste, la o luna de la aderare, deloc surprinzator, in fata realitatilor unui dezastru economic, comenteaza AFP.

Un muzeu din Croatia ofera turistilor numai falsuri, dar are succes. Secretul: totul este subacvatic
Un muzeu din Croatia ofera turistilor numai falsuri, dar are succes. Secretul: totul este subacvatic

Un muzeu din Croatia le ofera turistilor doar ... falsuri. Toate obiectele expuse acolo sunt copii, dar asta nu-i impiedica pe turisti sa plateasca pentru a le admira.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.