Criza fara precedent in inchisorile din Belgia. Conditiile ingrozitoare in care lucreaza paznicii: "Situatia e apocaliptica!"

24-05-2016 11:46

inchisoare din Belgia - Agerpres

Situatia din inchisorile belgiene este "apocaliptica", dupa masurile de austeritate adoptate de guvern. Este afirmatia vicepresedintelui parlamentului valon, Alain Onkelinx, dupa o vizita in penitenciare.
 

Paznicii inchisorilor din sudul Belgiei sunt in greva de cateva saptamani, in semn de protest fata de taierea drastica a costurilor cu intretinerea penitenciarelor. Paznicii in varsta nu sunt inlocuiti, iar orele de munca au devenit inflexibile, sustin gardienii.

"Este o mizerie de nedescris. Mirosul...teribil. A fost socant ce am vazut in vizitele la temnite. Situatia este apocaliptica", a declarat Alain Onkelinx, pentru CNN.

Un paznic are in supraveghere 100 de detinuti, fata de 10, cati erau in mod normal. Asta a dus la proteste dure ale gardienilor, care au luat cu asalt Ministerul Justitiei, unde nu au reusit sa ajunga la un consens cu oficialii.

Un paznic la o inchisoare aflata la 40 de minute de Bruxelles avertizeaza ca greva prelungita inseamna ca prizonierii vor sta mai mult timp inchisi in celule, izolati, ceea ce ar putea duce la revolte si tensiuni.

"Este imposibil sa lucrezi cu atat de putini angajati. Detinutii petrec deja mai mult timp inchisi in celule decat in curtea penitenciarului, asa ca devin din ce in ce mai nervosi. Daca se va intampla ceva, penitenciarele vor exploda", spune acesta.

Mentinerea disciplinei in inchisori nu este singura problema cu care se confrunta sistemul de justitie belgian. Conditiile din penitenciare favorizeaza radicalizarea detinutilor, avertizeaza Christie Morreale, membra a parlamentului valon.

Omul din spatele atentatelor din Paris, din noiembrie 2015, Abdelhamid Abaaoud, s-ar fi radicalizat in timpul petyrecut intr-o inchisoare belgiana, relateaza analistul CNN pe probleme de securitate Paul Cruikshank.

Judecatorul Luc Hennart, presedintele Primei Instante belgiene, trage si el un semnal de alarma: "Cand exista neincredere in sistem, apar mai multi teroristi. Un cetatean care nu are incredere in stat va gasi alternative, precum terorismul."

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO