Mobilizarea tinerilor la alegeri a costat-o pe Theresa May majoritatea in Parlament. Ce incearca acum partidul ei

Ultima actualizare: 14-06-2017 07:34

In Marea Britanie, conservatorii Theresei May negociaza intens un acord de colaborare cu unionistii nord-irlandezi, ale caror 10 mandate le-ar asigura majoritatea in Parlament.

Pentru asta sunt dispusi sa treaca peste faptul ca nord-irlandezii sustin pedeapsa capitala, sunt homofobi si se opun avortului. Dar laburistii nu s-au resemnat sa ramana in opozitie. Jeremy Corbyn inca se viseaza prim-ministru, dupa ce a reusit miracolul de a fi castigat in mai multe circumscriptii tradiţional conservatoare, cum este Kensington.

Laburistii lui Jeremy Corbyn i-au curtat asiduu pe tineri cu promisiuni si campanii tintite si nostime, pe retele de socializare. Iar strategia a dat roade. In cele 7 saptamani de dinaintea votului, peste un milion de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani s-au inregistrat pe listele de alegatori. Prezenta la vot in aceasta categorie de varsta a fost de peste 70%, aproape dubla comparativ cu 2015.

Mobilizarea lor masiva a costat-o pe Theresa May majoritatea in Parlament si le-a asigurat laburistilor cateva zeci de mandate in plus.

Mike Sani, CEO, Bite the Ballot: "Tinerii nu sunt o prioritate pentru politicieni atat timp cat nu sunt inregistrati ca alegatori. E vremea sa intelegem ca lucruri importante se intampla cu sau fara noi. E timpul sa ne ocupam locul la masa, in loc sa figuram in meniu."

Pentru tineri, miza scrutinului nu s-a redus la Brexit.

Jake Painter, Captain Ska: "Ca tanar adult in aceasta tara te confrunti cu datorii de zeci de mii de lire, nesiguranta in legatura cu contractele de munca, inaccesibilitatea pietei imobiliare. Multi tineri si-au exprimat frustrarile prin acest vot."

Respectivele frustrari au fost abil speculate de laburisti si transformate in motivatia de a merge la vot. Un clip care opune stilul de viata opulent al unui bancher existentei precare a unei asistente medicale a fost vazut de peste 2 milioane de ori in primele 24 de ore dupa ce a fost postat.

Ecouri puternice a avut si un cantec-parodie intitulat "Mincinoasa", care atrage atentia asupra numeroaselor dati in care Theresa May si-a schimbat radical pozitia, si asta numai in ultimul an.

Faisal Islam, corespondent SKY News: "Theresa May a pierdut spectaculos pariul si nici nu a gasit tonul just pentru discursul de dupa vot. A esuat sa ia nota de faptul ca tinerii au avut o prezenta la urne istorica, votand impotriva conservatorilor si respingand apelul sefei guvernului de a dispune de un mandat solid de negociere cu privire la Brexit."

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO