Consecințele amânării Brexit. Marea Britanie va avea nevoie de comisar european

Ultima actualizare: 24-10-2019 20:26

Marea Britanie va trebui să propună un candidat de comisar în următoarea Comisie Europeană dacă este încă membră a Uniunii Europene după 31 octombrie, a declarat joi preşedinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Preşedintele CE la final de mandat, Jean-Claude Juncker, urma să-şi încheie mandatul de cinci ani pe 31 octombrie, în aceeaşi zi în care premierul britanic Boris Johnson a promis să scoată Regatul Unit din blocul comunitar, relatează Agerpres.

Începutul mandatului noii Comisii a fost amânată din cauza respingerii candidaturilor din partea României, Franței și Ungariei de către Parlamentul European. De asemenea, data ieșirii Marii Britanii din UE va fi cel mai probabil amânată.

Marea Britanie nu a propus un candidat de comisar alături de celelalte 27 de state UE întrucât Boris Johnson a fost categoric în privinţa faptului că ţara sa nu va mai fi membră UE în noiembrie.

După ce şeful guvernului britanic a fost forţat de parlamentul britanic să ceară o amânare până la 31 ianuarie, a revenit în actualitate problema propunerii unui nou membru britanic al executivului european.

„Dacă după 1 noiembrie - şi încă sunt paşi de făcut, nu este un lucru dat - va exista o amânare şi Regatul Unit va fi încă în UE, atunci bineînţeles îi voi cere Regatului Unit să trimită un comisar”, a declarat Ursula von der Leyen.

Ea a mai spus că discuţiile privind aprobarea de către statele UE a unei amânări a Brexitului „arată foarte bine”.

Ante Rinne, prim-ministrul Finlandei, ţara care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, a spus că „poate toate” statele UE susţin aprobarea amânării solicitate de Londra.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO