Misterul Giocondei paleste in fata acestei comori. Ce s-a descoperit in spatele unei vaze cu flori

21-03-2012 11:10

Van Gogh

O noua tehnologie de scanare a picturilor a dus la descoperirea unui amanunt ascuns timp de 126 de ani intr-un tablou neatribuit pana acum din lipsa de dovezi istorice.

Opera "Still life with meadow flowers and roses" (n.r. "Natura moarta cu flori de camp si trandafiri") a fost pictata peste o alta capodopera, care infatiseaza doi luptatori, realizara de nimeni altul decat Vincent Van Gogh. Se pare ca faimosul pictor olandez s-a plictisit de opera initiala si a decis sa picteze peste aceasta vaza cu flori de camp si trandafiri.

Pictura se afla expusa in Muzeul Kroeller-Mueller din Olanda.

El e geniul numit "Micul Monet"! Castiga peste 1 milion de lire intr-o zi normala de lucru

Van Gogh i-a pictat pe cei doi luptatori in perioada in care studia la o academie de arta din Belgia, dupa ce a imprumutat bani de la fratele sau pentru panza, vopsea si pensule.

Expertii spun ca pictura este caracteristica stilului Van Gogh din acea perioada - anul 1886 - si declara ca au gasit suficiente dovezi care demonstreaza fara doar si poate ca opera apartine pictorului postimpresionist.

Curatorii Muzeului Kroeller-Mueller au achizitionat tabloul cu natura moarta in anul 1974, banuind ca apartine lui Van Gogh. Curand, insa, au inceput sa apara indoieli privind autorul operei.

In 2003, expertii au ajuns la concluzia ca nu apartine pictorului olandez, spunand ca panza era prea mare si compozitia picturii prea incarcata pentru a fi autentica. Semnatura se afla si ea intr-o pozitie neobisnuita pentru stilul lui Van Gogh - in coltul din dreapta sus.

Acum insa, datorita evolutiei tehnologiei, istoricii au revenit asupra concluziilor initiale si au gasit suficiente dovezi incat sa atribuie fara emotii tabloul lui Van Gogh.

Intra intr-un tur VIDEO la Antipa si vezi o lume disparuta! Uite ce spectaculos arata Muzeul dupa modernizare

Modelele care pozau pe jumatate dezbracate sunt o caracteristica a Academiei Antwerp, unde Van Gogh studia in 1886. Marimea panzei, la fel, au declarat oficialii Muzeului Kroeller-Mueller.

Exista si o scrisoare redactata de Van Gogh catre fratele sau Theo, in care acesta ii cerea ajutorul pentru achizitionarea materialelor necesare realizarii picturii. Theo si-a ajutat fratele sarac lipit si, dupa o saptamana, Vincent Van Gogh i-a scris, entuziasmat, despre un tablou care infatisa doi luptatori.

Potrivit expertilor, liniile trasate de pensula si pigmentii folositi corespund, de asemenea, cu ce se stia despre stilul Van Gogh din acea perioada.

Iar “exuberanta necaracteristica” stilului lui Van Gogh in care a fost pictata "Natura moarta cu flori de camp si trandafiri" a fost explicata prin necesitatea de a acoperi cat mai bine pictura peste care a fost realizata.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO