Cerşetori romi din România, pe străzile din Toronto. "Susţin că sunt refugiaţi"

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
cersetoare romanca in Toronto
CityNews

Oraşul Toronto se confruntă cu problema unui număr din ce în ce mai mare de cerşetori originari din ţara noastră, după eliminarea vizelor pentru Canada.

Potrivit CityNews, „se înregistrează un trend ascendent al numărului femeilor care cerşesc în GTA (n. red.: Zona Metropolitană Toronto), susţinând că sunt refugiate din Europa de Est. Multe dintre acestea declară că sunt din România – mai precis, de origine romă”, scriu jurnaliştii canadieni.

„Una dintre femeile care cerşesc, Adelina, ne-a spus că are 21 de ani şi a solicitat azil în Canada după ce şi-a lăsat acasă, în Craiova, fiica de 3 ani. Susţine că familia sa e discriminată din cauza tradiţiilor etniei şi că li se interzice să meargă la şcoală sau să ia masa la restaurant. Şi alte femei au poveşti similare: spun că sunt în Canada doar de 3 luni, au unul sau mai mulţi copii şi speră să primească statut de refugiat în Canada”, scrie CityNews.

Un asistent social din Toronto care se ocupă de imigranţii romi spune că nu toţi aleg să cerşească. „Mulţi sunt foarte organizaţi şi eficienţi, ştiu cum să obţină actele necesare”. Poliţia susţine că nu există un plan organizat de fraudare a sistemului de asistenţă socială.

De la 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără viză pentru şederi de maximum 6 luni în scop turistic. Cum numărul celor care cer azil aproape că s-a dublat, canadienii iau acum în discuţie reintroducerea vizelor.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO