Cele mai mari temeri ale președintelui Rusiei. Secretele lui Vladimir Putin care „îl protejează” de spioni și asasini

Vladimir Putin

Vladimir Putin are diferite metode pentru a se ține departe de spioni și asasini. Liderul rus are birouri identice amenajate în toată Rusia pentru a-i deruta pe cei care vor să-i facă rău.  

Asta denotă că Vladimir Putin este paranoic în privința siguranței sale, a declarat un ofițer de informații rus care a fugit din țară din cauza războiului din Ucraina.

Birouri identice

Birourile președintelui din vilele sale de lux din Sankt Petersburg, Soci și Novo-Ogaryovo sunt proiectate pentru a arăta la fel.

Gleb Karakulov, un ofițer din cadrul serviciului secret de securitate personală de elită al liderului de la Kremlin, spune că locația exactă a lui Vladimir Putin este ținută în acest fel ascunsă. 

Birourile sale sunt identice. Detaliile, cum ar fi biroul și decorațiunile de perete, sunt la fel.

Citește și
Rustam Muradov
Surse: Putin a demis un colonel de top după mai multe atacuri eșuate în Ucraina. „Era un idiot nebun”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Rapoartele oficiale arată uneori că liderul rus se află într-un loc, când de fapt se află în altul.

De exemplu, atunci când Putin se afla în stațiunea Soci de la Marea Neagră, oficialii de securitate îi înscenau plecarea, iar pentru asta pregăteau un avion și un cortegiu de mașini. De fapt, liderul rus se afla încă în oraș, spune Gleb Karakulov.

„Acesta este, în primul rând, un șiretlic pentru a deruta serviciile secrete străine și, în al doilea rând, pentru a preveni orice atentat la viața sa”, a declarat Karakulov pentru Dossier Center, un proiect rusesc de jurnalism de investigație.

Acesta a confirmat rapoartele anterioare ale publicației ruse Proekt Media care arătau cum biroul lui Putin de la Soci și reședința sa din Novo-Ogaryovo, de lângă Moscova, erau identice, scrie DailyMail.

Kremlinul publicase fotografii de la întâlnirea sa, susținând că se afla la Novo-Ogaryovo când, de fapt, se afla la Soci.

Președintele Rusiei nu folosește telefonul mobil

Karakulov l-a descris pe Putin ca pe un lider din ce în ce mai izolat, care trăiește într-un „vid informațional" în reședințe puternic păzite, pe care le-a numit „buncăre". 

Președintele rus refuză să folosească un telefon mobil de teamă că ar putea fi ascultat de Occident și preferă să călătorească într-un tren special blindat pentru că este paranoic și crede că un avion poate fi urmărit, a mai spus spus Karakulov.

Printre altele, el a adăugat că Putin se teme foarte tare de Covid-19 și că liderul rus se izolează de patru ani.  

„Îi este pur și simplu frică. El s-a izolat de lume. Viziunea sa asupra realității a devenit distorsionată”, a spus Karakulov.

„Putin se teme pentru viața lui”

Karakulov, care a fost responsabil de comunicațiile securizate ale liderului rus, este considerat membrul cu cel mai înalt grad în serviciile speciale rusești.

El a dezertat la începutul războiului și a mărturisit că opoziția față de invazia Rusiei în Ucraina și teama de a muri acolo l-au determinat să vorbească, în ciuda riscurilor la care se expune.

„Președintele nostru a devenit un criminal de război. Este timpul să punem capăt acestui război și să nu mai tăcem”, a spus el.

El este de părere că paranoia lui Putin a devenit și mai mare de când a început războiul în Ucraina.

Karakulov povestește că, în octombrie anul trecut, Putin a ordonat instalarea unui buncăr la Ambasada Rusiei din Kazahstan.

„Este un fel de paranoia. Se teme în mod patologic pentru viața lui”, a spus Karakulov.

„Trăiește într-un fel de vid informațional”

În calitate de inginer într-o unitate de teren a departamentului de comunicații prezidențiale al Serviciului Federal de Protecție, Karakulov era responsabil pentru stabilirea unor comunicații securizate între președintele rus și prim-ministru, oriunde se aflau.

Ofițerul a declarat că a făcut peste 180 de călătorii cu liderul de la Kremlin și, contrar speculațiilor, Putin pare să fie într-o formă mai bună decât majoritatea oamenilor de vârsta lui.

Putin a anulat doar câteva călătorii din cauza bolii”, a spus el.

Spre deosebire de prim-ministru, Putin nu are nevoie de acces securizat la internet în călătoriile sale, a spus Karakulov.

„Nu l-am văzut niciodată cu un telefon mobil. Toate informațiile pe care le primește sunt doar de la persoane apropiate lui. Adică, el trăiește într-un fel de vid informațional”, a spus el.

Asta înseamnă că informațiile care ajung la Vladimir Putin sunt filtrate de serviciile secrete.

Karakulov mai spune că Putin se teme și că ar putea fi spionat de serviciile occidentale.

Analiștii occidentali suspectează de mult timp că liderul rus nu primește rapoarte exacte de la generalii săi și de la alte persoane din cercul său apropiat cu privire la situația de pe frontul din Ucraina. Karakulov susține că apropiații săi se tem că Putin s-ar putea înfuria dacă ar primi vești proaste.

„Gărzile sale, care îl numesc „Șeful”, îl venerează în toate felurile și nu vorbesc despre el decât în acești termeni", potrivit lui Karakulov.

Starea de sănătate a lui Vladimir Putin

Întrebat dacă Putin este mereu în „izolare", Karakulov a răspuns: „Da, este. Avem în continuare un președinte care se autoizolează. Trebuie să respectăm o carantină strictă timp de două săptămâni înaintea oricărui eveniment, chiar și a celor care durează 15-20 de minute”.

„Există un grup de angajați care au fost autorizați - care au fost supuși acestei carantine de două săptămâni. Ei sunt „curați” și pot lucra în aceeași cameră cu Putin”, spune el.

Întrebat despre zvonurile potrivit cărora Putin ar fi bolnav în fază terminală, el a susținut că nu știe dacă dictatorul are sau avut cancer sau alte probleme de sănătate.  

„Nu a fost ceva ce colegii mei au discutat. Dacă are probleme de sănătate, acestea trebuie să se datoreze vârstei sale. Probabil că le are. Dar nu este nimic prea grav, cred”, a declarat el pentru Dosar.

„Pot să vă spun că am fost în multe călătorii de afaceri cu el, iar el a fost în multe călătorii înainte de 2020. După aceea a rămas în buncărul său și poate că a făcut doar una, maxim trei călătorii de afaceri pe an. Având în vedere faptul că au fost multe călătorii de afaceri, doar una sau două au fost anulate din cauza stării sale de sănătate”, a spus el.

Putin călătorea adesea prin Rusia pentru a-și consolida imaginea de om al poporului. Odată cu pandemia de Covid-19 și invazia în Ucraina, aceste călătorii au devenit mai rare.

Deplasările sale sunt puternic regizate - unii sugerând că Putin are chiar și o dublură.

Zvonurile privind starea de sănătate în declin a lui Putin au apărut cu mult înainte ca acesta să ordone invazia din Ucraina, la 24 februarie 2022, ele crescând în intensitate odată cu începerea ofensivei. Unele rapoarte au sugerat că liderul de la Kremlin are cancer sau suferă de boala Parkinson. 

Deși nu a fost un confident al lui Putin, Karakulov a stat în preajma liderului rus din 2009 până la sfârșitul anului 2022 și a observat multe dintre problemele sale.

El spune că este în continuare patriot și îi îndeamnă și pe alții să „rupă tăcerea” pentru a opri războiul.

„Patriotismul este atunci când îți iubești țara. În acest caz, patria noastră trebuie să fie salvată pentru că se întâmplă ceva nebunesc și teribil”, a spus el. 

Articol recomandat de sport.ro
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
"A slăbit vreo 2-3 kilograme!" Motivul pentru care Gigi Becali "nu mai doarme noaptea"
Citește și...
Viața secretă a lui Vladimir Putin, dezvăluită de un ofițer care a fugit din Rusia
Viața secretă a lui Vladimir Putin, dezvăluită de un ofițer care a fugit din Rusia

Un ofițer de protecție care a lucrat direct pentru Vladimir Putin și care a reușit să fugă din Rusia a oferit detalii despre viața privată a dictatorului de la Kremlin despre care spune că îi „este frică de moarte” și îl numește „paranoic”.

Surse: Putin a demis un colonel de top după mai multe atacuri eșuate în Ucraina. „Era un idiot nebun”
Surse: Putin a demis un colonel de top după mai multe atacuri eșuate în Ucraina. „Era un idiot nebun”

Un colonel de top din armata rusă a fost demis de Vladimir Putin după mai multe atacuri eșuate în zona orașului strategic Vuhledar, soldate cu pagube uriașe, au declarat două surse militare pentru The Moscow Times.

Vladimir Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis în atentatul de la Sankt-Petersburg
Vladimir Putin l-a decorat postum pe bloggerul militar ucis în atentatul de la Sankt-Petersburg

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a decorat, luni, pe bloggerul militar Vladlen Tatarski, ucis cu o zi în urmă într-un atentat cu bombă la Sankt-Petersburg.

 

Jens Stoltenberg afirmă că Putin se pregătește pentru „mai mult război”
Jens Stoltenberg afirmă că Putin se pregătește pentru „mai mult război”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni că nu crede că Vladimir Putin are gânduri de pace, ci mai degrabă se pregătește „pentru mai mult război”.

Uganda va trimite soldați să-l apere pe Vladimir Putin, dacă va fi nevoie, susține fiul președintelui
Uganda va trimite soldați să-l apere pe Vladimir Putin, dacă va fi nevoie, susține fiul președintelui

Fiul președintelui ugandez Yoweri Museveni, Muhoozi Kainerugaba, susține că va trimite trupe ugandeze pentru a apăra Moscova în cazul unei amenințări "imperialiste".

Recomandări
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $
Statele Unite trimit Ucrainei temutele rachete Patriot, dar NU și sistemele de lansare. O singură baterie costă 1 miliard $

Pentagonul a anunțat că va "grăbi" rachetele de apărare antiaeriană Patriot și muniția de artilerie către Ucraina, ca parte a noului său pachet de ajutor militar. 

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”
Burduja îl provoacă pe Nicuşor Dan la o dezbatere: „Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine pe argumente”

Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere şi a afirmat că vrea să vadă dacă “are curajul să se lupte cu mine pe argumente”.