Speculațiile despre sănătatea lui Putin se intensifică. Surse de la Kremlin spun că va fi operat de cancer
Ruptură diplomatică majoră între Rusia și Israel, după ce ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că Hitler avea sânge evreiesc.
Vezi aici cele mai recente informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Șeful diplomației de la Kremlin a încercat să justifice aşa-numita „denazificare a regimului ucrainean”, condus de un preşedinte evreu. Omologul său israelian a catalogat declarația drept una scandaloasă, de neiertat, și a cerut Rusiei să-și ceară scuze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În același interviu, Lavrov a dat un răspuns vag atunci când a fost întrebat dacă Vladimir Putin are probleme de sănătate. În presa britanică și americană se speculează că liderul de la Kremlin ar urma să fie operat de cancer.
Serghei Lavrov a declarat, într-un interviu pentru o televiziune italiană, că liderul nazist Adolf Hitler avea sânge evreiesc. Și a spus asta pentru a justifica invazia rusă în Ucraina.
„El (președintele ucrainean Volodimir Zelenski) vine cu un argument: "Ce fel de nazificare poate fi aici dacă eu sunt evreu?" Dacă îmi amintesc bine, poate că greșesc, dar și Hitler avea origini evreiești, așa că asta nu înseamnă absolut nimic. De ceva vreme auzim de la înţeleptul popor evreu că cei mai mari antisemiți erau evrei”, a spus Serghei Lavrov.
„Cum poate (Lavrov) să spună așa ceva, în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului? Înseamnă că șeful diplomației ruse dă vina pe evrei pentru crimele naziștilor. Nu am cuvinte...”, a replicat Volodimir Zelenski.
Declaraţia ministrului rus a provocat reacţii virulente în Israel, una dintre țările care aveau o relație mai apropiată cu Moscova, cel puțin până acum.
„Remarca ministrului de Externe Serghei Lavrov e scandaloasă şi de neiertat. Hitler nu avea origini evreieşti, iar evreii nu s-au ucis unii pe alţii în timpul Holocaustului. Facem toate eforturile ca să avem relaţii bune cu Rusia, dar există o limită şi această limită a fost încălcată, de data asta. Guvernul rus trebuie să ne ceară scuze nouă şi poporului evreu”, a declarat ministrul de Externe din Israel.
Şi directorul memorialului Yad Vashem, muzeul din Ierusalim dedicat Holocaustului, a criticat declaraţiile lui Lavrov: „(Lavrov) promovează, practic, o inversiune a Holocaustului. Victimele sunt considerate a fi vinovați. E oribil, josnic și contrar adevărului istoric”.
În presa occidentală continuă speculaţiile despre sănătatea preşedintelui Putin. Tabloidele Daily Mail şi New York Post preiau o informaţie care citează surse interne de la Kremlin. Astfel, Putin ar fi bolnav de cancer şi ar urma să fie supus unei intervenţii chirurgicale.
Întrebat despre zvonurile privind problemele de sănătate ale lui Vladimir Putin, ministrul său de externe a evitat un răspuns direct.
„Întrebaţi-i pe liderii străini care au vorbit recent cu Vladimir Putin, inclusiv Secretarul general al ONU (Antonio Guterres). Cred că veți înțelege care este ideea”, a declarat Serghei Lavrov.
În ipoteza unei presupuse operaţii la care ar fi supus Vladimir Putin, se speculează că acesta îi va preda toate atribuţiile, pentru câteva zile, lui Nikolai Patruşev, fost şef al serviciului de informaţii FSB. Acesta este considerat unul dintre arhitecţii invaziei şi cel care l-ar fi convins pe Putin de necesitatea aşa-zisei denazificări a regimului de la Kiev.
Între timp, Uniunea Europeană lucrează la al șaselea pachet de sancțiuni. Luni seară, miniștrii Energiei din Uniune au decis să respingă pretențiile Rusiei, ca importurile de energie să fie plătite în ruble. Oficialii europeni spun că decizia Moscovei nu e justificată din punct de vedere comercial, iar companiile europene au tot dreptul să respingă plata în ruble, oricare ar fi metoda folosită.
„Plata în ruble prin mecanismul lor de conversie, manageriat de autoritățile ruse și printr-un cont dedicat la Gazprombank, e o violare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată”, a transmis comisarul european pentru energie.
Chiar și Berlinul a dat asigurări că va susține un embargo impus petrolului rusesc.
„Acum suntem gata, ne-am pregătit pentru a fi mai puțin dependenți de importurile de energie din Rusia. Ia ceva timp să reducem această dependență și a fost o greșeală să ajungem în această situație, dar facem progrese. Putem reduce importurile începând cu cele de cărbune, apoi de petrol”, a decalart ministrul german de Finanțe.
Pe de altă parte, în Ucraina continuă să ajungă ajutoare militare din Occident. Numai luni, în regiune au sosit 14 aeronave americane încărcate cu ajutoare militare și alte 23 de transporturi aeriene trimise de alte țări - un volum uriaș pentru un interval de timp atât de scurt.