Cazul bombardamentului american asupra spitalului din Afganistan. SUA vine cu o noua explicatie, a patra in patru zile

Spital bombardat in Afganistan

Spitalul organizatiei umanitare Medici fara Frontiere din Kunduz, in nordul afgan, bombardat sambata, in timpul unui raid american, a fost lovit 'din eroare', a declarat marti la Washington generalul John Campbell, seful misiunii NATO in Afganistan.

'Un spital a fost lovit din eroare' in timpul unei operatiuni americane 'cerute' de afgani, dar decisa de 'centrul de comanda american', a afirmat generalul Campbell in fata Comisiei pentru fortele armate a Senatului american. 'Pentru a fi mai clar, decizia de a efectua un atac aerian a fost o decizie americana', a precizat el, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Generalul John Campbell declara luni ca fortele afgane au cerut sprijin aerian din partea fortelor americane in timp ce se luptau cu talibanii la Kunduz si ca 'mai multi civili au fost loviti in mod accidental', fara a specifica insa daca spitalul organizatiei Medici Fara Frontiere a fost lovit de bombardamentul american. Initial, Alianta Nord-Atlantica sustinuse ca bombardamentul a fost cerut de soldati americani aflati in dificultate in fata rebelilor talibani. Explicatia oferita marti de generalul John Campbell reprezinta a patra varianta in patru zile cu privire la bombardamentul asupra spitalului, potrivit The Guardian.


Generalul John Campbell

Organizatia Medici fara Frontiere a condamnat luni 'contradictiile' din declaratiile SUA cu privire la bombardamentul american de vineri spre sambata asupra spitalului sau din Kunduz, atac care a facut cel putin 22 de morti.

Citește și
spital
"Pacientii ardeau in paturile lor". Marturiile cutremuratoare ale unui supravietuitor al bombardamentului din Afganistan
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

'Declaratiile (Washingtonului) cu privire la atac se schimba neincetat. Mai intai a fost o dauna colaterala, apoi un tragic incident si acum ei incearca sa arunce responsabilitatea asupra guvernului afgan', a reactionat indignat directorul general al organizatiei umanitare, Christopher Stokes, dupa afirmatiile de luni ale generalului Campbell.

'Realitatea este ca SUA au dat drumul la aceste bombe', a mai declarat Christopher Stokes, adaugand ca 'nimic nu poate justifica un atac atat de ingrozitor'.

Clinica organizatiei Medici fara Frontiere a acordat un ajutor crucial populatiei civile de la ocuparea orasului Kunduz de catre talibani si in timpul contraofensivei fortelor de securitate afgane, fiind singurul spital in aceasta regiune din nordul Afganistanului capabil sa acorde asistenta medicala pentru cazuri grave. In urma bombardamentului american, in care au fost omorati 12 membri ai personalului medical si 10 pacienti, spitalul a incetat sa mai fie functional.

Seful Pentagonului: Statele Unite isi recunosc greseala dupa bombardamentul asupra spitalului din Kunduz

Seful Pentagonului a declarat marti ca armata Statelor Unite "regreta profund" pierderea de vieti omenesti in lovitura aeriană americana asupra spitalului din Kunduz in Afganistan, isi recunoaste greseala si lucreaza pentru a intelege ce nu a mers cum trebuie, informeaza Reuters.

"Armata SUA are cea mai mare grija in operatiunile noastre pentru a preveni pierderea de vieti nevinovate, iar atunci cand facem greseli, ni le asumam. Acest lucru este ceea ce facem acum", a declarat secretarul apararii Ash Carter intr-un comunicat.

"Vom face tot ce putem pentru a intelege acest tragic incident, a trage invataminte si a asuma responsabilitatea de rigoare", a adaugat Carter referindu-se la bombardamentul de sambata ce a ucis 22 de persoane, aminteste Reuters.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
SUA:
SUA: "Avioanele rusesti care au patruns in spatiul aerian turc ar fi putut fi doborate". Avertismentul transmis de NATO

Turcia si NATO ridica tonul la adresa Moscovei. Pe de o parte, au avertizat dur asupra incalcarii spatiului aerian turc de catre avioanele rusesti care efectueaza raiduri in Siria.

"Pacientii ardeau in paturile lor". Marturiile cutremuratoare ale unui supravietuitor al bombardamentului din Afganistan

Asistentul Lajos Zoltan Jecs, supravietuitor al bombardamentului din spitalul din Kunduz, a povestit momentele de groaza prin care a trecut. El se afla in interiorul spitalului si spune ca a fost "terifiat".

Spital din Afganistan, bombardat din greseala de americani. Scuzele prezentate dupa ce 16 oameni au murit
Spital din Afganistan, bombardat din greseala de americani. Scuzele prezentate dupa ce 16 oameni au murit

Un bombardament al armatei americane ar fi vizat, noaptea trecuta, un spital gestionat de organizatia "Medici fara frontiere" in Kurduz, oras din nordul Afganistanului.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.