Casa Alba ia atitudine dupa atacul informatic care a lovit Sony Pictures. "E o chestiune grava de securitate nationala"

Ultima actualizare: 22-12-2014 07:04

Atacul informatic masiv care a lovit compania Sony Pictures la sfarsitul lui noiembrie "e o chestiune grava de securitate nationala". Aceasta este pozitia oficiala a Casei Albe, care, insa, a refuzat sa arate cu degetul spre Coreea de Nord.

In orice caz, dupa amenintarile hackerilor, studiourile Sony au anulat, in ultimul moment, lansarea comediei "Interviul". Filmul spune povestea unui complot care ar viza uciderea lliderului de la Phenian.

Hackerii au promis o "soarta cumplita" pentru toti cei care s-ar duce la cinema ca sa vada controversata comedie, ba chiar au evocat in amenintarile lor atentatele din 11 septembrie 2001. Marile cinematografe americane au anuntat ca nu mai programeaza filmul, iar studiourile Sony au fost nevoite sa renunte pur si simplu la lansarea acestuia.

Brian Stelter, corespondent CNN: "Nu-mi vine in minte un moment asemanator in istoria moderna a filmului. De obicei, acordurile incheiate intre studiouri si cinematografe sunt beton. Acum au rupt un asemenea acord. E fara precedent".

Punerea unui film la Index a stupefiat lumea celei de a saptea arte si multe personalitati vorbesc deja despre incalcarea libertatii de expresie.

Insa nu doar pelicula, in care doi jurnalisti sunt contactati de CIA ca sa-l asasineze pe Kim Jong Un, da batai de cap grupului Sony. Dupa atacul devastator de la sfarsitul lunii trecute, hackerii au furat din servere filme nedifuzate, dar si o multime de date secrete.

Josh Earnest, secretar de presa, Casa Alba: "Tratam acest atac informatic ca o chestiune serioasa de securitate nationala. Exista dovezi care arata ca aceasta activitate destructiva si premeditata a fost initiata de un actor sofisticat".

Oficial, nimeni nu arata cu degetul spre Coreea de Nord. Insa anchetatorii americani par convinsi ca Phenianul s-a folosit de piratii informatici care isi spun Aparatorii Pacii. De altfel, regimul nord corean i-a felicitat, desi neaga orice implicare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO