Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov

×
Codul embed a fost copiat

Rusia va livra din nou gaz prin conducta Nord Stream 1 după ce Occidentul va ridica sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Anunțul, făcut de luni de purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, a fost urmat de o creștere cu 30% a prețului gazelor pe bursele europene.

În tot acest timp, armata ucraineană înaintează în sudul țării, unde a eliberat mai multe localități ocupate de ruși. Iar o bază a serviciului rus de informații, FSB, a fost distrusă în regiunea Herson, a anunțat luni seară Kievul.

Armata ucraineană continuă să înainteze în regiunea Herson, unde mai multe localități au fost eliberate, spre bucuria localnicilor.

Lipsiți de combustibil și de alimente, rușii nu reușesc să opună o rezistență prea mare, mai ales în nordul regiunii. Ucrainenii folosesc artileria pentru a bloca sosirea întăririlor și distrug cu precădere apărarea antiaeriană rusă, folosind rachete anti-radar de fabricație americană.

Citește și
daniel daianu
Daniel Dăianu: ”Războiul și energia: când costul/prețul marginal explodează ce faci?”

Într-un mesaj transmis pe rețelele sociale, președintele ucrainean Zelenski i-a sfătuit pe locuitorii Crimeei să-și pregătească adăposturi și să stocheze alimente și apă, semn că ofensiva ucraineană are ca țintă finală elibrarea peninsulei ocupate de ruși în 2014.

De la Moscova, Vladimir Putin nu dă semne că ar fi dispus la negocieri cu guvernul lui Zelensky.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Tragedia situației din regiunea Donbas e rezultatul acțiunilor regimului naționalist și neo-nazist care a preluat puterea cu forța (în Ucraina). Datoria noastră e să îi ajutăm pe acești oameni (din Donbas) și asta e ceea ce face Rusia acum.

În Donbas, localitățile aflate în spatele frontului sunt bombardate în fiecare zi de artileria rusă. Luni, clădirea Crucii Roșii din Sloviansk a fost avariată pentru a doua oară în decurs de o săptămână de rachete trase din regiunile separatiste.

Taras Logginov, Crucea Roșie din Ucraina: Nu înțeleg motivele (rușilor), dar pot să vă spun că ei încalcă toate regulile războiului, e o violare a Convenției de la Geneva. E o crimă de război.

Pe de altă parte, stocurile de arme și de muniție disponibile în Uniunea Europeană au scăzut drastic în ultimele luni. Statele membre continuă să trimită echipamente și muniție Ucrainei, așa că trebuie să-și completeze stocurile într-un mod coordonat, spune șeful diplomației europene.

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE: Stocurile militare ale celor mai multe dintre statele membre sunt... nu aș spune golite, ci consumate în mare parte. Am oferit cantități mari Ucrainei și trebuie să le completăm. Cea mai bună soluție e să ne coordonăm, pentru că ar fi mai ieftin așa.

Cât despre gazul rusesc, Kremlinul admite că a închis conducta Nord Stream 1 către Germania din cauza sancțiunilor impuse economiei ruse.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Știți că problemele cu alimentarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre și unor companii rusești de către statele vestice, inclusiv Germania și Marea Britanie. Alte motive care ar putea da naștere unor probleme nu există.

Vestea buna ar fi că, în ultimul an, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele rusești, înlocuindu-le în mare parte cu gaze naturale lichefiate.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Pireu - Grecia, gazele rusești au reprezentat doar 11% din totalul importurilor de gaze ale UE în august 2022, față de 39% în august 2021. Sursele alternative sunt Norvegia, cu 25%-35% din importuri, Africa de Nord, cu 10-13% si Azerbaidjan, cu 3-4%.

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 195. AIEA va face publice constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie

zaporojie
AIEA va prezenta marţi un raport cu privire la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va prezenta, marţi, un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

centrala nucleara Zaporojie
Explozie puternică la Energodar, oraşul unde se află centrala nucleară Zaporojie

O explozie puternică a zguduit marţi oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent oraşul fiind privat de electricitate şi apă curentă, a scris pe Telegram a primarului ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov.

Maria Zaharova
Rusia acuză SUA că au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei: Este o sinucidere absolută

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, că Statele Unite au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul ”sinucigaş” de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova.

unitati militare armata Rusia
Kievul susține că armata lui Vladimir Putin a pierdut peste 50.000 de militari în războiul din Ucraina

Armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în cele peste şase luni de război în Ucraina, potrivit cifrelor publicate, marţi, pe Facebook, de Statul Major ucrainean.

Valeri Gerasimov, vladimir putin
Putin, întâlnire tensionată cu șeful Statului Major al armatei ruse în timpul exercițiilor militare Vostok 2022 | VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins, marți, într-o întâlnire incomodă cu șeful său de Stat Major, în timp ce participa la exercițiile militare – Vostok 2022 -, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

vladimir putin
Vladimir Putin, comparat de ministrul britanic al Apărării cu un traficant de droguri: "Se va întoarce pentru mai mult"

Vladimir Puțin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, un document care afirmă că Rusia ar trebui "să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse".

centrala Zaporojie
Bombardament asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri.

Recep Erdogan
Erdogan susține poziția Rusiei în criza energetică: Europa culege ceea ce a semănat. Va avea probleme serioase la iarnă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus, marţi, criza energetică în Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele Kremlinului.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a sunat clopotul la bursa de la New York

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York.

 

Antonio Guterres
Șeful ONU îndeamnă Rusia și Ucraina să demilitarizeze centrala nucleară de la Zaporojie

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat, marți, Rusia și Ucraina să ajungă la un acord asupra unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 195. AIEA va face publice constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 195. AIEA va face publice constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat, marți, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Daniel Dăianu: ”Războiul și energia: când costul/prețul marginal explodează ce faci?”
Daniel Dăianu: ”Războiul și energia: când costul/prețul marginal explodează ce faci?”

Trăim un nou război rece, iar UE este acum ca un boxer care se trezește din pumni, în timp ce țările membre caută soluții pentru a face față crizei energetice, a scris într-un material de opinie Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.