Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov
Rusia va livra din nou gaz prin conducta Nord Stream 1 după ce Occidentul va ridica sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.
Anunțul, făcut de luni de purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, a fost urmat de o creștere cu 30% a prețului gazelor pe bursele europene.
În tot acest timp, armata ucraineană înaintează în sudul țării, unde a eliberat mai multe localități ocupate de ruși. Iar o bază a serviciului rus de informații, FSB, a fost distrusă în regiunea Herson, a anunțat luni seară Kievul.
Armata ucraineană continuă să înainteze în regiunea Herson, unde mai multe localități au fost eliberate, spre bucuria localnicilor.
Lipsiți de combustibil și de alimente, rușii nu reușesc să opună o rezistență prea mare, mai ales în nordul regiunii. Ucrainenii folosesc artileria pentru a bloca sosirea întăririlor și distrug cu precădere apărarea antiaeriană rusă, folosind rachete anti-radar de fabricație americană.
Într-un mesaj transmis pe rețelele sociale, președintele ucrainean Zelenski i-a sfătuit pe locuitorii Crimeei să-și pregătească adăposturi și să stocheze alimente și apă, semn că ofensiva ucraineană are ca țintă finală elibrarea peninsulei ocupate de ruși în 2014.
De la Moscova, Vladimir Putin nu dă semne că ar fi dispus la negocieri cu guvernul lui Zelensky.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: Tragedia situației din regiunea Donbas e rezultatul acțiunilor regimului naționalist și neo-nazist care a preluat puterea cu forța (în Ucraina). Datoria noastră e să îi ajutăm pe acești oameni (din Donbas) și asta e ceea ce face Rusia acum.
În Donbas, localitățile aflate în spatele frontului sunt bombardate în fiecare zi de artileria rusă. Luni, clădirea Crucii Roșii din Sloviansk a fost avariată pentru a doua oară în decurs de o săptămână de rachete trase din regiunile separatiste.
Taras Logginov, Crucea Roșie din Ucraina: Nu înțeleg motivele (rușilor), dar pot să vă spun că ei încalcă toate regulile războiului, e o violare a Convenției de la Geneva. E o crimă de război.
Pe de altă parte, stocurile de arme și de muniție disponibile în Uniunea Europeană au scăzut drastic în ultimele luni. Statele membre continuă să trimită echipamente și muniție Ucrainei, așa că trebuie să-și completeze stocurile într-un mod coordonat, spune șeful diplomației europene.
Josep Borrell, șeful politicii externe a UE: Stocurile militare ale celor mai multe dintre statele membre sunt... nu aș spune golite, ci consumate în mare parte. Am oferit cantități mari Ucrainei și trebuie să le completăm. Cea mai bună soluție e să ne coordonăm, pentru că ar fi mai ieftin așa.
Cât despre gazul rusesc, Kremlinul admite că a închis conducta Nord Stream 1 către Germania din cauza sancțiunilor impuse economiei ruse.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Știți că problemele cu alimentarea cu gaze au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre și unor companii rusești de către statele vestice, inclusiv Germania și Marea Britanie. Alte motive care ar putea da naștere unor probleme nu există.
Vestea buna ar fi că, în ultimul an, Uniunea Europeană și-a redus considerabil dependența de gazele rusești, înlocuindu-le în mare parte cu gaze naturale lichefiate.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Pireu - Grecia, gazele rusești au reprezentat doar 11% din totalul importurilor de gaze ale UE în august 2022, față de 39% în august 2021. Sursele alternative sunt Norvegia, cu 25%-35% din importuri, Africa de Nord, cu 10-13% si Azerbaidjan, cu 3-4%.