Explozie puternică la Energodar, oraşul unde se află centrala nucleară Zaporojie

centrala nucleara Zaporojie
StirilePROTV

O explozie puternică a zguduit marţi oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent oraşul fiind privat de electricitate şi apă curentă, a scris pe Telegram a primarului ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov.

"Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş", a scris el, conform Agerpres.

Orlov nu a oferit alte detalii, adăugând doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Acest incident intervine în timp ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să prezinte marţi un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, ocupată din martie de forţele ruse, deconectată de luni seară, şi care de mai multe luni constituie obiectul unui risc radiologic, potrivit AFP.

"Rafael Grossi urmează să facă public marţi un raport asupra situaţiei în materie de siguranţă, securitate şi garanţii, inclusiv în special constatările misiunii sale la Zaporojie şi va raporta Consiliului de Securitate al ONU cu privire la misiunea efectuată la centrală", a indicat AIEA pe Twitter luni seară, făcând referire la directorul său general.

Citește și
Ce arme țineau rușii în depozitul aruncat în aer de dronele ucrainene. Explozia a fost atât de puternică, încât seismografele au înregistrat un cutremur

"Sper că va fi obiectiv", şi-a exprimat speranţa preşedintele Volodimir Zelenski luni seara cu privire la acest raport.

Publicarea acestuia intervine la o zi după debranşarea ultimului reactor în funcţiune la această centrală, situată în sudul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 195. AIEA va face publice constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie

zaporojie
AIEA va prezenta marţi un raport cu privire la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va prezenta, marţi, un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

nord stream 1
Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov

Rusia va livra din nou gaz prin conducta Nord Stream 1 după ce Occidentul va ridica sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Maria Zaharova
Rusia acuză SUA că au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei: Este o sinucidere absolută

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, că Statele Unite au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul ”sinucigaş” de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova.

unitati militare armata Rusia
Kievul susține că armata lui Vladimir Putin a pierdut peste 50.000 de militari în războiul din Ucraina

Armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în cele peste şase luni de război în Ucraina, potrivit cifrelor publicate, marţi, pe Facebook, de Statul Major ucrainean.

Valeri Gerasimov, vladimir putin
Putin, întâlnire tensionată cu șeful Statului Major al armatei ruse în timpul exercițiilor militare Vostok 2022 | VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins, marți, într-o întâlnire incomodă cu șeful său de Stat Major, în timp ce participa la exercițiile militare – Vostok 2022 -, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

vladimir putin
Vladimir Putin, comparat de ministrul britanic al Apărării cu un traficant de droguri: "Se va întoarce pentru mai mult"

Vladimir Puțin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, un document care afirmă că Rusia ar trebui "să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse".

centrala Zaporojie
Bombardament asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri.

Recep Erdogan
Erdogan susține poziția Rusiei în criza energetică: Europa culege ceea ce a semănat. Va avea probleme serioase la iarnă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus, marţi, criza energetică în Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele Kremlinului.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a sunat clopotul la bursa de la New York

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York.

 

Antonio Guterres
Șeful ONU îndeamnă Rusia și Ucraina să demilitarizeze centrala nucleară de la Zaporojie

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat, marți, Rusia și Ucraina să ajungă la un acord asupra unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc.

Citește și...
Moldova este următoarea țintă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Declarație ministrului de externe german, Annalena Baerbock
Moldova este următoarea țintă a lui Putin, dacă Ucraina cade. Declarație ministrului de externe german, Annalena Baerbock

Sprijinul acordat Ucrainei garantează supraviețuirea Moldovei vecine, care ar deveni următoare țintă a lui Putin dacă va trece de apărarea ucraineană.

14 morți și peste 450 de răniți în ultimul atac din Liban. Dispozitivele walkie-talkie ale Hezbollah au explodat
14 morți și peste 450 de răniți în ultimul atac din Liban. Dispozitivele walkie-talkie ale Hezbollah au explodat

Cel puţin 14 persoane au murit miercuri în urma exploziilor unor walkie-talkie aparţinând Hezbollah, la periferia din sudul Beirutului, dar şi în sudul şi estul Libanului. De asemenea, peste 450 de oameni au fost răniţi.

 

Zelenski a pregătit lovitura pentru Putin. Planul pentru încheierea războiului este gata
Zelenski a pregătit lovitura pentru Putin. Planul pentru încheierea războiului este gata

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că ''planul pentru victorie'' al Ucrainei pe care urmează să-l prezinte omologului său american Joe Biden până la sfârşitul lunii este "pe deplin pregătit", relatează AFP.

Recomandări
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”
Nicolae Ciucă, absolut convins că intră în turul doi al alegerilor prezidențiale: „Dacă nu ajung? Păi, cum să nu ajung?”

Nicolae Ciucă este absolut convins că va trece de primul tur al alegerilor prezidențiale, unde se va „duela” cu Marcel Ciolacu sau cu Mircea Geoană.

Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă
Cine este bărbatul care a pornit incendiul de la Parlament. Reacția lui Nicușor Ocheană când a auzit ce pedeapsă riscă

Bărbatul care a pus pe jar forțele de securitate pentru că a provocat intenționat un incendiu la Palatul Parlamentului a fost identificat și arestat preventiv pentru 30 de zile.

Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa
Avertismentul viitorului comisar pentru Apărare al UE. Când ar putea Putin să fie gata de o confruntare cu Europa

Uniunea Europeană trebuie să-şi întărească rapid apărarea, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în şase până la opt ani, a declarat Andrius Kubilius, desemnat pentru a deveni primul comisar al UE pentru apărare.