AIEA va prezenta marţi un raport cu privire la centrala Zaporojie

zaporojie
Profimedia

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va prezenta, marţi, un raport cu privire la situaţia de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de forţele ruse.

“Directorul general Rafael Grossi va publica marţi un raport cu privire la situaţia de siguranţă, securitate şi garanţii în Ucraina, inclusiv constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie, şi în aceeaşi zi va prezenta situaţia în faţa Consiiliului de Securitate ONU cu privire la misiunea de la centrala nucleară”, a precizat AIEA pe Twitter, potrivit news.ro.

Agenţia a menţionat că patru experţi AIEA au părăsit luni centrala nucleară Zaporojie, cum era prevăzut, după câteva zile de activitate esenţială legată de siguranţă şi garanţii. “Alţi doi experţi au rămas ca parte a prezenţei constante la centrală”, a adăugat AIEA.

Publicarea raportului AIEA vine la o zi după debranşarea de la reţea a ultimului reactor în funcţiune al centralei. Energoatom a anunţat că debranşarea a venit după ce un incendiu izbucnit din caauza bombardamentelor a avariat o linie electrică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 195. AIEA va face publice constatările după misiunea la centrala nucleară Zaporojie

nord stream 1
Când va livra Rusia din nou gaz prin conducta Nord Stream 1. Anunțul făcut de Dmitri Peskov

Rusia va livra din nou gaz prin conducta Nord Stream 1 după ce Occidentul va ridica sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

centrala nucleara Zaporojie
Explozie puternică la Energodar, oraşul unde se află centrala nucleară Zaporojie

O explozie puternică a zguduit marţi oraşul Energodar, unde se află centrala nucleară de la Zaporojie, în prezent oraşul fiind privat de electricitate şi apă curentă, a scris pe Telegram a primarului ucrainean al oraşului, Dmitri Orlov.

Maria Zaharova
Rusia acuză SUA că au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei: Este o sinucidere absolută

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, că Statele Unite au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul ”sinucigaş” de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova.

unitati militare armata Rusia
Kievul susține că armata lui Vladimir Putin a pierdut peste 50.000 de militari în războiul din Ucraina

Armata rusă a pierdut peste 50.000 de militari în cele peste şase luni de război în Ucraina, potrivit cifrelor publicate, marţi, pe Facebook, de Statul Major ucrainean.

Valeri Gerasimov, vladimir putin
Putin, întâlnire tensionată cu șeful Statului Major al armatei ruse în timpul exercițiilor militare Vostok 2022 | VIDEO

Președintele rus Vladimir Putin a fost surprins, marți, într-o întâlnire incomodă cu șeful său de Stat Major, în timp ce participa la exercițiile militare – Vostok 2022 -, din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

vladimir putin
Vladimir Putin, comparat de ministrul britanic al Apărării cu un traficant de droguri: "Se va întoarce pentru mai mult"

Vladimir Puțin a aprobat noua doctrină de politică externă a Moscovei, un document care afirmă că Rusia ar trebui "să protejeze, să salveze și să promoveze tradițiile și idealurile Lumii Ruse".

centrala Zaporojie
Bombardament asupra oraşului Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie

Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă, care s-au acuzat din nou reciproc pentru aceste atacuri.

Recep Erdogan
Erdogan susține poziția Rusiei în criza energetică: Europa culege ceea ce a semănat. Va avea probleme serioase la iarnă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus, marţi, criza energetică în Europa pe seama sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, reluând practic argumentele Kremlinului.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a sunat clopotul la bursa de la New York

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York.

 

Antonio Guterres
Șeful ONU îndeamnă Rusia și Ucraina să demilitarizeze centrala nucleară de la Zaporojie

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat, marți, Rusia și Ucraina să ajungă la un acord asupra unui perimetru demilitarizat în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rusesc.

Citește și...
Kievul cere AIEA un audit tehnic la Zaporojie. Doi reprezentanţi ar urma să rămână permanent la centrala nucleară
Kievul cere AIEA un audit tehnic la Zaporojie. Doi reprezentanţi ar urma să rămână permanent la centrala nucleară

Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere.

Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete, arată un videoclip publicat de Insider | Video
Armata rusă foloseşte centrala nucleară Zaporojie pentru a lansa rachete, arată un videoclip publicat de Insider | Video

Un videoclip în care se văd sistemele ruseşti de rachete cu lansare multiplă care sunt lansate de la locul centralei nucleare Zaporojie a fost publicat de Insider, scrie News.ro. 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.