Ultima saptamana, marcata de seisme in intreaga lume. Bilant dramatic al cutremurului din China

×
Codul embed a fost copiat

VIDEO. Operatiunile de salvare in sud-vestul Chinei, o regiune lovita de un seism puternic sambata, se intensificau luni, dar erau afectate de replici seismice si de un acces dificil in zonele sinistrate, relateaza AFP.

Ultimul bilant oficial al victimelor a ajuns luni la 188 de morti, 25 de disparuti si aproape 11.500 de raniti.

Dupa peste 48 de ore de la producerea cutremurului cu mangnitudinea de 6,6 grade in provincia Sichuan, una dintre cele mai populate din China, unele localitati accesibile doar pe jos, drumurile fiind blocate de obstacole.

Un grup de 198 de salvatori trimisi de Rusia erau asteptati luni pe aeroportul din Chengdu, a anuntat Agentia provinciala de seismologie, citata de agentia de presa China Noua. Din capitala provinciei Sichuan, ei trebuiau sa mearga imediat in zona afectata din apropierea orasului Ya'an.

Salvatorii rusi se vor alatura miilor de militari, pompieri si politisti mobilizati deja. Voluntari, fara mandat din partea autoritatilor, au venit din toata tara pentru a ajuta la deblocarea drumurilor.

Citește și
cutremur 4,2
Cutremur de 4,2 pe Richter, in Vrancea. Cand s-ar putea produce un seism de peste 7
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Peste 2.000 de replici seismice, cea mai puternica atingand magnitudinea de 5,4 grade, s-au succedat incepand de sambata dimineata, alimentand o adevarata psihoza in randul unor supravietuitori, ingrijorati de asemenea de aversele asteptate in regiune, care ar putea agrava conditiile.

Televiziunea de stat a aratat imagini cu salvatori aflati pe versantul unui munte afectat de alunecari de teren si obligati sa alerge pentru a scapa de pericolul unei noi alunecari. "Eu nu indraznesc sa ma apropii de munte", marturisea pentru AFP o locuitoare din satul Baoxing, devastat de seism. "Multi oameni se tem ca ploaia sa nu provoace si mai multe pagube", a adaugat ea.

Aproximativ 17.000 de familii si-au pierdut domiciliul in urma catastrofei, potrivit Biroului pentru Probleme Civile din Sichuan.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a anuntat ca este "profund intristat de vietile pierdute si distrugerile cauzate de seism si replicile sale".

Ultima perioada, marcata de cutremure in mai multe zone ale lumii

Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 a avut loc in centrul Mexicului duminica seara, potrivit Institutului geologic american USGS, relateaza CNN. Cutremurul a fost inregistrat la peste 320 de kilometri de Mexico City, potrivit USGS, in statul mexican Michoacan. Potrivit primelor informatii nu se inregistrau pagube sau raniti in Michoacan, au declarat oficiali din cadrul Protectiei Civile la nivelul statului.

 

De asemenea, un seism cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter a avut loc, duminica dimineata, in zona Vrancea, anunta Institutul National pentru Fizica Pamantului. Cutremurul a avut loc la ora 8.09 GMT (11.09, ora Romaniei) in zona Vrancea, judetul Buzau, la adancimea de 119 kilometri.

Epicentrul seismului a fost la 43 de kilometri de orasul Ramnicu-Sarat, la 49 de kilometri de Focsani, la 54 de kilometri de Buzau si la 57 de kilometri de Targu Secuiesc.

 

Duminica, un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade a avut loc in Japonia, insa fara sa fi declansat vreun tsunami, anunta Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP. Cutremurul a avut loc la ora locala 12.22 (6.22, ora Romaniei) la 640 de kilometri sud de Tokyo si la 360 de kilometri sud-vest de Hachijo-jima.

Seismul s-a produs la adancimea de 424 de kilometri. Nu au fost semnalate victime si nici daune materiale semnificative.

 

Peste 35.000 de pakistanezi din Balucistan, provincie saraca din sud-vestul Pakistanului, au fost afectati de seismul cu magnitudine 7,8 produs marti in Iranul vecin, au declarat vineri oficiali din cadrul serviciilor de salvare. Oraşelul Mashkail, situat la trei kilometri de frontiera iraniana, a fost una dintre localitatile cele mai afectate de acest seism, soldat cu 41 de morti, intre care 40 din Pakistan.

Sute de persoane, ale caror case au fost distruse sau deteriorate de cutremur, au manifestat pentru a solicita corturi, a constatat un jurnalist al AFP aflat la fata locului.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade, produs in Japonia
Cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade, produs in Japonia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade a avut loc duminica in Japonia, insa fara sa fi declansat vreun tsunami, anunta Institutul american de geofizica (USGS), citat de AFP.

Cutremur de 4,2 pe Richter, in Vrancea. Cand s-ar putea produce un seism de peste 7
Cutremur de 4,2 pe Richter, in Vrancea. Cand s-ar putea produce un seism de peste 7

Romania s-a cutremurat duminica dimineata, insa din fericire, fara sa existe pagube materiale. Acesta este al treilea seism de peste 4 pe Richter, de la inceputul anului.

VIDEO. Cutremur de magnitudinea 7 in China. Cel putin 179 de persoane au murit
VIDEO. Cutremur de magnitudinea 7 in China. Cel putin 179 de persoane au murit

Un cutremur de magnitudinea 7 a zguduit in aceasta dimineata un oras din provincia Sichuan, in sud-vestul Chinei.

Cutremur cu magnitudinea 5,2 in nord-vestul Iranului
Cutremur cu magnitudinea 5,2 in nord-vestul Iranului

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a afectat joi, la ora locala 15.09 (13.39, ora Romaniei), oraselul Tassouj, in nord-vestul Iranului, a anuntat presa iraniana citand Centrul seismologic din cadrul Universitatii Teheran.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.