Berzele întoarse prea devreme, în pericol din cauza zăpezii. Operațiunea de salvare declanșată

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Revenirea brutală a iernii din ultimele câteva zile, nu dă bătăi de cap doar oamenilor. În Bulgaria, sute de berze întoarse prea devreme fac faţă cu greu frigului şi ninsorii.

Oameni inimoşi din mai multe sate au început să le adăpostească de frig în propriile case.

Sute de berze zgribulite şi cu penele îngheţate, rătăcite în decorul hibernal pe care călătoresc anual mii de kilometri tocmai ca să-l evite, sunt imaginile care i-au umplut de milă pe oameni.

Numai pe câmpurile de lângă satul Zarita sunt în jur de două-trei sute de berze, prea îngheţate să mai zboare.

"Ne întorceam de la Silistra dimineaţa devreme şi am văzut una omorâtă de maşină pe drum. Apoi am văzut alte patru berze, aproape moarte de frig. Apoi ne-am întors şi am mai găsit două", spune un localnic.

Păsările sunt atât de apatice, încât nu se feresc când oamenii le prind şi le duc acasă, la căldură. În mai multe sate, eforturile de salvare sunt coordonate de primării, care au şi pus la dispoziţie magazii sau alte spaţii unde pot fi adăpostite înaripatele.

"Avem două echipe care au grijă de păsările îngheţate. Vor continua operaţiunile de salvare până târziu, ca să salveze cât mai multe", explică autoritățile.

Oamenii au băgat păsările în şoproane, hambare sau magazii, încălzite cu plite sau calorifere. În faţa fenomenului, specialiştii s-au văzut nevoiţi să intervină public pentru ca sătenii bine intenţionaţi să nu facă mai mult rău. Le-au transmis că doar cele aflate la sol şi care nu pot zbura trebuie salvate.

Hristina Hristova, zoolog: "Unii încearcă să salveze berze prinzându-le când dorm în copaci. Berzele trebuie să primească de mâncare bucăţi de carne sau peşte crud, puse într-un vas cu puţină apă. "

Berzele nu par prea fericite nici în interior, dar măcar nu mai sunt ameninţate de frig. Vor rămâne la căldură în următoarele zile, până când vremea se va îmbuna din nou.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO