Avion cu diplomati si ziaristi rusi, interceptat de aviatia elvetiana. Kremlinul a reactionat dur

Ultima actualizare: 22-11-2016 07:18
avion rusesc elvetia

Incident diplomatic grav intre Berna si Moscova, dupa un control initiat de aviatia rusa.

Doua avioane de vanatoare elvetiene au escortat vineri un avion guvernamental rus deasupra teritoriului Elvetiei pentru un 'control de rutina', potrivit armatei elvetiene, o procedura care a suscitat proteste din partea ambasadei Rusiei la Berna, transmite France Presse.

Avionul rus transporta membri ai delegatiei ruse si jurnalisti care urmau sa participe, la Lima, la Forumul de cooperare economica Asia-Pacific (APEC).

Imagini publicate pe retelele de socializare au aratat avioanele de vanatoare elvetiene zburand in apropierea aparatului de zbor rus.

''Vineri 18 noiembrie 2016, la putin timp dupa ora 15:00, doua avioane FA/18 ale Fortelor aeriene elvetiene au procedat la un control de rutina al unui avion de stat rus. Acest avion era anuntat. A fost vorba, asa cum prevad regulile Organizatiei de Aviatie Civila Internationala (OACI), despre verificarea identitatii avionului vizat'', a indicat purtatorul de cuvant al armatei elvetiene, Daniel Reist.

Acesta a amintit ca Fortele aeriene elvetiene 'efectueaza intre 300 si 400 de controale de aeronave ale unor state terte pe an'.

Autoritatile ruse au cerut insa explicatii guvernului elvetian. ''Am cerut explicatii Elvetiei cu privire la incidentul in care a fost implicat un avion al guvernului rus in spatiul aerian elvetian'', a scris sambata pe Twitter ambasadorul Rusiei la Berna.

In octombrie 2015, Moscova a protestat dupa o manevra a unui avion elvetian F/A-18 in apropierea unui avion rus ce transporta o delegatie parlamentara rusa la Geneva. Elvetia a prezentat atunci scuze, dar a precizat ca autoritatile ruse fusesera anuntate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO