Autorități: Cei trei surferi găsiți morți într-o fântână din Mexic au fost uciși pentru cauciucurile camionului lor

cadavre mexic

Cei trei surferi găsiți morți într-unul dintre cele mai periculoase state mexicane ar fi fost uciși de o bandă de hoți care i-au asasinat ca să le poată lua cauciucurile de la camion.  

Rudele au identificat cele trei cadavre găsite într-o fântână izolată, aflată la aproximativ 15 metri adâncime, potrivit Associated Press.

Se pare că hoții i-au ucis pe cei trei turiști - doi australieni și un american - care se aflau într-o excursie de surfing în peninsula Baja din Mexic, pentru a le fura camionul, deoarece le voiau cauciucurile. Apoi ar fi scăpat de cadavre aruncându-le într-o fântână din apropierea coastei.

Fântâna era situată la aproximativ 6 kilometri de locul unde au fost uciși străinii și conținea și un al patrulea cadavru care se afla acolo de mult mai mult timp.

Trei suspecți sunt reținuți în legătură cu acest caz, despre care localnicii au spus că a fost rezolvat mult mai rapid decât disparițiile a mii de mexicani.

Citește și
police do not cross
Trei cadavre găsite într-o regiune din nord-vestul Mexicului, unde au dispărut surferi străini
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Cei trei bărbați se aflau într-o excursie montană și surfing de-a lungul unei porțiuni de coastă, la sud de orașul Ensenada, postând pe rețelele de socializare fotografii idilice cu valuri și plaje izolate, înainte de a dispărea la sfârșitul săptămânii trecute.

Procurorul-șef al statului, María Elena Andrade Ramírez, a descris ceea ce probabil ar fi fost momente de teroare care au pus capăt excursiei fraților Jake și Callum Robinson din Australia și americanului Jack Carter Rhoad.

Ea a emis ipoteza că ucigașii au trecut pe lângă ei, au văzut camioneta și corturile străinilor și au vrut să le fure cauciucurile.

Dar "când (străinii) s-au apropiat și i-au prins, cu siguranță, au opus rezistență".

Ea a spus că atunci criminalii ar fi împușcat turiștii.

Hoții ar fi mers apoi la ceea ce ea a numit "un loc extrem de greu accesibil" și ar fi aruncat cadavrele într-o fântână pe care se pare că o cunoșteau. Ea a spus că anchetatorii nu exclud posibilitatea ca aceiași suspecți să fi aruncat și primul cadavru, mai devreme, în fântână, ca parte a unor crime anterioare.

"Este posibil ca ei să fi căutat camioane în această zonă", a declarat Andrade Ramírez.

Se presupune că hoții au acoperit fântâna cu scânduri. "A fost literalmente aproape imposibil de găsit", a declarat Andrade Ramírez, și a fost nevoie de două ore pentru a scoate cadavrele din fântână cu ajutorul unui troliu.

Trezorierul australian Jim Chalmers și-a exprimat compasiunea față de familia Robinson.

"Cred că inima întregii țări este alături de toți cei dragi lor. A fost o încercare absolut oribilă, absolut îngrozitoare, iar gândurile noastre se îndreaptă astăzi spre ei toți", a declarat el în cadrul unei conferințe de presă susținute luni în capitala Canberra.

Locul în care au fost descoperite cadavrele, în apropiere de localitatea Santo Tomás, se află în apropierea zonei îndepărtate de pe malul mării unde corturile și camionul bărbaților dispăruți au fost găsite joi de-a lungul coastei. Din ultimele lor postări foto, călătoria părea perfectă.

Dar chiar și expatriații locali experimentați se întreabă dacă mai este sigur să campeze de-a lungul coastei, în mare parte pustii.

Moderatorul forumului local de internet Talk Baja, care locuiește în zonă de aproape două decenii, a scris sâmbătă într-un editorial că "realitatea este că pericolele de a călători și de a campa în zone îndepărtate depășesc în prezent beneficiile".

Dar, într-un fel, aventura a fost cheia stilului de viață al victimelor.

Contul de Instagram al lui Callum Robinson conținea următorul slogan: "Dacă nu trăiești la limită, ocupi prea mult loc".

La conferința de presă, Andrade Ramírez a fost interpelată de un reporter care și-a exprimat aprobarea că s-a organizat o căutare atât de masivă și rapidă a străinilor, dar a întrebat de ce, atunci când dispar localnici în zonă, de multe ori nu se face mare lucru timp de săptămâni, luni sau ani.

"Trebuie să fii străin în Baja California pentru ca să se facă o anchetă dacă ți se întâmplă ceva?′ a întrebat reporterul, care nu și-a identificat numele. "Fiecare investigație este diferită", a răspuns Andrade Ramírez.

Ca și cum ar fi subliniat acest lucru, zeci de persoane în doliu, surferi și demonstranți s-au adunat într-o piață principală din Ensenada, cel mai apropiat oraș, pentru a-și exprima furia și tristețea față de aceste decese.

"Ensenada este o groapă comună", scria pe o pancartă purtată de protestatari. "Australia, suntem cu voi", a mâzgălit un bărbat pe una dintre cele o jumătate de duzină de plăci de surf prezente la demonstrație.

O femeie a ținut o pancartă pe care scria: "Au vrut doar să facă surf - noi cerem plaje sigure".

Gabriela Acosta, o surferă, a participat la protest "pentru a arăta dragoste, solidaritate și respect pentru cele trei vieți care s-au pierdut". Acosta a declarat că surferii din Baja sunt conștienți de pericole.

"Suntem femei și uneori am dori să facem surf singure", a spus Acosta. "Dar nu facem asta niciodată, din cauza situației. Întotdeauna trebuie să mergem însoțite".

"Cred că ceea ce li s-a întâmplat este doar un exemplu al lipsei de siguranță în acest stat", a spus ea.

Ulterior, surferii au efectuat o ceremonie de "paddle-out", în care au format un cerc pe plăcile lor în ocean.

Procurorii din Baja California declaraseră că interoghează trei persoane în cazul crimelor, două dintre ele pentru că au fost prinse cu metamfetamine. Procurorii au declarat că cei doi au fost reținuți în așteptarea unor acuzații legate de droguri, dar continuă să fie suspecți în cazul crimelor.

Un al treilea bărbat a fost arestat sub acuzația de o infracțiune echivalentă cu răpirea, dar asta înainte de a fi găsite cadavrele. Nu era clar dacă acesta ar putea fi acuzat de alte acuzații.

Se crede că cel de-al treilea suspect ar fi participat direct la crime. În conformitate cu legislația mexicană, procurorii l-au identificat după prenumele său, Jesús Gerardo, alias "el Kekas", un cuvânt de argou care înseamnă "quesadillas", sau tortilla cu brânză.

Andrade Ramírez a declarat că acesta avea antecedente penale și că este posibil ca mai multe persoane să fi fost implicate.

Săptămâna trecută, mama australienilor dispăruți, Debra Robinson, a postat pe pagina de Facebook a unei comunități locale, făcând apel la ajutor pentru găsirea fiilor săi.

Robinson a declarat că Callum și Jake nu mai auziseră nimic de la 27 aprilie. Aceștia își rezervaseră cazare în orașul Rosarito, nu departe de Ensenada.

Robinson a spus că Callum era diabetic. Ea a menționat, de asemenea, că americanul care se afla cu ei se numea Jack Carter Rhoad, dar Ambasada SUA din Mexico City nu a confirmat imediat acest lucru. Departamentul de Stat al SUA a declarat că este la curent cu rapoartele privind dispariția unui cetățean american în Baja, dar nu a oferit alte detalii.

În 2015, doi surferi australieni, Adam Coleman și Dean Lucas, au fost uciși în vestul statului Sinaloa, peste Golful California - cunoscut și sub numele de Marea Cortez - de peninsula Baja.

Autoritățile au declarat că au fost victimele unor bandiți de pe autostradă. Trei suspecți au fost arestați în acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Cei trei surferi găsiți morți într-unul dintre cele mai periculoase state mexicane ar fi avut câte un glonț în cap
Cei trei surferi găsiți morți într-unul dintre cele mai periculoase state mexicane ar fi avut câte un glonț în cap

Triplă crimă sângeroasă descoperită într-o regiune izolată de pe coasta de vest a Mexicului. Trei turiști străini, doi australieni și un american veniți la surf în zona Baja California, au fost găsiți fără viață pe fundul unei fântâni.

Trei cadavre găsite într-o regiune din nord-vestul Mexicului, unde au dispărut surferi străini
Trei cadavre găsite într-o regiune din nord-vestul Mexicului, unde au dispărut surferi străini

FBI a anunţat vineri, că trei cadavre au fost găsite într-o regiune din nord-vestul Mexicului, unde doi surferi australieni şi un american sunt căutaţi de o săptămână, relatează AFP.

Mexicul a rupt legăturile diplomatice cu Ecuadorul după un raid al poliției la ambasadă pentru a aresta un lider ecuadorian
Mexicul a rupt legăturile diplomatice cu Ecuadorul după un raid al poliției la ambasadă pentru a aresta un lider ecuadorian

Mexicul a întrerupt toate legăturile diplomatice cu Ecuadorul, după ce poliția a luat cu asalt ambasada mexicană din Quito, pentru a aresta un fost vicepreședinte ecuadorian, Jorge Glas, refugiat acolo.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.