Au renuntat la un contract Airbus, apoi i-au atacat pe francezi cu "furculita": "Noi i-am invatat sa foloseasca furculita"

13-10-2016 19:35

Tensiunile dintre Paris si Varsovia generate de ruperea negocierilor pentru achizitionarea a 50 de elicoptere militare francez au ajuns la faza diplomatiei cu furculita.

"Polonezii sunt cei care i-au invatat pe francezi sa se foloseasca de furculita" a declarat cu un aer doct adjunctul ministrului polonez al apararii.

O delegatie poloneza urma sa participe la targul Euronaval care incepe la Paris peste cateva zile, dar partea franceza a anulat invitatia. "Puteau sa ne transmita asta intr-o maniera ceva mai eleganta"  a comentat Bartosz Kownaki, adjunctul ministrului polonez al apararii. Care a ripostat cu argumentul furculitei.

Bartosz Kownaki: "Dar acestia (francezii) sunt oamenii pe care noi i-am invatat, in urma cu cateva secole, cum sa manance cu furculita, ceea ce explica, poate, comportamentul lor de astazi."

Demnitarul polonez s-a referit la faptul ca furculita ar fi fost introdusa in Franta, la sfasitul secolului al 16-lea, sub domnia regele francez Henric al III-lea care, inainte, fusese rege al Poloniei.Totusi, istoricii au pareri diferite in aceasta chestiune.

Afirmatiile demnitarului au starnit critici dure din partea opozitiei poloneze si chiar partidul de guvernamant s-a distantat. "Ministrul Kownaki este poate primul politician care comite un suicid diplomatic cu o lovitura de furculita” a comentat saptamanalul Politika.

La targul Euronaval, delegatia poloneza urma sa discute cu reprezentantii unui santier naval francez despre posibilitatea achizitionarii de submarine.

Francezii s-au suparat dupa ce Polonia a renuntat la un contract privind achizitia de 50 de elicoptere militare Caracal, construite de Airbus, anuntand in schimb ca alege cel putin 21 de elicoptere americane de tip Black Hawk. Dintre acestea, cel putin o parte ar urma sa fie fabricate de compania Lockheed Martin in Polonia.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO