Autorul atentatului terorist din Turcia are intre 12 si 14 ani, spune Erdogan. Bilantul a crescut la 51 de morti

×
Codul embed a fost copiat

Atentat infiorator in Turcia: cel putin 50 oameni au murit cand un adolescent a detonat o bomba avuta asupra lui la o nunta. Totul s-a petrecut intr-un oras majoritar kurd - Gaziantep, situat in apropierea granitei cu Siria.

SUMARUL EVENIMENTELOR

►Erdogan: Autorul exploziei are intre 12 si 14 ani
►Un kamikaze s-a aruncat in aer langa o sala de nunti, in orasul Gaziantep
►Bilantul victimelor: 51 de morti si 69 de raniti
►Erdogan: Atentatul, cel mai probabil cauzat de ISIS

Autoritatile vorbesc despre un "atac terorist comis de un kamikaze al Statului Islamic". Petrecerea de nunta era in toi cand o uriasa explozie a zguduit din temelii localul. Veselia a lasat loc unei scene de infern. Nuntasii care pana atunci dansau euforici au fost sfartecati de suflul deflagratiei. Multi dintre cei ucisi erau copii si femei. Mirele facea parte dintr-o formatiune politica pro-kurda.

Ambulantele s-au precipitat catre locul atentatului, iar Semiluna Rosie a lansat un apel urgent pentru donare de sange. Presedintele Erdoan a anuntat ca masacrul poarta semnatura Statului Islamic.

Citește și
Erdogan in vizita la sediul central al politiei din Turcia
Turcia scoate infractorii de drept comun din puscarii ca sa faca loc pentru "pucisti". Guvernul sustine ca e o doar o reforma
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In contextul in care vara a fost indoliata de numeroase atentate teroriste, cu precadere in tari occidentale, expertii lanseaza un avertisment sumbru: pe masura ce pierde accentuat teren in Siria si Irak, Statul Islamic incearca sa compenseze prin atacuri in strainatate.

Getty

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 17:30 Autorul exploziei avea varsta cuprinsa intre 12 si 14 ani, a declarat duminica presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit media turce, relateaza DPA.

Presedintele turc a declarat ca bilantul victimelor exploziei a crescut la 51 de morti si 69 de raniti, dintre care 17 se afla in stare critica, si autorul atacului ar fi gruparea extremista Stat Islamic.

Resturi de la o vesta cu explozibili au fost gasite la locul atacului comis sambata seara in orasul turc Gaziantep, in apropiere de Siria, a anuntat duminica parchetul turc. "Responsabili s-au deplasat la fata locului pentru ancheta (..) acestia au gasit resturi de la o vesta cu explozibili pentru un atentat sinucigas", a declarat parchetul citat de presa. Mai multi responsabili locali au lasat sa se inteleaga ca atacul de la Gaziantep a fost comis de un kamikaze.

Formatiunea pro-kurda Partidul democratic al poporului (HDP) a indicat intr-un comunicat ca mirii de la nunta care a fost tinta atentatului erau membri ai sai.

UPDATE 11:00  Guvernatorul provinciei a anuntat un nou bilant de cel putin 50 de morti in urma atentatului si 94 de raniti, relateaza AFP.  "Condamnam tradatorii care au organizat si comis acest atac", a anuntat guvernatorul provinciei, Ali Yerlikaya in noaptea de sambata spre duminica, pentru postul CNN-Turk

UPDATE 07:00 Cel putin 30 de persoane au murit, iar alte 94 au fost ranite, sambata seara, intr-o explozie produsa la o nunta in Gaziantep, in sudul Turciei, aproape de frontiera siriana, transmit agentiile internationale de presa, care citeaza un bilant in crestere difuzat de biroul guvernatorului local.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan indica intr-un comunicat ca gruparea Stat Islamic (Daesh) ca "probabil" autor al atentatului. "Vreau sa subliniez inca o data ca nu exista nicio diferenta intre tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, in care am pierdut 240 de cetateni, comisa de FETO (reteaua predicatorului auto-exilat Gulen, pe care guvernul o denumeste FETO - Organizatia Terorista Fethullah Gulen, potrivit siglei in limba turca - n.r.), intre PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizatie terorista de catre Turcia, SUA si UE - n.r.), care numai in ultima luna a ucis 70 de membri ai fortelor de securitate (...) si atentatul din Gaziantep, probabil comis de catre Daesh", arata comunicatul sefului statului turc.

getty

Acesta asigura ca astfel de provocari nu vor reusi sa compromita unitatea, convietuirea si fraternitatea din tara.

Premierul turc, Binali Yildirim, a condamnat de asemenea atentatul intr-un comunicat in care cere natiunii "rabdare si tarie", transmite EFE, iar vicepremierul Mehmet Simsek a subliniat "convietuirea" diverselor grupuri etnice, precum turcii, kurzii si arabii, in Gaziantep, oras situat la circa 50 de kilometri de frontiera cu Siria, laudand raspunsul populatiei care s-a pozitionat imediat impotriva atacului. Formatiunea pro-kurda Partidul democratic al poporului (HDP) a indicat intr-un comunicat ca mirii de la nunta care a fost tinta atentatului erau membri ai sai.
 

UPDATE 02:30 Cel putin 22 de persoane au murit, iar alte 94 au fost ranite, sambata seara, intr-o explozie produsa la o nunta in Gaziantep, in sudul Turciei, aproape de frontiera siriana, transmit agentiile internationale de presa, care citeaza biroul guvernatorului local.

EFE adauga ca se suspecteaza ca atentatul a fost comis de un atacator sinucigas, dar nu s-au dat inca date despre posibili responsabili. Aceeasi pista a fost evocata mai devreme si de vicepremierul turc Mehmet Simsek, in timp ce un reprezentant al partidului de guvernamant a facut referire la militanti ai gruparii Stat Islamic ca fiind in spatele atacului, transmite Reuters.

Potrivit Xinhua, media locala a informat ca explozia a avut loc la ora 22,40 (19,40 GMT), la o petrecere de nunta din centrul orasului Gaziantep, aflat la numai 50 de kilometri de granita siriana.

UPDATE 00:45 Autoritatile locale au declarfat pentru Reuters ca explozia din sala de nunti a ucis cel putin 8 oameni si a ranit 60. Guvernatorul regiunii a declarat ca atentatul a fost derulat de "o organizatie terorista".

__________________________________

Potrivit surselor locale, un kamikaze s-a aruncat in aer langa o sala de nunti si "aproape 100 de persoane au fost ucise sau ranite".

"Un sinucigas s-a aruncat in aer" in apropierea salii de nunti, a scris pe Twitter Efridun, care spusne ca "aproape o suta de persoane" au fost ucise sau ranite, relateaza rt.com.

Alte surse neoficiale sustin ca zeci de oameni au fost ucisi.

Televiziunea turca NTV a confirmat inregistrarea evenimentului, spunand ca "un atac terorist" a vizat o ceremonie de nunta.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Nici Mbappe, nici Haaland! Cine este noul favorit să câștige Balonul de Aur
Citește și...
Atac cu masina-capcana asupra unei sectii de politie din Turcia. Bilantul: trei morti si 120 de raniti
Atac cu masina-capcana asupra unei sectii de politie din Turcia. Bilantul: trei morti si 120 de raniti

Autoritatile turce au anuntat ca o explozie puternica a zguduit joi dimineata o sectie de politie din localitatea Elazig, situata in sud-estul predominant kurd al Turciei.

Turcia scoate infractorii de drept comun din puscarii ca sa faca loc pentru
Turcia scoate infractorii de drept comun din puscarii ca sa faca loc pentru "pucisti". Guvernul sustine ca e o doar o reforma

Autoritatile turce au gasit o solutie pentru a arunca dupa gratii miile de cetateni banuiti de legaturi cu "organizatia terorista Fethullah".

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.