Atentat cu 4 morti, intr-un oras din Turcia. Autoritatile dau vina pe PKK, desi tinta a fost un avocat kurd

Ultima actualizare: 01-12-2015 07:15

Clipe de teroare in plina strada, in orasul Diyarbakir din Turcia.
 

Mai multi indivizi inarmati au deschis focul asupra participantilor la o conferinta de presa. Tinta a fost un avocat kurd, aparator al drepturilor acestei minoritati, care a si murit in atac. Si 3 politisti si-au pierdut viata.

Potrivit martorilor, cei care au deschis focul in Diyarbakirvizau peste 40 de persoane, care participau la conferinta. Politistii au intervenit imediat. Avocatul Tahir Elci fusese retinut in octombrie sub acuzatia ca ar fi facut "propaganda terorista", dupa ce a sustinut ca partidul muncitorilor din Kurdistan nu este o organizatie terorista. Incidentul vine in contextul in care sud-estul Turciei a fost scena celor mai grave violente din ultimii ani, dupa ce armistitiul dintre guvernul turc si PKK a esuat in iulie anul acesta.

"Discursul se terminase. Eram pe cale sa plecam. Unul sau doua focuri s-au auzit pe strada (...). Oamenii s-au ascuns pe unde puteau", a povestit avocatul Nazim Baran Vurak. "Dupa aceea am auzit ca un om e la pamant si ca seamana cu Tahir Elci", a adaugat el. Primele rezultate ale autopsiei indica faptul ca avocatul a fost lovit de un glonte in cap, informeaza surse spitalicesti.

Prim-ministrul Ahmet Davutoglu: "Este posibil ca dl Elci sa fi fost tinta unui asasinat (...) Daca a fost asa, se va face lumina si toti vinovatii vor fi identificati "Cea de a doua posibilitate este ca el sa fi fost prins in schimbul de focuri, dupa ce teroristii i-au atacat pe politisti".

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat si el "intristat de moartea lui Elci". "Acest incident a demonstrat cat de justificata este hotararea noastra de a combate terorismul, Vom continua aceasta lupta pana la capat. Nu ne vom opri, nu vom da inapoi", a afirmat Erdogan.

Agentiaoficiala de presa Anadolu a atribuit atacul PKK. Chiar inainte de a muri, Tahir Elci a incheiat un discurs sustinut in fata presei prin cuvintele: "Nu vrem lupte, arme de foc, operatiuni in acest loc istoric"
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO