Armata suedeza: Un avion militar rus a fost foarte aproape de o coliziune cu o aeronava de pasageri. Reactia Rusiei

Ultima actualizare: 17-12-2014 07:03
Sukhoi Su-27K

Un avion militar rus a fost vineri la un pas de coliziunea cu o aeronava de pasageri care decolase din Danemarca, a anuntat sambata armata suedeza. Rusia a negat acuzatiile.

Potrivit fortelor militare din Suedia, incidentul a avut loc la sud de orasul suedez Malmo, la scurt timp dupa ce avionul de pasageri decolase de pe aeroportul international din Copenhaga, in Danemarca, relateaza Mediafax, citanf AFP.

''Ministerul suedez al Apararii confirma ca este vorba de un avion rus'', a declarat un purtator de cuvant al fortelor armate suedeze.

Incidentul a avut loc in contextul intensificarii tensiunilor intre Moscova si Occident, din cauza activitatii militare ruse fara precedent in zona Marii Baltice.

Avioane militare suedeze si daneze au decolat imediat, ca reactie la incidentul de vineri, a adaugat acest purtator de cuvant.

Citeste si: Rusia avertizeaza Washingtonul dupa ce Congresul american a autorizat livrari de arme spre Ucraina si noi sanctiuni

De fapt, avionul rus nu a incalcat spatiu aerian al Suediei, a afirmat ministrul suedez al Apararii, Peter Hultqvist, citat de agentia TT.

El a explicat ca avionul rus zbura fara transponder, un aparat care putea fi detectat de radarul avionului de pasageri.

Hultqvist a denuntat practica "iresponsabila" a avioanelor ruse de a zbura frecvent fara transponder. "Exista riscul producerii unor accidente grave", a adaugat el.

Avionul de pasageri mentionat de Ministerul suedez al Apararii nu a putut fi identificat. Potrivit site-ului danez Politiken, acesta efectua o cursa spre Polonia.

Un incident similar a avut loc in martie, cand un avion al companiei Scandinavian Airlines s-a aflat la distanta de aproximativ 100 de metri de un aparat rus.

Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "ingrijorat" in legatura cu activitatea militara "fara precedent" a Rusiei inregistrata in ultimele zile in zona Marii Baltice.

In cursul acestui an, au fost inregistrate 400 de cazuri de interceptari ale unor avioane ruse in apropierea tarilor NATO, cu 50% mai mult decat anul precedent, a declarat la 20 noiembrie in Estonia secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia respinge acuzatiile

Ministerul rus al Apararii a respins acuzatiile Suediei privind zborul unui avion militar rus foarte aproape de o aeronava de pasageri, deasupra Marii Baltice.

"Respectivul avion rus zbura la 70 de kilometri de traseul aeronavei de pasageri care decolase de la Copenhaga", a declarat Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO