Rusia avertizeaza Washingtonul dupa ce Congresul american a autorizat livrari de arme spre Ucraina si noi sanctiuni

rusia

Rusia va aplica masuri simetrice pentru orice noi sanctiuni impuse de Statele Unite in criza ucraineana, avertizeaza Ministerul rus de Externe, dupa ce Congresul american a adoptat un proiect contestat de Moscova.

Cititi in acest material:

-►Ucraina saluta votul Congresului american care autorizeaza livrari de arme si noi sanctiuni
-►Statele Unite au acuzat Rusia de incalcarea a doua tratate cheie din domeniul militar
-►Moscova: Rusia nu se inclina in fata dictatului american
-►NATO a acuzat Rusia ca nu vrea sa dialogheze despre activitatea sa militara

Rusia va reactiona daca Washingtonul va impune noi sanctiuni Moscovei in contextul crizei din Ucraina, a declarat adjunctul ministrului de Externe rus, Sergei Ryabkov, relateaza Reuters. Congresul american a adoptat  "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014", o lege ce prevede noi sanctiuni impotriva companiilor ruse de armament si petrol. Ca sa intre in vigoare, legea trebuie semnata si de Barack Obama.

“Cu siguranta o sa avem si noi un raspuns" a declarat Sergei Ryabkov, conform Interfax. Potrivit lui Serghei Riabkov, la baza adoptarii proiectului de catre Congresul SUA au stat "sentimente antiruse".

"In mod evident, suntem preocupati de modul in care aceste sentimente s-au raspandit in Congresul american. Consideram ca adoptarea acestei legi demonstreaza sentimente antiruse si o incercare de a ni se dicta decizii, ceea ce este total inacceptabil
", a insistat Riabkov, exprimand speranta ca ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va discuta aceasta problema cu secretarul de Stat american, John Kerry.
 

Citește și
NATO
Senatul SUA a adoptat legea care acorda statutul de aliat non-NATO Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei

Ucraina saluta votul Congresului american care autorizeaza livrari de arme si noi sanctiuni

Autoritatile de la Kiev au salutat vineri votul "istoric" din Congresul american care autorizeaza livrari de armament spre Ucraina si prevede noi sanctiuni impotriva Rusiei, survenit la patru zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu fragil in estul separatist, relateaza Mediafax, citand AFP.

De asemenea, Kievul a indemnat Uniunea Europeana sa mentina optiunea unor noi sanctiuni impotriva Moscovei. Rusia "incearca sa creeze o perdea de fum" asupra rolului sau in conflict, a afirmat la Bruxelles ambasadorul ucrainean, Constantin Ielisiev.Parlamentari prooccidentali ucraineni s-au aratat incantati de decizia omologilor lor americani, care au adoptat o lege ce prevede noi sanctiuni impotriva Rusiei si ii permite presedintelui Barack Obama sa aprobe livrari de arme letale Ucrainei.

Este vorba de un prim pas simbolic pentru Ucraina, care cauta cu disperare de cateva luni sa-si convinga aliatii sa-i vanda arme pentru a-si dota militarii, mai slab echipati decat rebelii prorusi sustinuti militar, potrivit Kievului si occidentalilor, de Rusia. Insa votul din Congresul american nu inseamna in mod automat ca Barack Obama va permite livrari de armament fortelor ucrainene. Presedintele american a preferat pana in prezent sa aprobe livrari de material "neletal" Ucrainei, precum radare, binocluri pentru vedere pe timp de noapte sau veste antiglont.

La randul sau, Moscova si-a expimat "regretele profunde" fata de acest text, "adoptat fara dezbatere si un vot real", a deplans Ministerul rus de Externe. Textul insa a fost amendat in extremis si nu mai desemneaza Ucraina, Republica Moldova si Georgia cu "statutul de aliat non-NATO", asa cum se temea Moscova. Potrivit Executivului american, statutul privilegiat acordat Ucrainei nu va aduce nimic in plus Kievului fata de ce beneficiaza deja.

Dublarea bugetului militar

Acest vot intervine in contextul in care ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak, a anuntat ca Ucraina intentioneaza sa recruteze 40.000 de militari in 2015 si sa-si dubleze bugetul militar. In plus, 10.500 de barbati vor fi antrenati pentru a lupta pe baza de contract.

Numarul militarilor va creste anul viitor la 250.000, fata de 232.000, cat este in prezent, si vor fi create noi unitati, inclusiv "forte insarcinate cu operatiuni speciale". Intr-o tara aflata la marginea falimentului si care are nevoie urgent de un ajutor de mai multe miliarde de dolari, bugetul militar se va dubla, urmand sa ajunga la 50 de miliarde de grivne (2,4 miliarde de euro).

Pe teren, armistitiul parea, in general, respectat atat de armata, cat si de rebelii prorusi din estul Ucrainei, la patru zile de la intrarea sa in vigoare, in pofida mortii a doi voluntari ucraineni. Aflat in vizita la Sydney, presedintele ucrainean Petro Porosenko a salutat in cursul noptii de joi spre vineri o "reala" incetare a focului in Ucraina, dupa 24 de ore fara incidente, pentru prima oara in sapte luni, recunoscand totodata fragilitatea situatiei. Dar vineri, Batalionul Azov, format din voluntari care asigura apararea portului strategic Mariupol, la malul Marii Azov, a anuntat moartea a doi membri ai sai, cazuti intr-o ambuscada in apropiere de Pavlopil.

Dialogul politic, intr-un punct mort

Desi protagonistii afirma ca incetarea focului este in general respectata, cele doua tabere intampina totusi dificultati pentru a ajunge la solutionarea conflictului, soldat pana in prezent cu 4.300 de morti.O reuniune prevazuta pentru marti la Minsk a Grupului de contact, alcatuit din reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei, OSCE si rebeli, a fost amanata. Incertitudinea plana vineri asupra datei la care va avea loc reuniunea.

Rebelii prorusi cer ca negocierile sa ia in calcul "ridicarea blocadei economice" impuse asupra teritoriului aflat sub controlul lor.Alte solicitari se refera la schimbul de prizonieri si aplicarea a doua legi ucrainene care prevad amnistia pentru unii combatanti rebeli si ofera mai multa autonomie teritoriilor separatiste.

Autoritatile de la Kiev vor in schimb anularea alegerilor separatiste care au avut loc la 2 noiembrie in teritoriile aflate sub controlul rebelilor, ceea ce, fara indoiala, este unul dintre principalele puncte de blocaj."Grupul de Contact continua consultarile in vederea gasirii unui acord" cu privire la aceasta reuniune, s-a limitat sa spuna vineri purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Evghen Perebiinis, contactat de AFP.

Moscova: Rusia nu se inclina in fata dictatului american

Statele Unite au acuzatdin nou  Rusia de incalcarea a doua tratate cheie din domeniul militar. Potritvit Radio Europa Libera, "subsecretarul de stat pentru controlul armelor si securitatea internationala, Rose Gottemoeller a spus la audieri in Congres ca Rusia incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare si Tratatul Fortelor Armate Conventionale in Europa. Rusia dezminte ca ar incalca primul tratat, iar in privinta celui de-al doilea, presedintele rus Vladimir Putin a anuntat un moratoriu in 2007. Gottemoeller a spus ca Statele Unite vor ramane parte a Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare si doresc sa vada Rusia revenind la indeplinirea deplina prevederilor documentului. Statele Unite au acuzat prima data Rusia de violarea acestui tratat in luna iulie, cand Moscova a testat o racheta de croaziera interzisa cu lansare de la sol."

La randul sau, Kremlinul a criticat "planurile Statelor Unite de a exercita presiune economica si militara" in situatia noilor acuzatii, relateaza Itar-Tass. "Este regretabil ca Washingtonul continua sa urmeze o logica a confruntarii. Atitudinea noastra fata de practica americana a sanctiunilor este bine cunoscuta: aceste restrictii unilaterale nu sunt legitime si nu vom asculta dictatul Statelor Unite" a fost raspunsul Ministrului de Externe Rus, potrivit Agentiei Tass.
 

NATO a acuzat Rusia ca nu vrea sa dialogheze despre activitatea sa militara

NATO a acuzat vineri Rusia ca nu da dovada de "niciun interes pentru un dialog veritabil", in contextul in care Alianta Nord-Atlantica ii intinde mana sa reia contactele militare pe fundalul unor survolari de catre rusi a Marii Baltice, relateaza Mediafax. NATO anunta in mod regulat o intensificare a activitatii rusesti in apropierea frontierelor Aliantei, in special survolari ale Marii Baltice de catre avioane militare care sunt interceptate frecvent de avioane de vanatoare aliate stationate in regiune.

Duminica, noi survolari, cu avioane capabile sa transporte bombe nucleare, au fost constatate de catre NATO, care a anuntat prezenta a "peste 30" de avioane rusesti in spatiul aerian al Balticii in decurs de doar cateva zile. Niciun contact la nivel inalt intre militari nu a avut loc cu aceasta ocazie. "Nu exista comunicare intre autoritatile militare NATO si seful Statului Major rus (Valeri Gherasimov) din mai, insa aceste linii sunt deschise", a declarat vineri pentru AFP capitanul Dan Termansen, un purtator de cuvant al presedintelui Comitetului Militar NATO.

"Este nevoie de doi ca sa porti un dialog, iar pana acum Rusia nu a dat niciun semn de interes fata de un dialog veritabil si nu a revenit la respectarea dreptului international, obligatiilor si responsabilitatilor sale internationale", a comentat Oana Lungescu, o purtatoare de cuvant a NATO, contactata de AFP.NATO a intrerupt in aprilie orice cooperare parctica cu Rusia, ca reactie fata de anexarea Crimeei de catre Moscova, in martie.

Saptamana trecuta, ministrii statelor membre NATO reuniti la Bruxelles au convenit ca, in aceasta "perioada de tensiuni", este necesara reluarea "comunicarii regulate intre militarii NATO si Rusia in vederea evitarii oricarui incident", a subliniat Lungescu."Autoritatile militare NATO este necesar sa pastreze canalele de comunicare militara deschise si sa le utilizeze in caz de nevoie, pentru a evita eventuale neintelegeri legate de activitati militare", subliniau ei.

Secretarul general al Aliantei Nord-Atalntice Jens Stoltenberg a anuntat pe 20 noiembrie ca peste 400 de avioane militare rusesti au fost interceptate de avioane de lupta NATO anul acesta, reprezentand o crestere cu 50% fata de anul trecut. In regiunea baltica, numarul interceptarilor s-a triplat, la peste 100. "De cateva zile observam o activitate fara precedent a rusilor, atat a Flotei la aceasta mare, cat si a aviatiei, la Baltica si in regiunea Kaliningrad", a anuntat joi ministrul polonez al Apararii Tomasz Siemoniak. "Acest lucru ne ingrijoreaza. NATO se pregateste de o reactie in acest sens", a subliniat el.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
FOTO "Uniți într-o singură inimă!". Starul brazilian s-a căsătorit cu nepoata fostei soții, cu care are doi copii
Citește și...
Putin are probleme cu fiscul britanic. Din cauza unui OU, presedintele rus e implicat intr-o ancheta de evaziune
Putin are probleme cu fiscul britanic. Din cauza unui OU, presedintele rus e implicat intr-o ancheta de evaziune

La fel ca Al Capone, si liderul de la Kremlin risca sa fie invins de functionarii de la taxe si impozite

Senatul SUA a adoptat legea care acorda statutul de aliat non-NATO Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei
Senatul SUA a adoptat legea care acorda statutul de aliat non-NATO Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei

Senatul american a aprobat proiectul "Legea pentru sustinerea libertatii Ucrainei 2014" prin care Ucraina, R. Moldova si Georgia obtin statutul de aliat al Statelor Unite fara sa fie membri NATO, potrivit site-ului Biroului pentru Buget al Congresului.

Activitate
Activitate "fara precedent" a rusilor in Marea Baltica. NATO: Luni au fost interceptate peste 30 de aeronave ruse. VIDEO

Ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, s-a declarat joi "ingrijorat" in legatura cu activitatea militara "fara precedent" a Rusiei inregistrata in ultimele zile in zona Marii Baltice.

Recomandări
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște
Liderii PNL și UDMR îl asigură pe Crin Antonescu că nu sunt probleme cu candidatura sa. La PSD, în schimb, este liniște

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, 5 ianuarie, că din punctul lui de vedere candidatura sa la viitoarele alegeri prezidențiale este suspendată.  

Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână
Un șofer din Craiova i-a aruncat unui polițist în față un kit de testare anti-drog și l-a mușcat pe altul de mână

Aproape 450 de șoferi din întreaga țară au rămas sâmbătă fără permisul de conducere. Cei mai mulți, peste 200, au circulat cu viteză peste limita legală.

Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor
Sunt tot mai multe cazuri de gripă. Medicii din România se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor

Cazurile de gripă și viroze respiratorii la copii sunt tot mai multe în fiecare săptămână. În spitalele de pediatrie cu greu se mai găsesc locuri pentru pacienți, iar medicii se așteaptă la un nou val de îmbolnăviri după deschiderea școlilor.