Anexarea Crimeei ar putea deveni sărbătoare națională în Rusia


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 26 Iunie 2018 21:44
Categorie: Stiri externe
Vladimir Putin

Zeci de parlamentari ruși susțin un proiect de lege prin care anexarea peninsulei Crimeea ar putea deveni o sărbătoare națională.

Astfel, în data de 19 mai, cetățenii din Rusia ar putea celebra anexarea victoria din 1783 a Ecaterinei cea Mare asupra otomanilor.

Potrivit Moscow Tiems, citat de Newsweek, legea a fost propusă de președinta Consiliului Federal (n.r – camera superioară a Parlamentului rus), Valentina Matvienko.

Sunt încrezătoare că legea va fi adoptată anul acesta”, a spus Matvienko presei din Rusia.

La peste 170 de ani după ce Crimeea a fost integrată imperiului țarist, această peninsulă a devenit parte din Ucraina în 1954. În 2014, Rusia a oferit susținere lupătorilor separatiști din Ucraina și a anexat peninsula din nou. De la acel moment, relațiile dintre Moscova și Kiev au devenit tot mai tensionate.

Comunitatea internațională nu recunoaște anexarea Crimeei. Mai mult, Statele Unite au trimis arme și militari în Ucraina, pentru a ajuta autoritățile de la Kiev să riposteze împotriva separatiștilor.

În ciuda acestor tensiuni, parlamentarii ruși speră să poată celebra oficial „continuarea logică a Crimeei rusești”, potrivit propunerii legislative. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Newsweek

VIDEO PROTVPLUS.RO