Analiză BBC News: ”Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?”

Dată publicare: 14-04-2021 10:28
Dată actualizare: 14-04-2021 10:43


Rusia, Ucraina

Jurnaliștii de la BBC au analizat situația din Ucraina, unde atmosfera este tensionată după ce autoritățile au lansat mai multe avertismente la adresa Rusiei. 

Motivul? Puterea de la Moscova a masat trupe în Crimeea anexată, precum și în zona de conflict a estului Ucrainei.

Se pregătește Rusia să invadeze Ucraina?

 

Mai multe surse citate de BBC News au raportat mișcări militare rusești importante către granița estică a Ucrainei și în regiunea Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014. Multe dintre aceste rapoarte au apărut pe Twitter, cum ar fi cele ale grupului de securitate Jane despre rachetele Iskander cu rază scurtă de acțiune .

Kremlinul nu a dat detalii. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că deplasarea trupelor pe teritoriul rus este o „afacere internă”, susținând că unele trupe, inclusiv unități din Crimeea, au făcut exerciții. Dar Peskov a acuzat, de asemenea, Ucraina de organizarea unor „provocări”.

Surse de informații ucrainene au declarat pentru BBC că forțele suplimentare ajung la 16 grupuri tactice ale batalionului, care ar fi de până la 14.000 de soldați. În total, potrivit președinției ucrainene, Rusia are acum aproximativ 40.000 de oameni la granița de est și aproximativ 40.000 în Crimeea.

În 13 aprilie, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a acuzat NATO că ar fi „amenințat” cu acțiuni și a spus că Rusia a răspuns prin trimiterea a două armate și trei formațiuni de trupe aeriene la frontierele sale occidentale, pentru a desfășura exerciții. Nu a dat cifre sau locații detaliate.

Este aceasta o forță de invazie? Ar putea fi, dar analiștii spun că o invazie mare este puțin probabilă. Infiltrarea ar fi metoda preferată și de încredere a Rusiei. Forțele speciale ruse fără însemne - poreclite „omuleții verzi” - au preluat Crimeea în 2014.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit noua grupare rusească drept ”nejustificată și profund îngrijorătoare” și a spus că este „cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei”.

Ucraina, NATO și guvernele occidentale au acuzat, de asemenea, de multă vreme, Rusia, că desfășoară unități regulate și arme grele în estul Ucrainei deținute de separatisti. Kremlinul neagă acest lucru și numește orice trupă rusească acolo „voluntară”.

Vorbind la sediul NATO de la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia „amenință în mod deschis Ucraina cu războiul șicu distrugerea statalității noastre”. Dar, spre deosebire de 2014, a adăugat, „Rusia nu va mai putea lua pe nimeni prin surprindere”.

 

De ce este Rusia în război cu Ucraina?

 

Relațiile ruso-ucrainene sunt acum, cu siguranță, ostile, dar nu este un război, chiar dacă există ciocniri sporadice în prima linie.

De la prăbușirea comunismului în 1991, trupele ruse au intervenit în conflicte în mai multe zone ale fostei Uniuni Sovietice, în special în Cecenia și alte părți ale Caucazului.

În aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii de către Rusia, separatiștii prorusi au confiscat o mare parte din regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei. Înainte de asta, timp de câteva luni au fost demonstrații pro-occidentale în capitala Ucrainei, Kiev, care l-a dat afară pe fostul președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.

 

Ministrul ucrainean Kuleba a reamintit că în 2014 a existat un plan rus de divizare a Ucrainei și de creare a unei entități numite „Novorossiya” (Noua Rusie) - plan care a fost demascat de forțele armate ucrainene.

Zona de conflict, cunoscută sub numele de Donbas, este în principal rusofonă. Acum, mulți dintre rezidenții săi au pașapoarte rusești.

Președintele Putin spune că Rusia va apăra cetățenii ruși din străinătate, dacă se va vedea că sunt expuși riscului.

Utilizarea de către Rusia a forțelor speciale, a războiului cibernetic și a propagandei în acest conflict și în alte conflicte este cunoscută sub numele de „război hibrid” - care nu înseamnă o zonă de război fierbinte, dar nu este nici un conflict înghețat.

Un raport special al SUA pentru Congres anul trecut a evidențiat rolul GRU, agenția rusă de informații militare.

Au avut loc lupte la scară largă în 2014, înainte de încetarea focului în 2015. Au existat unele schimburi de prizonieri de atunci. Peste 13.000 de oameni au fost uciși în conflict. Ucraina spune că 26 dintre soldații săi au murit în Donbas până în acest an, comparativ cu 50 în 2020. Separatiștii spun că peste 20 dintre ai lor au murit anul acesta.

 

De ce Rusia amenință Ucraina, din nou, acum?

 

Analiștii ruso-ucraineni, inclusiv Pavel Felgengauer și James Sherr, observă mai mulți factori care accentuează tensiunile. În februarie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a impus sancțiuni lui Viktor Medvedchuk, un puternic oligarh ucrainean și prieten al președintelui Putin. Ucraina a interzis, de asemenea, transmisiile de către trei posturi TV pro-ruse.

Acordul de pace de la Minsk convenit în 2015 este departe de a fi îndeplinit. De exemplu, nu există încă aranjamente pentru alegeri monitorizate independent în regiunile separatiste.

În conflictele anterioare, numite „aproape de străinătate”, Rusia a trimis trupe ca „păstrători de pace”, care în final.. au rămas acolo. S-a întâmplat în Moldova și Osetia de Sud, de exemplu. James Sherr spune că s-ar putea întâmpla din nou în Ucraina, ceea ce ar întări poziția fermă a Rusiei.

Unii speculează că Putin vrea să-l testeze pe președintele american Joe Biden, care a adoptat o poziție mai dură față de Rusia decât a avut-o predecesorul său, Donald Trump.

Vladimir Putin se confruntă cu alegeri parlamentare în septembrie, precum și o mișcare continuă de masă electorală care îl susține pe criticul său Alexei Navalny. Așadar, Kremlinul „care apără” rușii din Ucraina ar putea ”să dea bine” la mulți alegători.

 

Ucraina este protejată de NATO?

 

Nu prin tratat, deoarece Ucraina nu este membră. Dar NATO are legături strânse cu Ucraina, care a primit arme occidentale, inclusiv rachete antitanc US Javelin. Așadar, Rusia știe că riscă să provoace mai mult ajutor militar occidental pentru Ucraina.

De altfel, președintele Zelensky a cerut NATO să accelereze calitatea de membru a Ucrainei. Conflictul, însă, face ca solicitare să fie una dificilă pentru NATO.

Jens Stoltenberg a declarat că ”depinde de cei 30 de membri să decidă când este pregătită Ucraina pentru aderarea la NATO”. El a subliniat însă parteneriatul special al Ucrainei cu NATO , pe care îl au și alte câteva țări, inclusiv Suedia, Finlanda și Georgia.

"Respingem ideea că Rusia are un fel de drept de veto asupra unor țări care își decid calea suverană", a spus el. Kremlinul a avertizat de mult Ucraina împotriva aderării la NATO, care ajută armata ucraineană cu modernizarea, antrenamentul și exerciții comune.

 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO