Rusia și Occidentul, amenințări pe tema situației din estul Ucrainei. Zelenski: „Militarii sunt epuizați”

Dată publicare: 13-04-2021 19:23
Dată actualizare: 13-04-2021 20:09


Rusia și Occidentul schimbă avertismente și amenințări pe tema situației din estul Ucrainei.

Un oficial al Ministerului rus de Externe a cerut marți Statelor Unite „să stea, pentru binele lor, departe” de Rusia şi de Crimeea, în contextul sosirii iminente a două nave de război americane în Marea Neagră. La rândul lor, miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat Rusia să pună capăt „provocărilor”. Marți și miercuri, secretarul de stat și șeful Pentagonului se află la Bruxelles pentru a-şi coordona cu NATO o abordare comună faţă de mobilizarea militară rusă de la frontiera cu Ucraina.

Conflictul derulat „la foc mic” de șapte ani încoace în estul Ucrainei este din nou pe cale să dea în clocot şi stârneşte îngrijorare la Washington. Corespondentul postului CNN a avut ocazia de a-l însoţi pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a făcut o vizită trupelor sale. Au survolat linia frontului cu elicopterul, la altitudine joasă, dar cu mare viteză, că nu cumva să intre în bătaia focului rebelilor pro-ruși.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Militarii noștri sunt epuizați, vă dați seama. De șapte ani ține războiul ăsta de uzură, mai mult decât a durat al Doilea Război Mondial”.

De fapt, reţeaua complexă şi înnămolita de tranşee, săpate pe aşa-numita „linie de contact”, pe alocuri la câteva zeci de metri de poziţiile inamicului, aminteşte mai degrabă de prima conflagraţie mondială.

Modernă este în schimb realitatea confruntării cu Moscova prin interpuşi: separatiştii care controlează porţiuni întinse din estul Ucrainei.

Matthew Chance, reporter: „Există posibilitatea ca rușii să plănuiască o invazie?”
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Firește. Încă din 2014 trăim cu gândul că asta se poate întâmpla oricând”.

De câteva săptămâni, tensiunile s-au intensificat dramatic din cauza mobilizării masive a armatei ruse. Circula tot mai multe imagini cu trenuri încărcate cu trupe, echipamente şi tehnica militară, dar şi coloane de blindate pe şosele, toate în marș către regiunile Voronej şi Rostov pe Don.

Autorităţile de la Kiev estimează la 50.000 numărul militarilor ruşi masaţi la frontieră, în timp ce Moscova repeta că e vorba doar de exerciţii.

Dar, pe linia frontului, provocările lansate de lunetiştii pro-ruși sunt tot mai frecvente. 27 de militari ucraineni au fost ucişi numai de la începutul anului.

Matthew Chance, reporter: „Am ajuns atât de aproape de linia frontului dintre forţele ucrainene şi separatiştii sprijiniţi de Rusia, încât preşedintele Zelenski şi cu mine am fost siliţi să fugim în câmp deschis ca să ajungem la adăpost. Atât e de volatilă situaţia”.

Volodimir Zelenski cere Washingtonului armament, bani şi sprijin pentru aderarea ţării sale la NATO.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Ucraina are nevoie de mai mult decât de vorbe de sprijin”.
Matthew Chance, reporter: „Dar înţelegeţi că, dacă Ucraina ar fi primită în NATO, asta ar putea agrava tensiunile, ar înrăutăți conflictul. Ar înfuria Moscova”.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Poate că aveți dreptate, dar situația actuală este nesustenabilă. Oamenii noștri luptă de atâția ani. Ce ne va aduce viitorul, nu știm. Dar suntem o țară independentă și noi decidem dacă să fim ori să nu fim parte a unei organizații. A fi sau a nu fi... Vă amintiți de Shakespeare?”