Alegerile prezidentiale din Austria, amanate din cauza lipiciului. "Trebuie sa regandim sistemul"

Dată publicare: 12-09-2016 18:49
Dată actualizare: 15-09-2016 04:54


O problema aparent minora sifoneaza imaginea unei tari bine randuite cum este Austria.

Repetarea alegerilor prezidentiale, stabilita pentru 2 octombrie, va fi amanata, din cauza faptului ca plicurile folosite la votul prin corespondenta se desigileaza foarte usor. Ministrul de interne a tinut sa faca si o demonstratie.

Pe 1 iulie, cea mai inalta instanta din Austria, a anulat rezultatul alegerilor prezidentiale, pierdute la o diferenta foarte mica de candidatul Partidului Libertatii, de extrema dreapta. Formatiunea respectiva, a facut contestatie, sustinand ca voturile prin corespondenta, au fost contabilizate "necorespunzator". In scrutinul din 22 mai, Norbert Hofer, candidatul extremist de dreapta, a pierdut in fata unui ecologist, cu mai putin de 31 de mii de voturi, ceea ce insemna, sub un procent.

Wolfgang Sobotka, Ministrul de Interne al Austriei: "Trebuie sa iau nota de comiterea unei erori in fabricarea buletinelor de vot, motiv pentru care nu pot garanta corectitudinea procesului electoral. La 20--25 de minute dupa ce "plicul" este inchis, lipiciul cedeaza si buletinul se desigileaza de la sine. Trebuie sa regandim sistemul si apoi sa distribuim alte buletine".


VIDEO PROTVPLUS.RO